Consiliul Judeţean Cluj a fost gazda unui scandal de proporţii în 12 februarie, unde mai mulţi primari din judeţ au dat buzna în şedinţa de la CJC pentru a le cere explicaţii acestora cu privire la Centru de deşeuri. Gazeta de Cluj a vorbit cu primăriţa din Chinteni, Lucica Suciu pentru a afla ce se întâmplă de fapt la nivel de judeţ cu proiectul rampei de gunoi a Clujului. Toate primăriile din judeţul Cluj au primit la începutul anului 2015 înştiiţări cu privire la sumele ce trebuie să le dea Consiliului Judeţean pentru refinaţare la rampa de gunoi.

 

Având în vedere faptul că în anii precedenţi, administaţiile locale plăteau sume nesemificative, s-au revoltat în acest an când CJC le-a cerut miliarde de lei din buget.

„În înştiinarea respectivă ni se comunică faptul ca minunaţii consilieri judeţeni ai noştri au decis ca suma pe care să o achite fiecare comuna către Consiliuj Judeţean Cluj în calitatea pe care o avem de parteneri în proiectul EcoMetropolitan este de 300 de mi de lei, ceea ce înseamnă trei miliarde de lei vechi pe an. În contextul în care nu am avut în prealabil o asemenea discuţie şi nu s-a vorbit cu noi înainte de a se lua această decizie aflăm că de fapt s-au schimbat condiţiile pentru acest parteneriat. Când am intrat în proiect, la toţi primarii din Cluj ni s-a promis altceva, se discuta despre altceva. În momentul în care lucrările l această rampă nu s-au realizat şi pe deasupra mai sunt şi 10 plângeri la DNA cu privire la acest proiect se decide dintr-o dată să suportăm noi aceşti bani pentru lucrare. Categoric nu vom fi de acord” ameninţă primăriţa din Chinteni

Comuna Chinteni va renunţa imediat la acest proiect

„Vreau să va anunţ că mâne când voi fi prezentă la şedinta din primăria Chinteni voi vota şi hotărî, împreuna cu consilieri locali să renunţăm la acest proiect. Nu mă poate obliga nimeni din lumea aceasta să virez nişte bani ca să ajung şi eu ca şi ceilalţi în imposibilitatea de a le justifica alegătorilor pe ce am dat banii din buget. Când am semnat acest pact, suma ce primăriile din judeţ trebuiau să o dea proiectului era neseminificativă pentru un buget local. Dar văd că dacă nu  reuşesc să realizeze alocarea lor de sumă încearcă acum să scoată banii de la noi. Vă vine să credeţi că oraşul Câmpia Turzi are de platit pentru acest proiect 16 miliarde de lei vechi, peste un milion jumate de lei noi. Cum să jutific eu că din bugetul local am investit 3 miliarde de lei vechi în ceva care nu are o situaţie clară în momentul acesta şi  ridică o mie de semne de întrebare?”

 

Meeting regizat al primarilori PSD din judeţeul Cluj

„Practic, prezenţa noastră, a primarilor rezultă în urma unei întâlniri pe care am avut-o, chiar la mine a avut loc întâlnirea, atât cu primarii colegi de partid cu mine cât şi cu primari de altă culoare politică, printre care şi primarul de la Mociu. Ioan Oleleu cu Remus Lăuşan ne-au dat ideea şi au fost prezenţi la acea întâlnire. Iar în urma acelei între-vederi am stabilit să venim să clarificăm problemele, aşa că nu înţeleg de ce sunt atât de şifonaţi consilierii judeţeni. Noi zi de zi spunem oamenilor acelaş lucru, chiar dacă ne blesteamă sau ne înjură,că dau vina pe noi că o să ajungă să îşi rupă picioarele pe drumurile acestea execrabile, că noi ca administraţie locală nu facem nimic în acestă privinţă” explică edilul Chinteniului.

 

Consiliul Judeţean, instituţie de formă

„Nu are nici un consilier judeţean curajul să vină în teren să vadă despre ce e vorba. Din punctul meu de vedere, această instituţie ce se numeşte Consiliu Judeţean Cluj, am pretenţia ca primar să mi se comunice despre ce face CJC  că nu putem să facem numai Cluj Arena, numai tot felul de piste, unde e traficul acela greu? Dar ei fac pe supăraţii şi nu vin să vadă realitatea din teren”afirmă primăriţa Suciu.

