O nouă teorie care vizează modul în care președintele Klaus Iohannis va reacționa privind propunerea de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost lansată recent. Reamintim că, după dezvăluirile făcute de fostul deputat Vlad Cosma și înregistrările apărute în presă cu atmosfera de la DNA Ploieşti, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea din funcție a şefei DNA. După ce raportul lui Toader a primit aviz negativ de la CSM, viitorul lui Kovesi este în mâinile lui Iohannis.

Inițial, situația părea să indice faptul că președintele Iohannis nu are de gând să o revoce pe șefa DNA. În acel moment, se crease un vuiet dinspre tabăra celor care argumentau că șeful statului nu are, în fapt, nicio putere în ceea ce privește această decizie și ar fi vorba doar de o semnătură. În orice alt caz, s-ar declanșa un conflict de natură constituțională, care ar putea, spuneau unele voci, să conducă inclusiv la demararea procedurilor de suspendare a lui Iohannis.

După perioada mai liniștită a vacanței de Paște, surse din apropierea președintelui, dar și din alte sfere de influență, sugerează faptul că șeful statului și-ar fi schimbat poziția cu privire la revocarea șefei DNA. Cu alte cuvinte, am putea asista la scena în care un Iohannis nervos decide să nu o mai mențină în funcție pe Laura Codruța Kovesi, potrivit Antena 3.

Schimbarea bruscă ar fi fost provocată de contrele majore și tensiunile din sistemul judiciar. Justiția a explodat, în România, după desecretizarea protocolului de colaborare dintre SRI și Parchetul General, încheiat pe vreme când Laura Codruța Kovesi era Procuror General al României.

Cele mai mari probleme s-au văzut în rândul CSM, unde au apărut opinii divergente, dar și în mijlocul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În timp ce, pentru unii, amânarea deciziei cu privire la soarta șefei DNA reprezenta un semn că președintele caută modalități și oportunități pentru a o păstra în funcție, sursele citate anterior spun că supărarea lui Iohannis este, de fapt, motivul din spatele recentei întârzieri.

În final, teoria vehiculată sugerează că există și un scenariu care nu implică revocarea, dar ar mulțumi opinia publică și ar satisface și dorințele președintelui. Sursele prezidențiale ar fi sugerat, pe multiple căi, că șefa DNA ar trebui să demisioneze, pentru a detensiona situația, dar şi pentru o ieşire cât mai onorabilă din scenă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.