Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Cluj a atribuit contractul de reparaţie al ambulanţelor unor ”abonaţi” la contractele cu instituţiile din Cluj. Contractul în valoare de aproape un milion de euro a fost atribuit firmei Creative Autocenter SRL, dealer-ul Citroen din Cluj. Patronul firmei, Oliver Rus, a făcut parte din consiliul de administraţie al fostului dealer Citroen din Cluj Napoca, firma Willy&Co, care a fost falimentată. Societatea a fost ”abonată” la contractele gestionate de RAADPP Cluj, regia clujeană condusă de politrucul Mircea Avram.

 

La mijlocul acestei luni,SERVICIUL DE AMBULANŢĂ AL JUDEŢULUI CLUJ a atribuit o licitaţie estimată la peste 5,8 milioane de lei. La licitaţie s-au înscris două firme, iar SC Creative Autocenter SRL a câştigat contractul pentru suma de 4.403.439,85 de lei, fără TVA. Firma este dealer-ul Citroen din Cluj Napoca şi este patronată de Oliver Rus, acţionar majoritar, şi de Titus Radu.

Oliver Rus face parte dintr-un grup de oameni de afaceri care au deschidere la licitaţiile organizate de instituţiile din Cluj. El a făcut parte din consiliul de administraţie al fostului dealer Citroen din Cluj Napoca, firma WILLY & CO IMPORT EXPORT, care a fost falimentată. Această societate a fost patronată de Radu Piglisan împreună cu cetăţeanul german, SALMEN WILHELM. Iniţial, firma a intrat în insolvenţă, apoi în faliment.

De asemenea, Oliver Rus  se numără printre administratorii SKY MOTORS IFN SA, alături de Daniel Hanga şi Gheorghe Herman. Şi în cadrul acestei societăţi îi regăsim ca acţionari pe soţii Piglisan, Crina şi Radu, alături de familia Salmen, Rodica şi Wilhelm.

Aceste persoane, prin intermediul diferitelor firme pe care le controlează au încheiat diferite contracte cu statul.

Conform unui audit făcut la RAADPP Cluj, regie condusă de Mircea Avram, cel puţin 10 contracte încheiate între diferite firme şi instituţia clujeană au fost găsite cu probleme grave. Cu toate acestea, instituţia a emis facturi pentru lucrări care nu au fost făcute în întregime, ori prost efectuate. Printre abonaţii la aceste contracte se numără şi patronii firmei care a fost dealer Citroen în Cluj. Ca o coincidenţă, fostul şef al RAADPP Cluj, Mircea Avram, conduce un.. aţi ghicit! Citroen

 

RCA cu firme DNA

Gazeta de Cluj a prezentat în exclusivitate cum Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Cluj a încheiat contracte pentru poliţele de asigurări auto RCA şi Casco cu două firme care, la vremea respectivă, se aflau în cadrul unor anchete făcute de procurorii DNA. Dacă, potrivit caietului de sarcini, valoarea estimată a contractului a fost calculată la 287.740 de lei, licitaţia a fost atribuită pentru mai puţin de jumătate din această sumă. În urma licitaţiei, contractul a fost atribuit la două firme de asigurări: Omniasig Vienna Incurance şi Carpatica Asig. Prima societate a câştigat de la Serviciul de Ambulanţă Cluj 107.978,53  de lei, iar cea de-a doua a primit 30.351 de lei. “Am discutat cu cei de la ANRMAP (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Achiziţiilor Publice) şi le-am explicat şi preţul şi faptul că cele două societăţi au probleme. Însă cei de acolo au spus că n-au ce face. Firmele respective nu au o condamnare definitivă, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, aşa că licitaţia a trebuit să continue. Oricum, noi am făcut poliţe de asigurări doar pentru jumătate de an”, explica Horia Simu, şeful SAJ Cluj.

Omniasig este a treia mare societate de asigurări care a intrat sub tăvălugul procurorilor DNA.  În această cauză a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual reţinute în sarcina directorului general al societăţii de asigurare Omniasig, a tuturor directorilor de sucursale, precum şi a directorilor de vânzări. În cazul celeilalte societăţi, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost arestat preventiv omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac. Prin aceeaşi hotărâre a instanţei, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile. Curtea de Apel Bucureşti decis să menţină hotărârile Tribunalului Bucureşti. Carabulea a fost cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

 

Legea licitaţiilor sub papuc

Problema cu atribuirea licitaţiilor unor societăţi care vin cu oferte cu mult sub preţul pieţei poate fi rezolvată pe cale legislativă, însă nici un politician nu are această intenţie deoarece majoritatea au contracte cu instituţiile statului.

“Prin amendamentele propuse, Guvernul României lasă, în mod nemaiîntâlnit în Europa, la latitudinea operatorilor economici să indice/decidă care informaţii din ofertele depuse într-o achiziţie sunt publice şi care sunt confidenţiale/clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuală. Invocând preocuparea pentru protejarea competiţiei între operatorii economici, de fapt Guvernul blochează accesul cetăţenilor la informaţii de un interes public evident. Consecinţa: orice viitoare încercare a unei persoane de a se informa cu privire la conţinutul unui dosar de achiziţii se va lovi de refuzul Autorităţii Contractante căreia firmele participante îi vor indica, cel mai probabil, că toate documentele din oferte sunt confidenţiale”, arată un raport al Institutului pentru Politici Publice.

Potrivit IPP, Guvernul a adus recent mai multe amendamente de modificare a legislaţiei privind achiziţiile publice, făcute publice de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi care sunt propuse spre adoptare în şedinţa de Guvern de marţi. Acestea interzic accesul publicului la informaţii de interes public din dosarul achiziţiei publice sub pretextul protejării principiului concurenţei între ofertanţi.

 

Plăţi făcute ”în orb”

Spre exemplu, Firma WIGSTEIN SRL din Apahida îi are ca acţionari pe FLORIAN ALEXANDRU TILU şi HANGA DANIEL, care este şi administrator. Aceştia sunt prieteni cu patronii de la WILLY & CO IMPORT EXPORT, toţi fiind asociaţi în cadrul firmei SKY MOTORS IFN SA. Tilu şi Hanga au încheiat două contracte cu RAADPP Cluj în valoare de aproximativ 100.000 de lei. Potrivit unui audit, la primăria Apahida, firma Wigstein a încheiat  prin încredinţare directă un contract de întreţinere, însă, potrivit auditului, plăţile au fost făcute după ureche. În anul 2011 s-au achitat 172.122, 33 de lei, iar în anul 2012 suma de 142.582 de lei. Potrivit anexelor în baza cărora au fost făcute plăţile ”sunt departe de a fi situaţii de lucrări. Ele conţin o înşiruire  de lucrări fără valori/lucrare, iar la sfârşit este trecută valoarea totală care este preluată şi în factură. Toate aceste procese verbale de recepţie sunt semnate de Sucigan Toderaş, prin ele certificându-se situaţia cantitativă şi calitativă a lucrărilor”, arată auditul.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.