Anei-Maria Trancă, judecătoarea Curții de Apel București care judecă dosarul de abuz în serviciu al lui Horia Georgescu, fost șef al Agenției Naționale de Integritate, i-a explodat o bombă în față: i s-a cerut recuzarea, arată cei de la Români Liberă. Deși nu e prima oară când i se cere recuzarea, e prima oară când Trancă a admis cererea. Motivul: Acum nouă ani, când era judecătoare la Judecătoria Sectorului 1, Trancă a fost amandată de ANI pentru in incident de integritate.

CSM: Trancă nu și-a depus la timp declarațiile de avere și interese

Conform unui document publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Ana-Maria Trancă nu și-a depus declarațiile de avere și interese pentru anul 2007 în termenul legal. Conform legii de funcționare a ANI valabile în acel moment (legea 144/2007), „Nedepunerea declarației de avere și a declarației de interese în termenele prevăzute de lege constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 500 lei și declanșarea din oficiu a procedurii de control” (articolul 54, alineatul 1).

Cerere de recuzare admisă

La ultimul termen de până acum al procesului lui Horia Georgescu (vineri, 14 iulie a.c.), acesta a invocat documentele menționate și, pe baza acestora, a cerut recuzarea judecătoarei. În ciuda unor respingeri anterioare a altor cereri de recuzare, de data aceasta, Trancă a admis cererea. Astfel, un alt complet de judecată va analiza dacă judecătoarea sa află în conflict de interese ca magistrat în dosarul lui Georgescu, secretar-general al ANI în 2008, când instituția a amendat-o pe Ana-Maria Trancă. Dacă judecătorii vor constatat existența conflictului de interese, Trancă va trebui să lase un alt magistrat să ia decizia în cazul fostului șef al ANI. În același timp, Georgescu a făcut și cerere de strămutare a dosarului la altă instanță, cerere care va fi judecată de către Înalta Curte de Casație și Justiție pe 20 iulie a.c.

De altfel, dosarul este aproape de final. Totuși, Trancă a decis ca următorul termen să fie pe 14 septembrie a.c.

Controverse

Anamaria Trancă a devenit o vedetă națională după ce, împreună cu judecătorul George Dorel Matei, a decis condamnarea Marianei Rarinca, în 2015, la trei ani de închisoare cu suspendare. Aceasta din urmă fusese acuzată de către Livia Stanciu, șefa Înaltei Curți la acea vreme, de șantaj, dar achitată. Cazul a suscitat foarte multe dezbateri publice și a ridicat semne de întrebare în legătură cu hotărârea finală luată de Matei și Trancă. Judecătorii Trancă și Matei fac parte din sfera de influență a unui personaj toxic din justiția din România: rectorul de la „Dimitrie Cantemir“, Corina Dumitrescu, soția senatorului PSD Cristian Dumitrescu, fostă secretar general al Ministerului Justiției în mandatul pesedistei Rodica Stănoiu și fostă, până recent, membră a Consiliului Superior al Magistraturii pe unul din locurile destinate societății civile.

Recent, Trancă a încercat să se substituie Curții Constituționale și a fost „sancționată” chiar de către CCR. Aici puteți citi mai multe.

Judecătoare este suspectă și de abateri de la etica universitară, așa cum reiese din această dezvăluire.

Sursa Romania Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.