Cluj-Napoca vrea să fie Capitală Culturală Europeană în 2021, însă a ratat pentru moment atragerea unui eveniment important pentru anul viitor. Gravuri impresionante Salvador Dali au fost expuse la Muzeul Brukenthal din Sibiu şi urmează să fie expuse la Timişoara. Reprezentantului proprietarului colecţiei, Thomas Emmerling de la Euro Art Luxemburg, a declarat pentru Gazeta de Cluj că poate aduce această expoziţie la Cluj cel mai devreme în 2016. Sursele noastre ne-au declarat că directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Călin Stegerean, nu prea îl are la suflet pe Thomas Emmerling şi din acest motiv nu a dorit să aducă această colecţie la Cluj, în schimb va aduce alte gravuri de la Dali. Oficialii Muzeului Etnografic al Transilvaniei au confirmat că ar putea prelua ei expoziţia, ei specializându-se în gravuri după ce au expus operele lui Rembrandt aparţinând aceluiaşi colecţionar.

 

Clujul pierde Capitala Culturală Europeană

 

Lupta municipiului Cluj-Napoca pentru Capitală Culturală Europeană în 2021 pare să fi întâlnit un prim eşec. Expoziţia “Salvador Dali – Divina Commedia” nu a poposit la Cluj-Napoca, deşi reprezentantul colecţionarului, Thomas Emmerling, a adus anterior expoziţia ”Rembrandt-apogeul artei gravurii” în premieră naţională la Cluj-Napoca. Este vorba despre o expoziţie de 100 de piese de xilogravură policromă ale pictorului spaniol Salvador Dali, aflate în colecţia Euro Art Luxemburg. Toate aceste lucrări sunt ilustraţiile poemului celebru Divina Comedie, scris de Dante Alighieri. Operele sunt structurate, asemenea cărţii lui Dante Alighieri, în trei capitole: Infernul, Purgatorul şi Paradisul.

 

Nesincronizarea muzeelor

 

Relaţiile reci dintre muzeele din Cluj-Napoca au dus la un nou eşec cultural în lupta pentru titlul mult râvnit de clujeni. Cu toate că Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca sunt subordonate aceleiaşi entităţi, Consiliul Judeţean Cluj, oficialii celor două instituţii nu au avut nicio discuţie pentru posibilele expoziţii Dali care vor avea loc anul viitor. Directorul Muzeului de Artă, Călin Stegerean, a spus că nu a adus expoziţia Dali de la Brukenthal pentru că trebuie să asigure transportul şi asigurările. De altfel, Euro Art Luxemburg se ocupă de aceste lucruri la toate expoziţiile organizate de ei.

“Aceste expoziţii se pregatesc cu mult timp inainte pt ca implica mai multe aspecte de organizare: transport, asigurari etc. Expoziţia de la noi cuprinde litografii realizate de Salvador Dali în anul 1973 în seria intitulată Visele bizare ale lui Pantagruel.
O sa primiţi la timp comunicatul de presă”, arată Călin Stegerean într-un răspuns la un mail primit pe adresa redacţiei.

O altă nesicronizare a muzeelor din subordinea CJ Cluj a fost când Muzeul Octavian Goga din Ciucea, de asemenea aflat în subordinea instituţiei, nu a putut să trimită propriile gravuri Rembrandt la Muzeul Etnografic pentru ca acestea să fie expuse în cadrul expoziţiei „Rembrandt, apogeul artei gravurii”. Evenimentul a avut loc între 12 aprilie şi 8 iunie la Cluj-Napoca.

 

Ce spune proprietarul gravurilor Dali

 

“În mod special pentru Salvador Dali nu avem niciun plan pentru Cluj. Pentru că expoziţia a fost rezervată deja. Poate în 2016 vom avea o şansă să o aducem la Cluj. Lucrurile se petrec precum la o licitaţie: cine ofertează primul, rămâne primul. Salvador Dali şi Pablo Picasso sunt doi artişti care vând foarte bine şi au o cotă de piaţă foarte mare. Multe muzee iau o decizie pentru anul viitor şi cred că ar fi oportun să vedem această expoziţie anul viitor în Cluj-Napoca”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Thomas Emmerling, reprezentantul colecţionarului de la Euro Art Luxemburg.

 

 

Cel mai mare muzeu de Artă din Europa, la Cluj

 

Clujul este deficient la capitolul muzee, având în vedere că Muzeul de Istorie a Transilvaniei este închis de câţiva ani. Surse de pe piaţa de artă ne-au declarat că afaceristul Sorin Dan intenţionează să construiască unul dintre cele mai mari muzee de Artă din Europa de Est la Cluj-Napoca. Construcţia ar urma să fie amplasată pe fostul amplasament al unei fabrici. Acesta ar dori să investească banii care i-a câştigat din vânzarea proiectului Liberty Technology Park în cadrul acestui proiect. Cu toate că această investiţie nu se poate recupera în mai puţin de cinci ani, precum cele imobiliare în care investeşte de obicei acesta, Sorin Dan ar intenţiona să ofere publicului clujean un alt fel de proiect, în care să fie expuse şi colecţiile personale de artă.

 

CIFRĂ : 5.200 de bilete a vândut Muzeul Etnografic al Transilvaniei în cadrul expoziţiei „Rembrandt- apogeul artei gravurii” faţă de 10.000 de bilete cât se aşteptau oficialii Euro Art Luxemburg

 

 Cine a fost Salvador Dali

 

Salvador Dalí, numele la naştere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, (n. 11 mai 1904, Figueras, Spania – d. 23 ianuarie 1989, Figueras) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă, se arată pe Wikipedia.org. Graţie apariţiilor excentrice şi megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reuşit să folosească forţa mass-media pentru a-şi spori averea şi gloria.

 

Viaţa şi opera

 

Încă de copil, manifestă un viu interes pentru pictură, primele încercări le face pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătuşa sa, croitoreasă de lux. Familia locuieşte la Figueras, într-o vară, părinţii îl trimit la Moula de la Torre, la unul dintre prietenii lor, Ramon Pichot, pictor impresionist. Convins de talentul lui Salvador, Pichot îi sugerează să-şi continue studiile în Madrid. În 1918, va avea prima expoziţie a operelor sale în teatrul local din Figueras.

În 1921 intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde se împrieteneşte cu Federico García Lorca şi Luis Bunuel, dar – decepţionat de sistemul de predare – incită studenţii la manifestări de protest şi este exclus din şcoală. Începe să poarte favoriţi, pantaloni scurţi, pardesiu lung, pălărie de pâslă şi să fumeze pipă, în continuare pe wikipedia.org.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.