Vești bune pentru contribuabilii români. Guvernul anunță o creştere economică datorată unei colectări mai eficiente la buget. Luna ianuarie a fost cea mai bună lună din ultimii ani, prin încasările bugetare şi capacitatea de a face economii, relaxare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, prin venituri suplimentare care s-au obținut nu împovărând companiile, ci tocmai având politici de stimulare şi printr-o nouă gândire a achizițiilor publice.

 

Astfel România are o mare șansă ca în 2015 să se încadreze în cel de-al patrulea an consecutiv de creștere economică și de investiții în zonă, ceea ce rezultă un beneficiu comun al fiecărui cetăţean, de reducere a deficitului şi practic a împrumuturilor pe care țara noastră le-a făcut.

”Beneficiul pentru economie al noului pachet fiscal este unul major, mergând de la creșterea veniturilor clasei de mijloc și la crearea de noi locuri de muncă (scăderea TVA și reducerea fiscalității pentru microîntreprinderile active), până la creșterea veniturilor la bugetul de stat și la creșterea eficienței ANAF. Proiectele celor două Coduri cuprind puncte de vedere ale tuturor părților interesate și merită susținerea tuturor forțelor politice, întrucât România are nevoie de o viziune fiscală unitară și de o foarte bună pregătire a economiei pentru momentul intrării în zona euro. Noile Coduri pot deveni motorul creșterii economice nu doar în 2016, ci în următorii 4 ani”, a explicat ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov.

 

Proiectele noului Cod Fiscal și cel al Codului de Procedură Fiscală 

  1. Scăderea TVA, pentru a susține economia și veniturile clasei de mijloc :  a. 20% de la 1 ianuarie 2016; 18% de la 1 ianuarie 2018; b. 9% la carne, pește, legume și fructe, de la 1 ianuarie 2016; c. Introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părți de clădire și terenuri de orice fel
  2. Scăderea cotei unice : a. 14%, de la 1 ianuarie 2019 (atât pentru impozit pe venit, cât și pentru impozit pe profit);
  3. Reducerea fiscalității pentru microîntreprinderile active, în paralel cu penalizarea microîntreprinderilor fără angajați : a. 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariați; b. 3% pentru microîntreprinderile cu un salariat
  4. 3%+1530 lei trimestrial, pentru microîntreprinderile fără salariați
  5. Eliminarea impozitului pe dividende, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura ajută la eliminarea dublei impozitări, la creșterea competitivității României și la menținerea în țară a capitalului.
  6. Scăderea accizei la mai multe produse, inclusiv benzină și motorină. Scăderea accizei la alcool, bere și vinuri spumoase (mare parte din consum se realizează din producția națională), în paralel cu creșterea accizei la băuturile fermentate liniștite.
  7. Reducerea cotei contribuțiilor de asigurări sociale de stat pentru condiții normale de muncă, din 2017 : a. Reducere contribuții la angajat, de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017;  b. Reducere contribuții la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2017.
  8. Creșterea sumei neimpozabile pentru veniturile din pensii la determinarea impozitului pe venit  – în prezent plafonul neimpozabil este de 1000 lei, iar acesta va crește la 1050 lei în anul 2016 și cu câte 50 lei în fiecare an fiscal până se va ajunge la valoarea de 1200 lei lunar.
  9. Extinderea bazelor impozabile în cazul contribuțiilor de asigurări sociale și contribuțiilor de asigurări de sănătate și plafonarea acesteia la 5 câștiguri salariale medii brute pe țară.
  10. Eliminarea impozitului pe construcții, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura necesară pentru creșterea investițiilor și a competitivității interne.
  11. Neimpozitarea totală a cheltuielilor efectuate de angajatori pentru pregătirea profesională și perfecționarea angajaților.
  12. Mărirea marjelor în care autoritățile locale pot decide cu privire la impozitele și taxele locale (pentru o mai mare descentralizare a deciziei)
  13. Eliminarea a 19 taxe și impozite.
  14. Pentru cei cu venituri reduse din salarii (de până la 1.000 lei/luna brut) a fost majorat nivelul deducerilor personale acordate în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere (de la un maxim de 650 lei/lună la 800 lei/lună).
  15. Reducerea impozitului cu 50% pentru mijloacele de transport hibride.
  16. Se introduce reglementarea principiului “in dubio contra fiscum” (în caz de dubiu cu privire la norma fiscală, interpretarea se face în favoarea contribuabilului).

 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susține că se încearcă reducerea de TVA și în 2015

La sfârșitul anului 2014, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin declara că prioritatea sa pentru 2015 este de a găsi o soluție pentru reducerea TVA-ului la carne și pâine.

„Nu s-a putut merge pe o reducere a TVA la carne de la 1 ianuarie, pentru că asta ar fi însemnat să găsim alte resurse pentru a acoperi veniturile care nu ar mai ajunge la bugetul de stat. Dar există intenţia şi rămâne ca un obiectiv al Guvernului ca pe parcursul anului 2015 să analizeze şi în măsura în care veniturile permit să putem să procedăm la reducerea TVA la următorul produs, şi eu cred că cel care are nevoie imediat de reducere este sectorul cărnii, şi nu numai carnea, pentru că toate produsele pornind pe tot lanţul de producţie“, a spus Constantin.

Oficialul a mai afirmat că segmentul cărnii şi întregul lanţ de producţie însumat pe piaţă  depăşeşte 3 miliarde de euro. „Vom fi foarte atenţi la ceea ce înseamnă încasări la bugetul de stat şi în măsura în care ne vor permite vom îndeplini şi această obligaţie faţă de acest sector“, a mai spus Constantin. Reprezentanţii producătorilor din industria cărnii au solicitat în mod repetat reducerea TVA pentru acest sector. Pentru 2015, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) reducerea TVA în turism, pentru pachetele all inclusive, de la 24% la 9%. Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a promis că Guvernul va reduce TVA cu două puncte procentuale dacă la finele primului trimestru va avea încasări mai mari cu 2 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.