În cadrul instituţiei care se ocupă de administrarea fondurilor europene, angajările se fac pe ochi frumoşi, iar contractele de consultanţă se dau soţiilor şefilor care conduc aceste instituţii ale statului. Mai mult, managerii de proiecte care se chinuie să atragă cât mai curând bani europeni, pentru că aceste fonduri nu vor aştepta o veşnicie accesarea lor, sunt obligaţi să scurteze drastic timpul pentru implementarea unui proiect, fapt care ar putea duce la respingerea şi pierderea banilor europeni.

Conform unor informaţii, în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Vest (ADRNV), o instituţie care gestionează fondurile europene, angajările nu se fac de cele mai multe ori pe gradul de competenţă, ci pe prietenii, în situaţia în care prin intermediul acestei agenţii se învîrt zeci de milioane de euro. Regiunea Nord-vest are alocate circa 16 milioane de euro, care aşteaptă să fie accesate din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), cu un buget de 14 milioane euro şi prin Programul PHARE Coeziune Economică şi Socială cu circa 2 milioane euro. Chiar dacă beneficiază de asemenea fonduri, şefii acestor birouri nu sunt angajaţi pe criterii de competitivitate şi, la rândul lor, aceştia fac angajări tot pe criterii de "cumetrii". Organismul Intermediar Regional Nord-Vest este condus de Cristian Dogar, protejatul fostului secretar de stat Valer Bindea şi al directoarei autorităţii, Cristina Iova, două persoane care au determinat prelungirea succesivă a termenului limită de depunere a proiectelor aferente POSDRU din august 2008 până în decembrie. Astfel, cei care intenţionează să acceseze fonduri prin programul PHARE 2006 se află în impas deoarece, pe fondul prelungirii nejustificate a evaluărilor făcute de către angajaţii păstoriţi de Dogar, proiectele depuse pe liniile "Măsuri active de ocupare" şi "Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă" au primit "undă verde" abia la mijlocul lui ianuarie 2009, astfel că nu se mai pot încadra în termenul limită de accesare a fondurilor, adică până la sfârşitul lunii noiembrie 2009. "Astfel, suntem puşi în situaţia de a implementa în 10 luni şi jumătate nişte proiecte concepute pentru un an de zile, ceea ce ne obligă să modificăm sau chiar să restrângem graficul de activităţi al acestora, să le redistribuim bugetele, etc. Aceleaşi probleme s-au înregistrat şi în situaţia proiectelor depuse pentru linia "Servicii Sociale", Dogar Cristian obligând managerii de proiecte să întocmească, din proprie iniţiativă, acte adiţionale prin care să solicite reducerea perioadei de implementare de la 18 la 12 luni", se plâng o parte din cei care au accesat bani europeni.

Rude şi prieteni
 
Potrivit spuselor unora, prin acest demers, promotorii proiectelor au fost obligaţi conform principiului "nu soliciţi scurtarea perioadei de implementare, nu primeşti bani pe proiect" de către cei care, de fapt, ar fi trebuit să-i sprijine. "Nimănui nu-i pasă de situaţia noastră, a celor care trebuie să ne stoarcem creierul să întocmim proiecte şi să ne zbatem pentru obţinerea banilor necesari pentru co-finanţare! În timp ce guvernanţii au declarat absorbţia fondurilor comunitare prioritatea nr. 1 pentru ieşirea din criză, cei în măsură să asigure acest lucru au alte preocupări. În rândul experţilor în fonduri comunitare din regiune nu intri în OIR (Organismul Intermediar Regional, n.red.), dacă nu eşti prieten cu Dogar, condiţie şi pentru ocuparea posturilor de conducere. Aşa a ajuns finul Igna Nicu în funcţia de şef de birou juridic şi la fel s-a completat şi schema instituţiei cu Cristian Curta", dezvăluie un manager de fonduri europene. Conform acestuia, pentru a-şi asigura controlul subordonaţilor din cadrul OIR POSDRU, Cristian Dogar s-a înconjurat cu persoane de încredere, pe care le-a promovat în funcţii de conducere, respectiv pe Simona Bitica şi Sonia Cherecheş, fostă colegă de serviciu cu soţia directorului de la SC Eurostar Contact Intermedieri, fără ca aceasta din urmă să cunoască noţiunile de bază pentru manageriatul fondurilor europene. Interesant este faptul că şeful OIR POSDRU a lucrat la proiectul de realizare a secretariatului tehnic din cadrul Pactului Regional pentru Ocuparea Forţei de Muncă în Regiunea Nord-Vest, iar în prezent, împreună cu Ionel Dîncu, şeful serviciului Programe cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei Municipiului Dej şi, în acelaşi timp, şeful Asociaţiei pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş Dej, lucrează pentru proiectul Primăriei Dej, "Amenajare zonă turistică în mina de sare", program care va beneficia de un buget estimat la 4 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional. Coincidenţă sau nu, este de notorietate faptul că cele două asociaţii sunt abonate la fondurile externe gestionate de instituţia condusă de Dogar Cristian.

Fonduri cu dedicaţie

Nicoleta Dogar, soţia lui Cristian Dogar, deţine o firmă care se ocupă de consultanţă în domeniul fondurilor europene, SC Publinvest din municipiul Dej, şi care este un "concurent" serios pentru celelalte societăţi de consultanţă care vor să obţină proiecte pe bani europeni.

Tot în Dej, AIRDD Someş Dej, judeţul Cluj, a "împuşcat" o finanţare de 50.000 de euro pentru proiectul frumos intitulat "Oameni ca noi", însă din cercetările făcute a rezultat că iniţialele înseamnă Asociaţia de Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă. Ca atare, asociaţia patronată de Ionel Dîncu nu are nicio legătură cu persoanele cu handicap. O legătură ar exista însă cu SC AIRDD Someş SRL din aceeaşi localitate. De asemenea, cu Consiliul Judeţean Cluj, care a aderat, la data de 16 iunie 2005, la AIRDD Someş Dej, "ca membru cu drepturi depline la adunările generale ale asociaţiei". Hotărârea nr. 136/2005 a fost semnată de preşedintele, la acea dată, Marius Petre Nicoară, şi secretarul general Măriuca Pop.
Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş Dej se ocupă de "promovarea coeziunii economice şi sociale la nivelul judeţului", potrivit felului în care a fost înregistrată. La data acordării acestor bani, întrebat despre cum explică faptul că a primit finanţare, deşi nu are în obiectul de activitate protecţia persoanelor cu handicap, Ionel Dîncu, directorul executiv al asociaţiei, a explicat: "Suntem un ONG, care are, printre celelalte obiecte de activitate, şi protecţia persoanelor aflate în dificultate. Cu banii primiţi pe proiect am făcut o tipografie pentru persoanele cu handicap. Tipografia este pentru ei, să se întreţină. Poate, procesul de evaluare a proiectului să fi avut vreo deficienţă, în rest… nu ştiu nimic altceva".

În cadrul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest Regională (ADRNV) se desfăşoară ultimul proiect cu fonduri PHARE,  "Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu" (Schema de granturi: Investiţii publice în sectoarele de mediu), PHARE CES 2006. Obiectivul general al programului este acela de a asigura atât asistenţa tehnică, cât şi financiară autorităţilor publice locale sub 50.000 locuitori, responsabile cu gestionarea deşeurilor şi gospodărirea apelor şi a apelor uzate. Suma alocată Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) este de 4.575 milioane euro.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.