Afrontul oficialilor noştri de a nu permite Bricului Mircea să participe la „Black Sea Tall Ship Regatta”, în 2016, ne costă scump

Dacă în 2014 şi 2016 „Black Sea Tall Ship Regatta” a avut ca port de escală şi bătrâna Kustenge, la anul, sponsorul principal, compania de navigaţie rusească Sovcomflot, a decis să nu mai includă Constanţa pe itinerariul marilor veliere care vor participa la marele eveniment nautic găzduit de Marea Neagră, scrie evz.ro.

La prima regată a marilor nave cu vele, organizată în Pontul Euxin, în 2014, de prestigioasa organizaţie „Sail Training International” (STI), România a participat cu două corăbii, una militară – N.S. Mircea şi una civilă – goeleta Adornate. Portul de plecare a fost Varna, escalele au fost Novorossiysk şi Soci, iar punctul terminus Constanţa. La a doua, în 2016, startul competiţiei sa dat din Constanţa, au urmat aceleaşi două porturi ruseşti şi finalul sa petrecut la Varna. Beneficiile pentru Constanţa au fost uriaşe. Peste 100.000 de vizitatori, timp de patru zile, în ambele ocazii, s-au înghesuit să vadă superbele corăbii venite din toată lumea. La Soci, însuşi Putin a venit, şi în 2014 şi în 2016, să înmâneze premii căştigătorilor. Noi ne-am mulţumit cu Mazăre şi Făgădău…

Fudulia se plăteşte

Ruşii au participat cu patru mari veliere, de fiecare dată. De la Vladivostock a venit frumoasa Nadezdha, din îndepărtatul Murmansk a participat cel mai mare şi vechi velier funcţional din lume, barcul Sedov, din Kaliningrad, a sosit spectaculosul Kruzenshtern şi din Sankt Petersburg, maiestosul Mir. Asta pe lângă ambarcaţiuni mai mici. Noi ne-am coit, până în ultimul moment, în 2014, săl trimitem pe Mircea la regata unde era invitat şi înscris oficial. Abia, întrun final, la ordinul expres al preşedintelui Băsescu, sa luat decizia, dar ordinul de marş a fost semnat abia în ultima clipă, fiind pregătită o croazieră de instrucţie de rezervă, pentru cadeţii noştri, în Mediterana. În 2016, le-am dat, atât ruşilor cât şi oficialilor de la STI, o ţeapă monumentală. Mir, Nadezdha şi Kruzenshtern au venit la Constanţa, dar la plecare, Mircea nu a participat la concurs, le-a arătat pupa ruşilor, şi a pus prova pe Bosfor, către Marea Egee, unde a efectuat un marş exact pe durata regatei. România a fost reprezentată doar de superba goeleta civilă Adornate. În consecinţă, la anul, regata va avea plecarea din Varna, pe 24 septembrie, va urma o escală, între 1 şi 4 octombrie la Soci şi se va termina, pe 6 octombrie la Novorossiysk. Constanţa a rămas pe dinafară.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.