SC Drumuri şi Poduri Cluj SA, o companie din subordinea administraţiei judeţene, a emis 60 de bilete la ordin fără acoperire în situaţia în care consilierii judeţeni au adoptat o hotărâre prin care au ”pompat” două milioane de euro în conturile acestei afaceri care se îndreaptă spre faliment. Şeful acestei companii, Călin Platon (fost Prefect al Clujului) şi membrii consiliului de administraţie, printre care se numără Ioan Curt, naşul vicepreşedintelui CJ Cluj, şi alţi sinecurişti ”înşurubaţi” politic, au fost descărcaţi de gestiune în ultima şedinţă a executivului judeţean.

Firma CARIERA VĂLENII LĂPUŞULUI SRL, patronată şi administrată de Dumitru Tuns, a depus la Tribunalul Comercial Cluj o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva companiei Drumuri şi Poduri SA, aflată în administrarea CJ Cluj.
Mai mult, potrivit Centralei incidenţelor de plăţi din cadrul BNR, compania administraţiei judeţene a emis de la începutul anului 20 de bilete la ordin refuzate la plată din cauza fondurilor indisponibile.
Astfel, Drumuri şi Poduri Cluj SA a dat ţepe în valoare de 630.828,26 de lei în situaţia în care consilierii judeţeni au aprobat recent o infuzie de capital în valoare de două milioane de euro în această companie.
Potrivit hotărârii CJ Cluj referitoare la societate, din analiza situaţiilor financiare şi a notelor explicative prezentate rezultă că la finele anului 2017 unitatea avea înregistrate imobilizări în sumă de 48.856.598 lei care sunt formate din: imobilizări necorporale în sumă de 2.455 lei, imobilizări corporale în sumă de 48.372.857 lei şi imobilizări financiare în sumă de 481.286 lei. Datoriile societăţii la data de 31.12.2017 sunt în valoare de 30.153.324 lei, crescând faţă de anul 2016 cu 4.952.794 lei, reprezentând credite bancare pe termen scurt, leasing financiar, datorii comerciale, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului.

Şefii s-au ”uşurat” de gestiune

Cifra de afaceri realizată în anul 2017 a crescut faţă de anul 2016 de la 38.717.293 lei la 41.038.507 lei. La încheierea exerciţiului financiar, societatea înregistrează o pierdere în valoare de 19.618.841 lei. Ţinând cont de argumentele prezentate mai sus, considerăm necesar şi oportun aprobarea situaţiilor financiare la data de 31.12.2017 ale societăţii Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj S.A., sens pentru care a fost elaborat un proiect de hotărâre care este ataşat prezentului referat, prin Birou Instituţii Publice, Guvernanţă Corporativă, persoana de contact fiind doamna Roxana Tripon – consilier”, arată referatul semnat de vicepreşedintele instituţiei, Marius Mânzat.
În cadrul acestui document, Mânzat face referire la un document anexă, în care sunt prezentate bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia modificărilor capitalului propriu, situaţia fluxului de numerar, date informative, situaţia activelor imobilizate, note explicative la situaţiile financiare anuale, însă actul este secret din cauza secretului comercial!
Prin adoptarea acestei hotărâri, membrii Consiliului de Administraţie au fost descărcaţi de gestiune şi, implicit, de orice răspundere.
Un raport al Curţii de Conturi a României arată că s-a descoperit o plată nelegală în sumă estimată de 279.433 lei pentru lucrările de proiectare şi execuţie lucrări de modernizare la drumul DJ105T Cluj – Napoca – Popeşti – Coruşu – Săliştea Veche – Berindu.
“Pentru modernizarea drumului s-a încheiat un contract cu SC Drumuri şi Poduri Judeţene SA Cluj în valoare totală de 2,6 milioane lei. În urma inspecţiei efectuate în teren am constatat anumite neconcordanţe, articole de lucrări nefinalizate (…), majorarea suprafeţei de drum modernizat contrar prevederilor caietului de sarcini (…) prin majorarea cantităţii de geocompozit decontate se achită practic de două ori suprafaţa de suprapunere a geocompozitului antifisură”, arată Curtea de Conturi.

