Stare de tensiune în creștere printre angajații Administrației Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST). Formația de Gospodărie a Apelor, filiala Cluj ne-a semnalat câteva aspecte grave cu care se confruntă simplii angajați din cadrul instituției. Aceștia afirmă că în conducerea instituției s-a instalat nepotismul și se aplică tăieri salariale ca urmare a unor decizii considerate după ani și ani ilegale. Cum comentează conducerea ABAST acuzațiile aduse.

 

Salariile de la Apele Române au intrat ” la apă”

Angajaţii de la Administraţia Naţională Apele Române sunt într-o situaţie disperată, după o decizie a Curţii de Conturi din anii trecuți. Aproximativ 10.000 de oameni trebuie să dea înapoi la stat 25 la sută din salariile primite în ultimii cinci ani, plus toate sporurile şi primele primite, din cauză că Societatea, care nu e nici de stat, dar nici privată, nu a aplicat reducerile de salarii din 2010.

Raportul Curţii de Conturi arată că cei aproximativ 10.000 de angajaţi de la Apele Române nu au avut salariile micşorate cu 25 la sută în anul 2010, aşa cum s-a întâmplat cu toţi bugetarii. Ba mai mult, pe lângă faptul că şi-au primit salariile întregi, ei au încasat şi prime speciale, în zilele de 8 Martie sau de Ziua Naţională a Apelor.

Pe lângă nemulțumirile din cauza tăierii salariale, Formația de Gospodărie a Apelor filiala Cluj afirmă că nepotismul s-a instalat în instituția ABAST.

”În conducerea instituției ABAST activează Delia Roșu (șef servicii probleme cu fonduri europene), soția directorului tehnic Ioan Roșu, de asemenea și nepoata acestuia, funcționara Oana Trif. Totodată, Armida Filip, soția directorului economic Aurel Filip este șef servicii Resurse Umane, iar Adriana Iepure, șef servicii cadastru și patrimoniu este soția lui Radu Iepure, șef servicii exploatare lucrări.

În 2010 când au avut loc tăierile salariale ale bugetarilor cu 25% în instituția ABAST, tăierile au fost suportate doar de clasa muncitoare și o parte din funcționari. S-au introdus preferențial diverse sporuri însumând 25%, astfel că o parte dintre angajați au avut salariul netăiat, dar mărit cu 25% sporuri. Alții au avut salariul tăiat, însă acel procent înlocuit cu sporurile, iar alții au avut salariul tăiat și n-au beneficiat de niciun spor, fără nicio explicație sau bază legală.

Aceeași situație s-a repetat anul acesta, mai exact în 01.02.2016, sub interimatul directorului tehnic Ioan Roșu, când s-au tăiat 25% din salariile unor angajați motivându-se recalcularea salarială ca urmare a unui control al Curții de Conturi, fără nicio explicație pe bază legală sau prezentarea unei grile salariale avizate de ministerul de resort.

De asemenea, nu sunt respectate încadrările personalului în funcție de pregătirea profesională, existând salariați care și-au completat studiile, dar în documente sunt încadrați cu studii generale.

Recent, liderul de sindicat, Petru Mihăilă, care are afaceri cu firme pentru întreținerea obiectivelor și juristul instituției, Corina Trif, au adus la cunoștință angajaților faptul că urmează o nouă tăiere salarială motivând ilegalitatea unor venituri incluse în salariu începând cu 2010, tăieri ce vor fi suportate doar de o parte de angajați.

Care este vina acestor oameni cărora li se aplică atâtea tăieri salariale ca urmare a unor decizii considerate după ani și ani ilegale? Cât de constituționale sunt aceste tăieri salariale.

Menționăm că directorii instituției au salarii peste 12.000 lei, șefii de departamente peste  7.000 lei și șofer personal, mașină de serviciu oricând la dispoziție, inclusiv pentru probleme personale și niciodată nu au suportat tăieri salariale, dimpotrivă și-au mărit salariile cu diverse indemnizații de ședință.

Mecanizarea, dispeceratul, investițiile și exploatarea sunt serviciile unde angajații au avut și au cel mai mult de suferit, ca urmare a acestor tăieri salariale neconstituționale. Examenele din patru în patru ani pentru directorii instituției nu se mai fac pe criterii profesionale și conform legii ca la alte instituții de stat. Ministerul Apelor și Mediului se vede că este mai presus de lege”, susține Formația de Gospodărie a Apelor Cluj.

