In cursa electorala pentru teritoriile din afara ţarii au intrat actualii parlamentari, dar şi nume noi din lumea artistica, via USL. Publicaţiile romaneşti din afara graniţelor au surprins primele reacţii ale romanilor stabiliţi in strainatate dupa anunţarea listelor electorale pentru diaspora, dezamagiţi de calitatea candidaţilor.

In colegiile din diaspora se menţine principiul conform caruia parlamentarii care şi-au aratat intenţia şi sunt susţinuţi de partid candideaza pentru un nou mandat. Este cazul mai ales in interiorul ARD, unde doi din cei mai vizibili parlamentari in afara, William Branza şi Viorel Badea işi incearca norocul pentru un nou mandat. La alegerile parlamentare din decembrie 2012, echipa PDL Diaspora işi propune un scor de peste 40% in strainatate.

Brinza o bate pe Macovei

Deputatul William Brinza candideaza in Colegiul 1 Camera Deputaţilor, cel care reprezinta romanii cu domiciliul in ţarile membre ale Uniunii Europene şi in cele care se afla in spaţiul Schengen.  Acesta a fost cotat ca fiind cel mai vizibil dintre parlamentari, cu peste 400 de acţiuni in Colegiul 1, in mandatul 2008-2012. Rezident de 16 ani in Spania, candidat la al treilea mandat (al doilea pentru Diaspora), William Brinza a fost solicitat sa candideze atat de Organizaţiile PDL din strainatate, cat şi de ONG-urile romaneşti din afara graniţelor ţarii. Acesta s-a evidenţiat in cei patru ani de mandat ca fiind parlamentarul care in 2011 a convins Guvernul Romaniei sa reduca cu 30% taxele Consulare. A infiinţat comisia parlamentara pentru romanii din strainatate şi a iniţiat proiectul de lege privind votul prin corespondenţa.
Cu toate acestea, candidatura sa a fost contestata in interiorul PDL. Insa William Brinza a scapat nevatamat din incleştarea pe viaţa şi pe moarte pe care a avut-o cu comisia de etica din PDL. In platoul „Ştirilor Serii” de la Romania TV, deputatul democrat liberal de diaspora s-a declarat invingator in batalia pentru un loc in viitorul Parlament pentru ca, spune el, partidul e mai presus de Monica Macovei. „Candidez, candidez. M-a lasat partidul, care a fost mai presus decat doamna Monica Macovei”, a spus William Brinza. Motivul pentru care deputatul PDL de diaspora a intrat in atenţia comisiei de etica ar fi fost gestul lui de a oferi flori pe strada prostituatelor. „Nu ştiu daca Monica Macovei s-a suparat pentru ca le-am dat flori doamnelor de pe strada, prostituatelor. De ce sa se supere? E o suparare gratuita şi pe criterii subiective. Orice comisie de etica are criterii obiective şi subiective, acesta a fost unul subiectiv. Nu regret, pentru ca asta inseamna discriminare”, a mai spus Brinza. William Branza a explicat ca interzicerea candidaturii sale, din acest motiv, ar fi insemnat o incalcare a principiilor europene.

Tomac şi Badea, pentru diaspora

Pentru Colegiul 2 a fost aprobat Eugen Tomac, consilier prezidenţial. Pentru Colegiul 3 Mircea Lubanovici, candidat pentru al doilea mandat. Colegiul 4 Cristina Baturii, de profesie jurist, candidat pentru primul mandat.
La Senat pentru Colegiul 1 este Viorel Badea, candidat pentru al doilea mandat, iar pentru Colegiul 2, dupa o respingere a candidaturii lui Constantin Maescu, de catre Comisia de Etica a partidului, acesta a fost inlocuit de Eugen Roventa, profesor universitar din Canada.
Viorel Badea este, printre altele, secretarul Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Parlamentul Romaniei şi membru in Comisia pentru Politica Externa şi in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Acesta a fost unul din susţinatorii direcţi ai romanilor din Valea Timocului, fiind unul din iniţiatorii opoziţiei Senatului la aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, pana la un angajament ferm ca drepturile minoritaţii vor fi respectate.

Rapsozii electorali

USL, in schimb, se lanseaza in cursa electorala cu tot ce poate. Cantareţi, politicieni la inceput de drum ori cu nume „grele”, alianţa incearca sa caştige cat mai multe voturi in noul scrutin.  Cantareţii Ionela Prodan şi Victor Socaciu, dar şi senatorul Cristian David, sunt cateva dintre persoanele aruncate in lupta pentru a-i reprezenta şi a caştiga voturile romanilor din strainatate.
Cristian David va candida in Colegiul 1 Senat care cuprinde Europa şi Asia, post ocupat in prezent de Viorel Badea. USL a decis sa-l trimita pe Victor Socaciu in lupta electorala in Colegiul 1 Deputaţi din diaspora acolo unde postul este ocupat de William Brinza. Victor Socaciu este in acest moment deputat de Mureş, dar partidul va trimite pe altcineva sa candideze in acest colegiu.
Pentru colegiul 3 Statele Unite al Americii, PSD a propus-o pe interpreta de muzica populara Ionela Prodan, colegiul fiind in prezent ocupat de Mircea Lubanovici (PDL). Potrivit negocierilor din USL pe cele şase colegii din Diaspora (patru colegii de deputat şi doua de senator), PSD-UNPR a primit patru colegii, iar PNL-PC are dreptul sa desemneze candidaţi in doua colegii. In cadrul negocierilor din ACD, liberalii le-au dat conservatorilor un colegiu de deputat din cota lor, in timp ce conservatorii urmeaza sa stabileasca un candidat pentru un colegiu de deputat din colegiul 2 Asia sau colegiul 4 Africa.