Întrebată de reporterii de la Gazeta de Cluj, ce se va întâmpla dacă renuţa la proiectul EcoMetropolitan aceasta a afirmat că fară sprijinul ei, CJC va pierde întreaga finanţare europeană, adică 70% din valoarea totală a rampei de gunoi.

„Dacă minim o primărie va renuţa să co-finanţeze acest proiect CJC îl va pierde. Oricum toţi colegii mei, primarii PSD din judeţul Cluj, vom renuţa prin hotărâre de Consiliu Local la parteneriatul pentru acest proiect. Îi consider responsabili pe toţi consilierii judeţeni care nu au fost în stre să gestioneze banii primiţi prin fondurile europene, de la primul şi până la ultimul. Au organizat licitaţii ce treceau de acoperirea financiară din fondurile europeene. Este inadmisibil să lucrezi la nivel de judeţ şi să colectezi 100 de miliarde de lei vechi pentru rampa de gunoi”a precizat aceasta.

„Minunaţii noştri consilieri nu vor avea de ales decât să gasească soluţii pentru acest proiect. În caz contrar, să îşi asume greşeala şi eşecul pentru proiect, pentru că acei bani europeni, în momentul în care nu mai funcţionează Centrul de deşeuri vor trebui daţi înnapoi, şi nu sunt foarte puţini” a încheiat Lucica Suciu

Potrivit comunicatului referitor la acest proiect „valoarea lucrării la Centrul de Deşeuri este de 107.520.012,54 lei fără TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contribuţia CJ Cluj, lucrarea fiind construită în proporţie de 65%. Termenul de execuţie iniţial a fost de 14 luni din 26 martie 2012, dar printr-un act adiţional lucrările au fost prelungite până în decembrie 2013″. Şi acest termen a fost prelungit până în 19 octombrie 2014.

 


 

 

Consiliul Judeţean Cluj cere primarilor din judeţ să cofinanţeze proiectul Centrului de Deşeuri, într-o ultimă încercare de a salva acest obiectiv. Primarii susţin că au primit înştiinţări din partea Consiliului Judeţean că trebuie să plătească milioane de lei pentru lucrările la Centrul de Deşeuri, bani pe care primarii nu îi au. Primarul din Chinteni acuză Consiliul Judeţean Cluj că prin eșecul lucrării ce privește colectarea deșeurilor se încearcă recuperarea banilor de la primăriile din judeţul Cluj. În plus, primarul din Chinteni mai susține că toți primarii din județul Cluj au primit o astfel de înștiințare. „Toate primăriile din județ au primit această notificare (n.r notificare de plată pentru rampa de gunoi)”, a mai spus aceasta. Ei spun că dacă primarii renunță să finanțeze acest proiect, realizarea lui rămâne sub semnul întrebării. „Este adevărat că dacă renunț la finanțarea acestui proiect, Consiliul Județean ar putea pierde. Toți colegii mei care au fost astăzi în Consiliu Judeţean vor să renunţe prin hotărâri de consiliu local. Nu am de ce să vin și să fac groapa pentru aceste minți sclipitoare care nu acceptă să le spui absolut nimic” a mai precizat Suciu.

 

Mariana Raţiu:”Nici o primărie nu se poate retrage din proiect”

Managerul de proiect al SMID Mariana Raţiu spune că nicio primărie nu se poate retrage din Asociaţa Eco-Metropolitană şi chiar dacă ar exista o asemenea portiţă prin care acestea să nu mai facă parte din proiect, aceste comune nu ar avea unde să-şi depoziteze deşeurile. „Legal nicio primărie din raza judeţului nu are voie să facă o rampă de depozitare a deşeurilor. Doar o singură rampă şi aceea este Eco-Metropolitanul. Având acest lucru în considerare, orice primărie ce ar ieşi din proiectul judeţean nu va avea unde să îşi depoziteze deşeurile. Ce nu s-a înteles este faptul că sumele cerute pentru proiect, prin notificare, de la  toate primăriile din judeţul Cluj trebuie doar incluse în planul de buget al fiecăreia şi mai apoi să aloce plata eşalonat, nu toată suma odat”, a spus Raţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.