 

ABAST limpezește apele

Reporterul Gazeta de Cluj a solicitat conducerii ABAST un punct de vedere cu privire la acuzațiile aduse de Formația de Gospodărie a Apelor Cluj. Așadar, din răspunsul furnizat de compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, rezultă că ”persoanele menţionate nu au beneficiat de funcţii, ca urmare a căsătoriei”.

”Persoanele menţionate fie nu deţin funcţia menţionată în solicitare, fie deţin funcţiile respective anterior căsătoriei, fie, dimpotrivă, ca urmare a căsătoriei salariatul a trecut pe o funcţie inferioară faţă de cea deţinută anterior căsătoriei. Persoanele nominalizate au o experiență profesională dobândită într-un domeniu specific pe plan naţional cum este cel al gospodăririi apelor.

Delia Roșu a fost angajată în anul 1993 (vechime în unitate –  23 de ani), lucrează ca inginer în cadrul  compartimentului  Urmărire şi Implementare Proiecte. Nu a deţinut şi nu deţine funcţii de conducere şi nu este şef de compartiment. Oana Miroșanu Trif nu are absolut nicio legătură de rudenie cu directorul tehnic, Ioan Roşu. Armida Filip este angajată în cadrul unităţii din anul 1995 (vechime în unitate –  21 de ani), deţine funcţia de şef serviciu resurse umane din septembrie 1998 (de 18 ani) și este căsătorită din septembrie 2000. Adriana Carolea- Iepure lucrează din anul 2000 (de 16 ani) în cadrul Administrației Naționale “Apele Române”, respectiv la Administrația Bazinală de Apă Mureş, unde a deţinut şi funcţie de conducere (şef de serviciu). A fost angajată la Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa prin transfer în cadrul administraţiei şi este responsabil de compartiment Cadastru şi Patrimoniu. Nu deţine funcţie de conducere.

Prin urmare, după cum rezultă din situaţia prezentată persoanele menţionate nu au beneficiat de funcţii, ca urmare a căsătoriei”, se arată în răspunsul furnizat de compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Cât despre tăierile salariale ale unora dintre angajați, conducerea ABAST specifică că ”salarizarea personalului contractual în cadrul unităţii s-a făcut conform Contractului Colectiv de Muncă și conform prevederilor legale în vigoare, salarizarea fiind confidențială. Recalcularea salariilor, ca urmare a deciziei Curţii de Conturi, s-a făcut după o procedură aplicată la nivel naţional. Salariaţii unităţii nu sunt funcţionari publici, iar cheltuielile de personal se asigură exclusiv din fondurile proprii”.

Referitor la  criteriile care stau la baza examenul din patru în patru ani pentru directorii instituției, departamentul de presă al ABAST încheie prin a preciza că, ”conducătorii unităţilor teritoriale sunt numiţi de către forul tutelar”.

 

Zestrea apelor

Administraţia Naţională „Apele Române” este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţionează pe bază de gestiune şi autonomie economică şi administrează apele din domeniul public al statului, dar şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor, formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundaţiilor, canale, derivaţii interbazinale, prize de apă şi alte lucrări specifice. Sistemul naţional de gospodărire a apelor aflat în patrimoniul ANAR include şi componenta de apărare împotriva inundaţiilor, care constă în peste 10.000 km de diguri, peste 1.500 baraje cu efect de atenuare, cu o capacitate de 3,7 miliarde metri cubi şi peste 15.700 km de lucrări pe cursuri de apă. Totodată, ANAR are în administrare: 78.905 km cursuri de apă, 295,6 mii ha suprafaţă de teren cu ape, 270 lacuri de acumulare cu un volum total de 14,5 miliarde mc, din care 114 lacuri cu acumulare nepermanentă, 7.100 km diguri pentru apărarea localităţilor şi terenurilor agricole, 6.600 km regularizări de râuri şi 1.320 km apărări şi consolidări de maluri, 157 canale de aducţiune cu o lungime de 1.100 km, 59 staţii de pompare a apei cu un debit instalat de 237 mc/s, 49 prize de apă şi noduri hidrotehnice cu un debit total instalat de 249 mc/s, 178 alte lucrări hidrotehnice, 122 lacuri naturale.

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa cuprinde: Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.