Dezamagiţi de propuneri

Candidaturile au starnit reacţii in primul rand negative din partea romanilor din Spania şi Italia. Principalele nemulţumiri ale acestora: candidaţii nu provin din randurile romanilor cu domiciliul in strainatate, iar unii din ei nu au avut nicio activitate politica legata de chestiunile romanilor din afara ţarii.
Gazeta Romaneasca a demarat o iniţiativa de a identifica atitudinile romanilor din strainatate
Faţa de candidaturile pentru diaspora anunţate de partidele mari din Romania. Cercetatoarea Catalina Curceanu, de la Institutul Naţional de Fizica din Italia – Frascati, crede ca alegerea candidaţilor nu a fost potrivita rolului pe care trebuie sa-l aiba un reprezentant in Diaspora. „Cu tot respectul pentru persoanele pe care le-am auzit ca fiind propuse drept candidaţi ai USL ca reprezentanţi ai diasporei, persoane pe care le admir şi indragesc, nu cred ca sunt potrivite pentru acest rol. Avem nevoie de persoane care, pe langa o cunoaştere a infinitelor aspecte pozitive şi negative ale diasporei, sa fie pregatite in mod corespunzator pentru a infrunta problemele acestei parţi importante ale societaţii romaneşti, atat in Romania, cat şi in strainatate.
Ba mai mult, sa contribuie la integrarea Romaniei in Europa şi la promovarea unei imagini pozitive a ţarii – nu doar prin prestigiu artistic, care conteaza foarte puţin in acest context, ci printr-o adecvata pregatire juridica, economica şi chiar ştiinţifica, ţinand cont ca in Romania la ora actuala va fi construita una dintre cele mai mari infrastructuri ştiinţifice din lume – ELI-NP.
Cred ca exista candidaţi mult mai potriviţi rolului de reprezentanţa al Diasporei”, considera Curceanu.
Eugen Vilcu, din Torino, iniţiatorul unei propuneri de marire a numarului de parlamentari in Diaspora e convins ca participarea la vot va fi scazuta, ţinand cont de valoarea candidaţilor propuşi de partide. „Diaspora reprezinta un segment de electori cu probleme specifice şi atipice, pe care numai cineva venit din interior le poate inţelege şi aborda intr-o justa maniera. Din acest punct de vedere propunerile USL sunt dezamagitoare. E ca şi cand s-ar fi apucat sa peticeasca o autostrada nou nouţa, doar fiindca a inceput sezonul de reparaţii. Noi, cei de aici, suntem conştienţi de importanţa votului nostru şi vor fi foarte puţini cei dispuşi sa-l iroseasca intr-un experiment sortit eşecului”, a declarat acesta, citat de Gazeta Romaneasca.

Candidaţii romanilor din Diaspora

(sursa: MAE)

Colegiul 1 Camera Deputaţilor Europa de Vest

Victor Socaciu (PSD)
William Brinza (ARD-PDL)
Aurelian Mihai (PP-DD)
Graban Zolt Attila (UDMR)

Colegiul 2 Camera Deputaţilor Europa de Est şi Asia

Victor Alexeev (PSD)
Eugen Tomac (ARD-PDL)
Daniel Alexandru (PP-DD)
Kovacs Richard (UDMR)

Colegiul 3 Camera Deputaţilor Americile, Australia şi Noua Zeelanda

Ionela Tanase (Prodan) (PSD)
Mircea Lubanovici (ARD-PDL)
George Singeorzan (PER)
Abraham Zoltan Robert (UDMR)

Colegiul 4 Camera Deputaţilor Orientul Mijlociu şi Africa

Ovidiu Raetchi (PC)
Cristina Baturi (ARD-PDL)
Ghiţa Niculiţa (PER)
Grumar Robert Csongor (UDMR)

Colegiul 1 Senat (1+2 CD)

Cristian David (PNL)
Viorel Badea (ARD-PDL)
Eugen Mihalache (PP-DD)
Ion Savoiu (PER)
Nagy Zoltan Levente (UDMR)
Hantz Peter Bela (PP Maghiar).

Colegiul 2 Senat (3+4 CD)

Adrian Anghel (PSD).
Eugen Roventa (ARD – PDL)
Doru Levi Ilioi (PP-DD)
Singeorzan Dorel (PER)
Kovacs Peter (UDMR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.