Jurnalist si cunoscut militant anticomunist, Oleg Brega este considerat de unii ca fiind lider informal al tinerilor protestatari din Basarabia. El a ajuns la spital din cauza batailor, iar Ghenadie Brega (fratele lui Oleg) s-a trezit cu dosar penal.

Carte de vizita

Oleg Brega s-a nascut la 26 octombrie 1973, in satul Pepeni din Republica Moldova. In 1995, a absolvit Institutul de Arte din Chisinau, in 1999, Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la sectia Regie de Film si TV, fara sa sustina examenul de licenta. In iunie 2006, a obtinut diploma de licenta la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Este licentiat in arta cinematografica si televiziune, specialitatea „Regie, imagine film si televiziune”. In prezent, este masterand al Universitatii „A. I. Cuza” din Iasi, Facultatea Filozofie, specializarea „Studii europene de integrare si securitate”. La ora actuala, este angajat la Jurnal de Chisinau si este cameraman pentru proiectul Jurnal TV. A fost angajat la Televiziunea de Stat din Chisinau, a avut colaborari cu diferite publicatii din Republica Moldova. La Radio Antena C, a realizat vreme de 4 ani emisiuni interactive, pentru care in 2002 a primit premiul de cel mai bun jurnalist al anului, decernat de Clubul National de Presa. In perioada 2003-2006, a prezidat Asociatia Hyde Park. Din 2004, detine un certificat de formator european. In 2007, a castigat, impreuna cu Ghenadie Brega, premiul GAZETEI „O viata pentru Romania”.

Dupa declansarea miscarii anticomuniste din Basarabia, numele fratilor Brega a fost rostit tot mai des. Oleg Brega (initiator al portalului curaj.net, jurnalist si fost presedinte al asociatiei Hyde Park) a fost nominalizat de presa si surse moscovite ca fiind liderul informal al protestatarilor, alaturi de ziarista Natalia Morari. Fratele sau, Ghenadie Brega, s-a ales la scurt timp de la declansarea protestelor cu un dosar penal si, pare-se, si cu un mandat de retinere, motiv pentru care s-a refugiat o vreme in sediul Ambasadei Romaniei, dupa care a ramas ascuns. Motivul? Comunistii au incercat sa acrediteze ideea ca la baza revolutiei ar fi, printre altii, „hydeparkistii” si Natalia Morari, membru ThinkMoldova.

Cele doua asociatii au organizat, luni, un protest pasnic. Tinerii au fost invitati sa aprinda o lumanare in semn de protest fata de rezultatul alegerilor si au declarat ziua de 6 Aprilie ca fiind „zi de doliu national”. Desi au anuntat ulterior ca nu au legatura cu violentele sau cu protestele de la Parlament si Presedintie, fratii Brega au continuat sa fie vizati. Miercuri, Oleg Brega a acordat un interviu GAZETEI, urmand ca acesta sa fie completat joi, pe parcursul derularii evenimentelor. Numai ca, miercuri, la ora 22:20, Oleg Brega a fost batut in spatele guvernului de niste politisti, unul dintre ei in echipament Scut si i s-au sustras 2 camere de filmat, una proprie si cealalta, proprietate a Jurnal.tv. Oleg a mers acolo in calitate de jurnalist, la solicitatea unei colege care declara ca a vazut un caz compromitator de agresare a unei persoane de catre niste indivizi in civil. In urma bataii crunte, Brega a ajuns la spital, avand nevoie de ingrijiri medicale. Astfel ca acest interviu nu a putut fi finalizat.

Reporter: Ce s-a intamplat azi-noapte (marti noapte)? S-a tras cu arme letale sau neletale?
Oleg Brega: Nu stiu, tocmai eram plecat cu ultima camera video civila din piata, pe la ora 0,40. Cand am ajuns la redactie, am auzit focuri si am vazut la geam tineri alergand disperati pe strada. Am alergat jos si am filmat ce vedeam de la distanta, dar piata era inconjurata de politisti in civil si cu uniforme, care interziceau accesul si filmarea.

Rep.: Se vorbeste de o revolutie asemanatoare cu ceea ce s-a intamplat in Romania, in 1989. Ce e de fapt manifestarea din Chisinau? Miscare, revolta, miting, revolutie?
O.B.: Cam de toate.

Rep.: E o manifestatie spontana sau exista „agitatori”/coordonatori cum incearca sa sustina comunistii si sa discrediteze tinerii?
O.B.: Sunt de toate. Grupurile sunt razletite, dar compacte, organizate in interior, mai ales cel de aseara (marti seara, n. red.), care a refuzat sa plece acasa, la indemnul organizatorilor si al primarului, ca apoi sa fie toti arestati si batuti.

Rep.: Sunt dezamagiti tinerii de reactia sau lipsa de reactie a Romaniei si a Uniunii Europene?
O.B.: Din cauza furiei, a revoltei ca au fost mintiti si ca politia apara regimul, ca presa platita din banii nostri nu reflecta deloc sau partinitor evenimentele, nu se mai intereseaza de ce e afara. Dar reactioneaza energic cand li se spune ca sunt proteste si reactii de sustinere afara, sunt revoltati cand se invoca sobrietatea Occidentului si apelurile lor la calm.

Rep.: Se folosesc fortele de ordine de eveniment ca sa se razbune pe persoane incomode, gen Andrei Ivantoc, hydeparkisti etc?
O.B.: Cred ca da, ades imi spune in gura mare Petru Corduneanu, mare sef in MAI – asta ati vrut, acum cine o sa plateasca? Voi ati organizat asta, de parca ordinea publica si calmul societatii nu e grija MAI si a Guvernului!

Rep.: Ai fost agresat?
O.B.: Pana acum doar verbal, amenintat aseara de manifestantii si politistii de la Guvern, din PMAN (Piata Marii Adunari Nationale, n. red.) cand se tragea, imi interziceau sa filmez (ulterior, miercuri seara, a fost batut pana la sange, n. red.).

Rep.: Scriai pe blog ca e un foc de paie. Ce crezi ca se va intampla in continuare? S-au temperat protestele?
O.B.: Pot sa izbucneasca. Acum, politia se regrupeaza iar.

Rep.: Se scandeaza mai mult jos comunistii sau UE si Unirea cu Romania?
O.B.: De toate, in jumatate.

Rep.: Se tem protestatarii de o interventie a Rusiei sau mai tare de una a transnistrenilor? Consideri ca dupa aceste evenimente e zdruncinat definitiv comunismul din Moldova sau dimpotriva?
O.B.: Nu, cred ca s-a intarit regimul. Acum are scuze si justificari pentru forta, nici nu trebuie sa intre Rusia sau armata de peste Nistru.

Ioana LUCACEL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.