Moldova a împlinit joi 24 de ani de independenţă. Cu această ocazie, premierul României Victor Ponta, însoţit de mai mulţi miniştri, a efectuat o vizită la Chişinău, în care s-a întâlnit cu omologul său Valeriu Streleţ şi a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Mai mulţi şefi de state au ţinut să transmită misive de încurajare statului vecin, dar în rândul moldovenilor din capitală cele mai aşteptate mesaje au fost cele pro-unirea cu România.

 

Ziua Independenţei este ziua naţională a Republicii Moldova, în care se sărbătoreşte adoptarea Declaraţiei de Independenţă faţă de Uniunea Sovietică în 1991. Ziua Independenţei este celebrată anual, în data de 27 august. În această zi, preşedintele ţării ţine un discurs public, oficialii depun flori la Statuia lui Ştefan cel Mare şi este organizat un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

A devenit deja un obicei ca unul din liderii politici din România să participe la aceste evenimente. Anul acesta a fost rândul premierului Victor Ponta. Acesta s-a întâlnit cu primul ministru al Republicii Moldova, dar şi cu şeful statului Nicolae Timofti şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

 

Cum l-au întâmpinat pe Ponta

Mişcarea prounionistă Tinerii Moldovei a profitat de vizita premierului român pentru a susţine cauza activistului român pro-Unire, George Simion, expulzat şi interzis în Republica Moldova în luna mai pe o perioadă de cinci ani. Astfel, două sute de tineri purtând măşti cu chipul cetăţeanului român George Simion s-au numărat printre locuitorii Chişinăului care au ieşit să-l întâmpine pe premierul român, însoţit de omologul său moldovean, Valeriu Streleţ, pe străzile capitalei Republicii Moldova. Tinerii au cerut ridicarea imediată a interdicţiei împotriva lui George Simion, reformarea justiţiei şi numirea unui procuror general european şi au pledat pentru Unirea cu România.

Şeful Executivului de la Bucureşti a ţinut să transmită cetăţenilor Republicii Moldova că se pot baza pe sprijinul ţării mamă. „România este singura ţară din lume care are un singur interes legat de Republica Moldova şi anume să fie bine Moldovei şi cetăţenilor de aici. Primul meu mesaj către dumneavoastră a fost acela că dacă sunt momente dificile, vreau să vă bazaţi pe noi, pentru că atunci se vede prietenul”, a menţionat Ponta.

 

Felicitări pentru finalul crizei politice

Premierul român a transmis felicitări cabinetului de miniştri condus de Valeriu Streleţ. „Am avut emoţii în ultima perioadă. Dacă sunt momente dificile, vreau să vă bazaţi pe noi. România este în poziţia în care la nevoie vă poate ajuta. Vreau să vă transmit felicitări că la Chişinău conduceţi un Guvern proeuropean. Nu pot decât să felicit partidele proeuropene şi forţele europene. Să vă urez stabilitate. Sunteţi al patrulea prim-ministru cu care mă întâlnesc. Am lucrat foarte bine şi îi consider prieteni şi pe Filat, Leancă şi Gaburici. Vă fac o urare, vreau să rămâneţi prim-ministru mult timp. Schimbările astea tot timpul nu sunt prea bune. Sper că aveţi echilibru şi înţelepciunea de a repune Republica Moldova pe direcţia bună şi corectă pentru cetăţenii săi”, a subliniat Ponta.

Premierul Victor Ponta a reiterat sprijinul României acordat Republicii Moldova privind parcursul european. „România dincolo de vorbe frumoase are obligaţia să facă şi lucruri concrete. Proiectele concrete pe care le-am derulat vor însemna un lucru esenţial pentru Republica Moldova. De exemplu proiectele energetice care înseamnă o alternativă pentru ţara voastră”, a mai adăugat Ponta.

 

Obama şi Putin vor în hora moldovenească

Liderii mondiali au trimis mesaje de felicitare şefului statului, Nicolae Timofti. Printre preşedinţii care ţinut să felicite ţara de peste Prut cu această sărbătoare se numără Barack Obama, Vladimir Putin, Klaus Iohannis, Aleksandr Lukaşenko şi alţii.

În mesajul transmis poporului moldovean, Barack Obama a precizat că SUA sprijină în continuare aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi sunt gata să o ajute să-şi păstreze integritatea teritorială şi suveranitatea. ”Statele Unite sprijină aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi consideră acest lucru cel mai bun garant al securităţii şi prosperităţii Republicii Moldova. Suntem bucuroşi să vedem progresele continue ale Republicii Moldova în consolidarea statului de drept, continuarea reformelor, asigurând un viitor stabil şi prosper. Cunoaştem că procesul de reformare este în desfăşurare, iar Statele Unite sunt pregătite să vă ajute. Statele Unite sunt angajate să ajute Republica Moldova să-şi păstreze integritatea teritorială şi suveranitatea”, a spus preşedintele american, Barack Obama.

”Sunt sigur că dezvoltarea relaţiilor ruso-moldave în spiritul prieteniei şi cooperării corespunde intereselor fundamentale ale cetăţenilor ambelor noastre state şi este în conformitate cu întărirea stabilităţii şi securităţii regionale şi europene”, a fost mesajul transmis de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

 

Declaraţia de Independenţă: limba română, popor român

Republica Moldova marchează joi 27 august, 24 de ani de independenţa de Uniunea Sovietică. Documentul care stă la baza constituirii acestui stat a fost adoptat de Parlament pe data de 27 august, 1991. Declaraţia a fost semnată de 278 deputaţi, însă actul original se zice că ar fi ars în timpul protestelor din 2009 la Chişinău. Un document identic a fost restaurat în 2010, scrie www.deschide.md.

Echipa de redactare a lucrat asupra textului Declaraţiei de independenţă în ziua de 26 august–noaptea spre 27 august, la etajul cinci al clădirii Guvernului. La şedinţe participau V. Matei, experţii în Dreptul Internaţional din România, Aurel Preda, Valentin Stan şi Aleandru Fărcaş, ajunşi la Chişinău în seara de 25 august.

Documentul face referiri la ”istoria milenară” şi ”statalitatea neîntreruptă” a românilor de la est de Prut în spaţiul istoric şi etnic al etnogenezei acestora, consacră, pentru spaţiul de la est de Prut, denumirile oficiale: limba română, popor român. Acest act fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiecare an ca Ziua Naţională a Republicii Moldova sau Ziua Independenţei.

Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova în mod clar şi direct, susţine suveranitatea Republicii Moldova pe teritoriul Transnistriei, deoarece este ”o parte componentă a teritoriului istoric şi etnic al poporului nostru”. Cu toate acestea, Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova este ea însăşi un argument împotriva suveranităţii Republicii Moldova asupra Transnistriei, cum îl denunţă acordul de la 23 august 1939, între Guvernul URSS şi Guvernul Germaniei, ”nulă şi neavenită” fiind uniunea doar formală între cele două teritorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.