Curtea de Apel Cluj a decis repunerea pe rol a procesului  în care chestorul de poliţie, Ioan Păcurar, fost şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, este judecat pentru neconcordanțe importante în declarația sa de avere. După ce procesul și-a închis porțile pentru presă după primele două ședințe, la ultimul termen, când trebuia să se pronunțe sentința, procesul a fost  repus pe rol, în ședință publică.

 

Pe 19 mai 2014 se aștepta pronunțarea hotărârii în procesul chestorului Ioan Păcurar, care a fost amânată apoi pe 26 mai, dată la care, judecătorii au decis, surprinzător, repunerea dosarului pe rol cu fixarea unui nou termen de judecată pentru data de 16 iunie 2011. Aceasta după ce,  la scurtă vreme după primul termen, președintele completului de judecată, Augusta Chichișan, a decis că procesul chestorului Păcurar să se desfăşoare în şedinţă secretă, așa încât presa să nu aibă acces la ședințele de judecată.

 

Două rapoarte, două concluzii

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de ApelCluj au stabilit că există diferenţe semnificative între veniturile şi cheltuielile fostului Şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, Ioan Păcurar, şi au sesizat instanţa. Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a redus, pe baza propriilor investigaţii, diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile fostului şef al IPJ Cluj de la 718.847 lei la 264.310, şi doar raportat la anul de graţie 2004. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a deschis o anchetă în acest caz în 2012, semnalând  ”diferenţe semnificative în cuantum de 718.847,54 de Lei  (aprox. 189.143 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate”.

”Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, PĂCURAR IOAN fiind informat, la data de 25.01.2012 (confirmare de primire din data de 30.01.2012), respectiv, 31.08.2012, despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, precizează inspectorii ANIAncheta în cazul chestorului Ioan Păcurar a început în 28 decembrie 2011. ANI a constatat ”veniturile realizate de către PĂCURAR IOAN, în perioada pentru care au fost identificate diferenţe semnificative (anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009, 2012) au fost în cuantum total de 840.164,76 Lei, iar cheltuielile efectuate în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.559.012,30 Lei”.

În urma rezultatelor anchetei, ANI a dispus ”sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, potrivit dispoziţiilor art. 17, alin. 4 din Legea nr. 176/2010, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de către PĂCURAR IOAN, în perioada exercitării funcţiei publice; sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea efectuării verificărilor cu privire la veniturile realizate în perioada 2006 – 2008, din chirii, în sumă de 181.410 Lei şi 52.000 Euro, precum şi înstrăinarea unui imobil situat în Municipiul Cluj-Napoca, cu preţul oficial de 27.000 Euro (conform contractului de vânzare-cumpărare). Potrivit declaraţiei cumpărătorului, suma achitată ar fi fost de 39.000 Euro”.

Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj  a constatat existenţa unei diferenţe semnificative între veniturile şi cheltuielile chestorului de doar 261.310 lei, provenind exclusiv de la nivelul anului 2004, în ceilalţi ani supuşi neexistând diferenţe.

 

Cheltuielile pe 2004 justificate cu venituri de mai târziu

Pentru a justifica o parte din diferenţa dintre venituri şi cheltuieli pe anul 2004, căci doar la acel an se rezumă sesizarea făcută de Comisia de cercetare a averilor,  Păcurar aduce ca argument banii strânşi ca dar la nuntă şi suma primită ca dar la botez, evenimente care au avut loc după 2004. Comisia de cercetare a averilor consideră că “existenţa şi întinderea acestor sume e pur fictivă, nefiind dovedită prin probe”. De aceea, chestorul s-a  hotărât să aducă drept martor naşul de cununie şi să depună o listă cu cinstea de la ospăţ. În ceea ce priveşte botezul fiului cel mic, fostul chestorul Ioan Păcurar a adunat ca dar o adevărată avere. Întreaga sumă apare în declaraţia de avere a lui Păcurar, potrivit căreia  invitații i-au oferit în dar 68.000 de euro şi 96.000 de lei. Banii de la botez s-au materializat sub forma unor depozite bancare pe numele copiilor. Singura problemă este că botezul a avut loc în octombrie 2011, aşa încât banii strânşi cu această ocazie nu ar putea justifica cheltuielile imputate pe 2004.

Averea chestorului Ioan Păcurar ar putea fi confiscată, după ce s-a deschis un proces la Curtea de ApelCluj pe această speţă.

 

Pensionarea i-a salvat onoarea

Ca să scape de consecinţele anchetei asupra averii sale, Şeful IJP Cluj, Ioan Păcurar, a fost trecut în rezervă. Păcurar a solicitat conducerii Ministerului Afacerilor Interne încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, începând cu data de 20 septembrie 2013. Decizia a fost semnată după doar câteva zile, pe septembrie, de către ministrul Radu Stroe. În locul lui Ioan Păcurar, la conducerea Poliţiei Cluj a fost numit chestorul Tudor Grindean, de la structura centrală a Ministerului Afacerilor Interne.

 

Un protejat al Curții de Apel

Primele trei termene ale procesului s-au judecat în şedinţă publică. La cel de pe 7 octombrie,  în sala de judecată, avocatul apărării, Gidro Stanca, decan al Baroului Cluj, a depus o cerere prin care solicita judecarea procesului în şedinţă secretă, pe motiv că, prin prezenţa jurnaliştilor în sala de judecată se încalcă „principiul echităţii”. Apărarea chestorului a motivat că jurnaliştii vor mediatiza fiecare termen de judecată, ceea ce va pune presiune pe opinia publică şi pe magistrat, care nu va mai putea să pronunţe o sentinţă imparţială. Păcurar a prezentat copii după articole de presă publicate despre subiect. Reprezentantul ANI şi Procurorul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, prezenţi în sală, au acceptat fără nicio împotrivire, aşa încât preşedintele completului de judecată, judecătorul Augusta Chichişan, a declarat că ședinţa  va avea loc fără public, în temeiul prevederilor art. 121 alin. 2 al vechiului Cod de Procedură Civilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.