Secretarul de stat, Bogdan Aurescu, in calitate de co-preşedinte al Comisiei Mixte Romania – R. Serbia pentru protecţia minoritaţilor naţionale, a avut la Haga, o runda de discuţii bilaterale cu partea sarba pentru implementarea Protocolului Comisiei, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles. Intalnirea a avut loc cu participarea Inaltului Comisar al OSCE pentru Minoritaţi Naţionale, Knut Vollebaek, transmite Romanian Global News, citand un comunicat MAE.

 Discuţiile s-au concentrat pe problematica respectarii drepturilor persoanelor aparţinand minoritaţii naţionale romane de pe intreg teritoriul Serbiei, mai ales din Valea Timocului, din perspectiva aplicarii prevederilor celui de-al doilea Protocol al Comisiei Mixte Romania – R. Serbia privind protecţia minoritaţilor naţionale, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles. Oficialul roman a reiterat convingerea ca noul statut al Serbiei in relaţia cu UE, de ţara candidata, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru indeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv in ce priveşte situaţia minoritaţii romane de pe intreg teritoriul Serbiei, ca parte integranta importanta a criteriilor politice de la Copenhaga. Demnitarul roman a subliniat interesul Romaniei pentru implementarea tuturor prevederilor Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Romania – R. Serbia pentru protecţia minoritaţilor naţionale, document asumat de ambele state şi care are prevederi concrete şi cuantificabile vizand imbunataţirea situaţiei persoanelor aparţinand minoritaţii romane de pe intreg teritoriul Serbiei, indiferent de denumire, cu respectarea principiului, acceptat de ambele state, al neintervenţiei autoritaţilor in procesul de auto-identificare libera a minoritaţilor.

Aurescu cere rezolvarea problemelor
Bogdan Aurescu, a reiterat disponibilitatea parţii romane de a coopera strans cu partea sarba pentru aplicarea prevederilor Protocolului in ceea ce priveşte minoritatea romana din Serbia, inclusiv prin implicarea autoritaţilor romane in rezolvarea unor solicitari concrete ale romanilor din Serbia, respectiv pentru sprijinirea procesului de predare in limba romana, furnizarea manualelor in limba romana, crearea unor programe de formare continua pentru profesorii şi jurnaliştii romani, precum şi susţinerea tehnica de catre partea romana a retransmisiei programelor radio-tv din Romania in Valea Timocului. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea unor progrese vizibile in ce priveşte asigurarea de catre partea sarba a crearii de clase cu predare in limba romana, a accesului la mass-media in limba romana şi a exercitarii libertaţii religioase in limba romana pentru romanii din Valea Timocului. In discuţiile cu delegaţia sarba, cu participarea activa a ICMN, au fost identificate o serie de paşi practici care ar putea fi parcurşi de partea sarba pentru imbunataţirea accesului minoritaţii romane din Timoc la educaţie, mass media şi serviciul religios in limba materna. Partea romana a insistat pentru organizarea periodica a unor intalniri in acelaşi format, in vederea asigurarii aplicarii concrete şi depline a Protocolului din 1 martie 2012 si a exprimat mulţumirile sale pentru implicarea ICMN in acest proces. Delegaţia sarba a fost condusa de Sladjana Prica, asistent al ministrului sarb al afacerilor externe şi director general pentru cooperare multilaterala. (Haga, Olanda/Romanian Global News)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.