Firmele CJ Cluj, lecţii de faliment

CJ Cluj are probleme în administrarea câtorva societăţi comerciale pe care le deţine. Pot fi enumerate SC Cluj Arena – intrată în faliment, SC Pază şi Protecţie – în pragul falimentului, SC Univers T – cu insolvenţa care bate la uşă, SC Clujana – în insolvenţă.
Potrivit propriilor declaraţii, Tişe se gândeşte să vândă afacerile Clujana şi Univers T, motivând că administraţia judeţeană nu trebuie să se ocupe de fabrici de încălţăminte sau restaurante. Lucru care, privit dintr-o perspectivă administrativă, poate părea de bun simţ. Însă, vânzarea Clujana sau Univers T se poate transforma într-un şmen financiar extrem de uşor, iar majoritatea acestor afaceri au, cel puţin în această perioadă, un singur deznodământ: cel imobiliar.
Despre modul defectuos în care şefii CJ Cluj gestionează afacerile firmelor din cadrul administraţiei Curtea de conturi a României a tras semnale de alarmă: în ultimul raport al Curţii de Conturi referitor la administraţia judeţeană, prejudiciile şi abaterile financiare au fost calculate la suma de 8,9 milioane de euro pe parcursul anului 2016. În această perioadă preşedinţi la CJ Cluj au fost liberalii Marius Mânzat şi Alin Tişe. Şeful executivului judeţean, Alin Tişe, a contestat raportul Curţii de conturi, dar judecătorii de la Tribunalul Cluj au decis să respingă cererea de chemare în judecată.
Acesta nu este singurul proces pe care CJ Cluj îl pierde cu inspectorii Curţii de conturi. Pentru anul 2015, Curtea de Conturi a României a constat prejudicii de patru milioane de euro la CJ Cluj. Administraţia judeţeană a contestat raportul, însă magistraţii au stabilit că raportul de constatare a prejudiciilor este legal, Curtea de Apel Cluj pronunţând o hotărâre în acest sens. Cu toate acestea, banii nu au fost recuperaţi nici atunci şi nu vor fi recuperaţi nici acum.
Tişe se spală pe mâini

În acelaşi timp, şeful CJ Cluj, Alin Tişe, crede că vina nu este a administraţiei pe care o conduce.
“Din totalul de 8 nereguli, doar 2 se referă la Consiliul Judeţean, iar restul de 6 la instituţiile subordonate. Din cele 10 măsuri referitoare la presupuse prejudicii, doar 4 vizează Consiliul Judeţean iar restul de 6 privesc instituţiile subordonate. Valoarea totală a prejudiciilor cuprinse în decizie care privesc activitatea Consiliului Judeţean Cluj este în sumă de doar 624.361 lei. Suma de 465.603 lei (lucrări la drumurile judeţene a fost deja recuperată de către judeţul Cluj. Pentru suma de 149.758 lei (lucrări Proiect Schi în România – Comuna Băişoara, judeţul Cluj, Dezvoltarea Turismului de iarnă în Munţii Apuseni) Consiliul Judeţean s-a adresat instanţei de judecată în vederea anulării măsurii. Pentru suma de 9.000 de lei (finanţarea acţiunilor de tineret) s-au întreprins demersurile necesare în vederea recuperării, respectiv au fost întocmite notificări. În cazul în care suma nu va fi încasată ca urmare a notificărilor, Consiliul Judeţean se va adresa instanţei de judecată. În ceea ce priveşte neregulile şi prejudiciile legate de activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, Consiliul Judeţean este cel care le-a reclamat şi care a sesizat instituţiile abilitate ale statului în vederea recuperării prejudiciului şi sancţionării celor vinovaţi”, transmite instituţia.
Cine sunt sinecuriştii de la butoanele SC Drumuri şi Poduri Cluj SA
Compania administraţiei judeţene este condusă de Călin Platon, fost Prefect al Clujului. Membrii consiliului de administraţie sunt Curt Ioan, naşul vicepreşedintelui CJ Cluj Marius Mânzat, Crainic Viorel, fostul primar din Beliş, Cîmpean Laurentiu-Lucian, fost şef pe la afacerea PSD din Dej Somes SA, Mărginean Andrei Dan, soţul unei ”şefuţe” de la Oficiul de Cadastru Cluj care are firma Topo Mania SRL cu care CJ Cluj a încheiat contracte, Oprea Augustin, şef care a fost ”înşurubat” de PSD în companii de stat ca Hidroelectrica Cluj sau Hidro Tarniţa, Szekely Istvan, membru UDMR, şi Kinizsi P.I. Zoltan, director adjunct la Sala Polivalentă, membru în CA-ul de la Agrotransilvania, companii ale CJ Cluj, şi Chira Beniamin Marius, liberal, inspector şcolar şi… profesor la Colegiul de Muzică Sigismund Toduţă din oraş.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.