Vizita preşedintelui Iohannis la Washington îl îndreptăţeşte pe Arman Goşu să scrie în ”22” că a obţinut ”din partea noii administraţii reconfirmarea parteneriatului strategic cu SUA şi susţinerea americană pentru a continua lupta împotriva corupţiei”. Ca un aspect mai puţin relevant, totuşi nelipsit de semnificaţii, ziariştii români prezenţi acolo dintre care subsemnatul o remarc în primul rând pe Ramona Avramescu, a fost o prezenţă cu totul excepţională. Aceasta mă face să parafrazez cuvintele Cronicarului că, şi în momentul de faţă ”cresc şi în România oameni”, adică profesionişti de elită. Andrei Pleşu arăta că între cei doi şefi de stat s-a stabilit o chimie a comunicării, ceea ce l-a făcut pe Donald Trump să declare, fără echivoc, că dacă un membru NATO va fi atacat, Statele Unite vor recurge la art. 5 din Tratatul acestei alianţe militare, care configurează principiul: ”Toţi pentru unul, unul pentru toţi”.


Premierul Grindeanu a fost la Paris unde a fost primit de primul ministru francez, s-au semnat mai multe acorduri importante, dar acum cine le mai consemnează, când ne aflăm în plină criză internă. Chiar dacă Grindeanu beneficiază de sprijinul unui prim-ministru german din landul Saxonia, a lui Victor Ponta şi a dizidenţelor din ALDE, eu îi recomand primului ministru român să mai analizeze situaţia. Nu pot să guvernezi fără sprijinul partidului sau partidelor care te-au propus şi votat în Parlament. Plecarea din fruntea cabinetului, în anumite condiţii, este onorabilă chiar dacă după ce nu mai eşti acolo, postul de prim-ministru devine vacant. Pentru preşedintele PSD, Liviu Dragnea se vor accentua dificultăţile şi mai mult. Mi se pare că Sorin Grindeanu va fi demis printr-o moţiune de cenzură şi de această situaţie vor profita numai ziariştii, care vor face dezvăluiri mai mult sau mai puţin aproximative. Situaţia lui Sorin Grindeanu este una inedită şi a fost comentată de presa internaţională. Când mă trezesc deschid televizorul şi ascult cel puţin un buletin de ştiri de la France 24. În dimineaţa zilei de 15 iunie pe burtiera ecranului se scria că Grindeanu nu acceptă să demisioneze chiar dacă şi-a pierdut sprijinul politic. Dacă merită sau nu această situaţie este o altă problemă, dar se găseşte într-o situaţie fără ieşire. La români sau la majoritatea dintre ei le plac oamenii autoritari ca domnul Dragnea. Ce mult timp a trecut de când Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu mergeau la pescuit împreună şi se îmbrăţişau cu multă căldură în faţa ziariştilor, dar să revenim în capitala americană.

Declaraţia făcută de Trump, la întrebarea ziaristei Ramona Avramescu, care are constant prestaţii bune, cu privire la art. 5 a fost una cu adevărat una deosebită. Ceea ce nu au reuşit liderii politici din 27 de ţări NATO şi propriul stuff al preşedintelui american a reuşit un ziarist român. Trump a susţinut fără echivoc principiul apărării colective în cadrul NATO. Această poziţie a preşedintelui american a fost facilitată şi de faptul că voia să minimalizeze acuzaţiile aduse de echipa lui electorală a avut contacte în perioada premergătoare alegerilor americane că a avut contacte cu emisarii lui Putin şi că soarta ţărilor din Europa de Est ar fi fost hotărâtă deja de cele mai mari două puteri militare ale lumii, Statele Unite şi Rusia, deci că acum ar fi valabil complexul Yalta-Malta, acolo la întâlnirile americano-ruse au fost mai complicate decât le explică unii comentatori politici sau istorici. Nu numai SUA sunt un furnizor de securitate, ci şi România, dacă ne gândim la participarea ţării noastre la eforturile militare din Afganistan ţi Irak, sistemul de apărare de la Deveselu şi apoi de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, exerciţiile militare comune, cum ar fi manevrele militare de la Cincu şi altele.

Americanii susţin lupta României împotriva corupţiei. Iohannis a mulţumit sincer pentru tot ajutorul militar şi moral primit, dar, pe bună dreptate avem aşteptări la investiţii economice mai consistente. Relaţiile economice româno-americane demonstrează că SUA nu este nici măcar al zecelea partener comercial al ţării noastre.

Să mulţumim celor doi preşedinţi că se continuă şi se accentuează parteneriatul strategic româno-american, început pe timpul lui Constantinescu, continuat de Iliescu şi argumentat de Băsescu.

Adrian Man

P.S. Am citit în Gazeta de Cluj că primăria din localitate va face lucrări ample pentru refacerea monumentului din Mihai Viteazu. Chiar dacă îl citesc pe Lucian Boia, mă interesează foarte mult şi ceea ce scrie academicianul Ioan Aurel Pop. Vestea semnalată mă bucură mult. Mă rog ca timpul să mai aibă răbdare cu mine ca să-l văd astfel la 1 Decembrie 1918. Menţionez că decizia Consiliului Local a fost rezultatul demersului unui grup de intelectuali clujeni remarcabili adresat domnului primar Emil Boc. Cum se vede, societatea civilă acţionează şi în ţara noastră, chiar dacă unii spun că aceasta este finanţată de domnul Soroş. Practic, de aceeaşi părere este şi prozatorul Nicolae Breban. Păcat că la unii scriitori, talentul literar nu se conjugă şi cu un discernământ în analizarea tabloului politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.