Primarul Emil Boc, împreună cu consilierii locali ai primăriei Cluj Napoca, decid în această săptămănă repartizarea banilor din bugetul ce îl vor avea în anul 2015. Luni, 9 februarie, Boc a convocat o dezbatere publică pentru a se stabili sumele ce se vor aloca instituțiilor din subordinea primăriei și pentru a discuta și identifica ce proiecte se vor desfășura în acest an.
Astfel în urma consultărilor, Boc a enumerat proiectele ce se vor realiza și iniția începănd cu luna aceasta.

Finalizarea Proiectelor europeene

Principalul proiect pe lista de alocare de bani din bugetul local are legătură cu refacerea infrastructurii „orașului comoară”, prin modernizarea străzilor: Avram Iancu, Memorandumului, Moților și I.C Brătianu. Pentru toate acestea, bugetul alocat în 2015 este de 20 milioane de lei.
Modernizarea tramei stradale de acces la zona industrială. Este vorba de 15 străzi de-a lungul liniei de tramvai, iar bugetul alocat pentru acest proiect se ridica la 70 de milioane de lei.
Nici construcția Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative nu rămâne trecut cu vederea. Bugetul alocat pentru acesta este de 29 milioane de lei.
Un alt proiect vizează construirea Centrului de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluție, Anteprenoriat, Microintreprinderi. Proiect pentru care se alocă 22 de milioane de lei.
Oficialii primăriei anunță că vor aloca aproape 21 de milioane de lei pentru un drum de acces până la CREINIC și TEAM ZMC.
Două centre pentru vârstnici și unul pentru copii sunt cuprinse într-un proiect de modernizsare. Centrele de servici sociale integrate beneficiază de un total de 8,8 milioane de lei din bugetul repartizat de primărie.
O problemă veche și disputată în orașul Cluj Napoca face referire la incluziunea grupurilor defavorizate din zona Pata Rât. Primăria a vent cu soluția de a aloca 1,4 milioane de lei pentru crearea unor locuri de muncă durabile pentru oamenii din acea zonă.

Finalizarea proiectelor multianuale

La acest capitol se anunță construirea unei creșe pe strada Episcop Nicolae Ivan, în valoare de 2 milioane de lei. Pentru modernizarea creșei de pe strada Septimiu Albini se vor aloca 500 de mi de lei iar priectul de unificare și modernizare a pasajelor subterane de la gară beneficiază de 6 milioane de lei pentru realizare.
Pentru bursele primite de elevi, din bugetul local, în 2015 pleacă 9,4 milioane de lei, iar primăria se angajează la acoperirea cheltuielilor CTP pentru gratuitățile acordate, alocând 10 milioane de lei pentru transport elevi, 7,7 milioane de lei pentru transport studenți, 37 de milioane de lei pentru transport veterani de război, donatori de sânge și șomeri, iar pentru persoanele cu handicap și asistenții personali ai acestora suma de 5,7 milioane de lei.
Școala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu” și liceele „Avram Iancu” și „Mihai Eminescu” sunt încluse într-un plan de reabilitare și dotare la standarde europene. Pentru acesti proiect sunt alocați mai bine de 19 milioane de lei în timp ce pentru modernizarea generală a altor unitați de învățământ din oraș se alocă suma de 7 milioane de lei. Clădirea de pe strada Memorandumului, nr.22 va intra în renovare pentru a se realiza 14 săli de clasă și doua laboratoare de care vor beneficia Colegiul Economic „Iulian Pop” și Școala „Ion Bob”. Acest proiect are nevoie de 5,5 milioane de lei de la buget.
În cartierul Gheorgheni se va realiza un complex sportiv și de agrement în valoare de 4,6 milioane de lei. Construcția se va situa pe strada Alexandru Vaida. Pentru modernizarea ștrandului Sun, primăria alocă 200 de mi de lei.
Ca urmare a faptului că nu există locuri pentru cei decedați, cimitirele fiind pline și locurile concesionate deja pe următorii 20 de ani, primăria a venit cu soluția de a amenaja un cimitir nou în zona Moș Ioan Roată pe care l-a introdus deja in PUG. Bugetul alocat pentru realizarea cimitirului este de 1 milion de lei.
În propunerea de repartizare a bugetului pe anul în curs sunt incluse și achiziționarea a cinci troleibuze noi și aparate de validare pentru bilete pentru CTP(14,1 milioane de lei) și realizarea strategiei pentru dezvoltare a culoarului Someșului și, pe baza acesteia, organizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unor proiecte de amenajare a malurilor râului(600 mii de lei).
Printre obictivele ce nu s-au concretizat în alocări de sume dar fac parte din planul de proiecte a acestui an, se număra efectuarea unui studiu pentru centura ocolitoare de Sund, un studiu de circulație, reabilitarea străzii Făget, realizarea unui parking în Hașdeu, realizarea de locuințe sociale pe str Sighișoarei și Ghimeșului, reabilitarea Turnului Pompierilor și completarea monumentului „Stâlpi împușcați”.

Toate aceste proiecte vor fi supuse la vot în ședinta ordinară, de miercuri 11 februarie, a Consiliului Local Cluj-Napoca. După aprobarea propunerii de buget, se vor aloca sumele hotărâte de aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.