Salina este un adevărat “medic” pentru cei cu afecţiuni respiratorii, fiind un mijloc natural de tratare. În zilele toride de vara poate reprezenta un plăcut loc de refugiu, datorită temperaturilor scăzute dar constante din salina, 10-12 °C.

 

Starea excelenta de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda sa se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice. Salina, pentru cei care îi păşesc pragul este o adevărată minune. Aerul curat şi bogăţiile naturale ce te întâmpină iţi transmit o stare de eliberare, de linişte.

Salina Turda este cu siguranţa cea mai celebra destinaţie pentru turiştii care vizitează oraşul Turda, mina datând din secolul al XVII-lea şi fiind un factor decisiv în dezvoltarea prospera a oraşului. Salina Turda a fost catalogata de Business Insider ca una dintre cele mai frumoase locuri subterane din lume şi a fost clasată pe locul 22 printre cele mai spectaculoase destinaţii turistice din lume.

Salina Turda doboară permanent recordurile, în privinţa numărului de turişti. Experienţa aproape ireală pentru România pe care o oferă această destinaţie atrage atenţia turiştilor. În fiecare an Salina se bucură de un număr enorm de turişti.

 

Principalele atracţii din Salina Turda

Mina Iosif – o camera conică de 112m adâncime, cu 67m la bază. Din pricina formei şi a lipsei de comunicare cu celelalte puncte miniere majore, mina are un sunet de ecou puternic, motiv pentru care se mai numeşte si „Sala Ecourilor”.

Camera Crivac – camera octogonală găzduieşte un troliu numit „crivac”, instalaţie rudimentară folosită pentru a ridica pietre de sare pe suprafaţă. Este singura maşină de acest gen în toate minele de sare din România şi, probabil, în Europa păstrată în locaţia sa originală.

Mina Terezia – este o mină conică (numită şi mina clopot). Mineritul de sare în acest tip de cameră a lăsat în urmă găuri subterane de dimensiuni impresionante: 90 m înălţime şi diametrul de 87 m.

Mina Rudolf – cu 42 m adâncime, 50 m lăţime şi 80 m lungime, mina Rudolf este ultimul loc în care sarea a fost exploatată în Turda.

Mina Gizela – similară cu mina Rudolf, dar mult mai mică deoarece explorarea sării s-a oprit la puţin timp după deschiderea acestei mine. În prezent mina Gizela este echipată ca o sală de tratament balnear cu aerosoli naturali.

salina turda 2 (1)

Interval orar de vizitare: 09:00 – 16:00.

Salina poate fi vizitată şi în afara orelor de program achitând taxa de 300lei/oră – grup minim de 50 persoane.


Preţuri:

  • adulţi – 20lei/persoană;
  • copii sau studenţi – 10lei/persoană;
  • pensionari – 12 lei/persoană.

Se pot face abonamente pe 7 zile la următoarele preţuri:

  • adulţi – 15lei/persoană;
  • copii sau studenţi – 8lei/persoană;
  • pensionari – 8 lei/persoană.

Dacă doriţi ghid trebuie să achitaţi taxa de 35lei. Pentru ghid în altă limbă decât limba română se achită taxa de 50lei. Pentru grupuri de minim 20 persoane se asigură ghid gratuit în condiţiile unei rezervări prealabile. Pentru grupuri organizate, la fiecare 10 persoane se asigură o intrare gratuită (a 11-a persoană).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.