Românii sub controlul serviciilor

353

Fostul şef al ANAF, debarcat ieri din funcţie, aruncă bomba într-o serie de declaraţii publice, dând de înţeles că schimbarea sa a fost decisă din cauza opoziţiei la remilitarizarea ANAF şi la deschiderea drumului STS către situaţiile financiare complete ale cetăţenilor.

Bogdan Stan a vorbit azi jurnaliştilor despre anumite evenimente care se petrec în legătură cu ANAF şi pe care el le consideră nefireşti, ba chiar susţine că aceasta ar fi şi opinia majorităţii angajaţilor Fiscului.
El s-a referit la decizia premierului Mihai Tudose, luată zilele trecute, de a înfiinţa Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, structură informatică ce ar urma să unifice toate bazele de date legate de fiscalitate, cu susţinerea STS. Centrul va fi constituit potrivit unui Memorandum adoptat recent de Guvern.

Măsura are, declarativ, scopul de a contribui la îmbunătăţirea relaţiei cetăţenilor cu administraţia fiscală, prin creşterea gradului de informatizare şi, implicit, simplificarea procedurilor administrative.
În urma acestei schimbări, după cum presa a punctat deja, Fiscul va deveni o instituţie cu o forţă majoră în stat, după ce ANAF unifică toate bazele de date legate de fiscalitate cu ajutorul STS. Astfel că serviciul de telefonie specială va şti exact câte maşini are fiecare român, ce case deţine, ce bani încasează din chirii şi multe altele. O măsură benefică, în mintea lui Tudose.

Numai că fostul şef al ANAF e de altă părere, motiv pentru care anunţă şi faptul că a avut obiecţii la dezbaterile pe marginea Memorandumului sus pomenit.

”Am semnat memorandumul cu observaţii” a explicat Stan. ”Părerea noastră, a celor din ANAF, e că această bază de date ar trebui gestionată de către ANAF, nu de Finanţe. Noi am semnalat şi faptul că implicarea STS ar putea crea un disconfort pentru depunătorii de declaraţii, care s-ar putea transpune într-un grad mai scăzut de conformare. În momentul în eu care am preluat mandatul aici, era ideea demilitarizării acestei instituţii, ştiţi foarte bine că am avut ofiţeri detaşaţi atât de la SRI cât şi de la MAI. Cu greu am reuşit să ajungem la un nivel normal de funcţionare a instituţiei noastre, cu profesionişti. Zic eu că preluarea de către STS nu face decât să ne întoarcă de unde am plecat” a mai spus fostul şef al Fiscului.

Concret, aşa cum se ştie şi cum a punctat şi Stan, fiscalitatea, în România, tinde să devină o afacere ulta-militarizată, în care s-au implicat ori urmează să se implice ofiţeri de la SRI, MAI (probabil şi DGIPI), STS şi cine mai ştie cine.
Cu toţii având acces la date amănunţite despre avutul românilor, afacerile lor, sursele integrale de venit şamd.
Ideea că implicarea STS în treburile ANAF ar data de când cu Memorandumul semnat zilele trecute, după ce şeful guvernului s-a întâlnit cu cel al STS, generalul Marcel Opriş, s-ar putea să nu fie întrutotul reală.
Acum trei ani, presa relata ”generozitatea” STS în a pune la dispoziţia ANAF un teren pe care să fie construit un centru de date, condiţia fiind ca Fiscul să păstreze STS un număr de 300 de locuri de parcare.
Cum s-ar spune, nu doar că STS era sigur că va fi cooptat la un moment dat în coordonarea informaţiilor despre banii românilor, dar îşi calculase şi necesarul de locuri de parcare pentru oamenii pe care îi va dedica noilor atribuţii.
Astfel, după controlul aproape total al votului românilor, STS ajunge şi în poziţia de a deţine informaţia deplină legată de veniturile şi posesiunile lor.
Cam mult pentru un serviciu mic şi cam în afara controlului civil, cu un şef care se pregăteşte să bată recordul de rezistenţă pe post.

Noua ”strategie” privind Fiscul, a noului premier, ridică şi mai multe semne de întrebare, în condiţiile în care PSD şi-a început mandatul, după alegeri, încercând o deconectare a serviciilor de la actul guvernamental şi a ajuns, în şase luni, la rezultatele contrare, adică o militarizare sau re-militarizare vertiginoasă a unor structuri aflate, în mod tradiţional, în alte ţări democrate, sub control eminamente civil.

Afirmaţiile explozive ale lui Bogdan Stan ar putea explica, de altfel, însăşi misterioasa ascensiune, peste noapte, a anonimului Tudose cel mult prea apropiat structurilor, în fotoliul de premier: cedarea unei felii cât mai groase din spaţiul civil spre administrarea de către servicii.

Sursa: inpolitics.ro

LĂSAȚI UN MESAJ