„Seara Artelor” la Şcoala de Arte – Cluj, un triumf. Vernisaje expoziţionale, lansări de reviste, inaugurarea de noi săli, „Ziua Porţilor Deschise”

160

Joi, 9 februarie 2017, timp de câteva ore clujenii prezenţi la sediul Şcolii de Arte Cluj, de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, au avut parte de un eveniment cu totul ieşit din comun, ajuns deja la a V-a ediţie: “Seara Artelor”, care a contat şi ca  examen de final de semestru al secţiilor compartimentului Arte Vizuale al şcolii. Practic, a fost vorba de un adevărat maraton cultural, la care au fost invitate mai multe şcoli de arte din ţară, centre culturale, asociaţii ale artiştilor plastici  – 20 la număr! – cu expoziţii tematice, reviste,  prezentări de concursuri şi tabere de arte la care au participat pe parcursul anului 2016, etc.

PIC_0638

Startul s-a dat, la fel ca şi-n anii trecuţi în sala de spectacole “Şantier” – transformată, special pentru acest eveniment, într-un mare spaţiu expoziţional. Evenimentul, complex, angrenând câteva sute de participanţi s-a întins pe durata mai multor ore şi a fost prezentat, cu inspiraţie, de expertul secţiei de Arte Vizuale, Korent Monica şi de actorul Petre Băcioiu. Oaspeţii, prezenţi în Sala “Şantier” a Şcolii de Arte Cluj au fost şi ei pe măsură: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, dl. Vakar Istvan, manageri, preşedinţi ai şcolilor de arte, ai centrelor de cultură şi ai asociaţiilor ale artiştilor plastici participante, dar şi a instituţiilor “înrudite”, din cadrul Consiliului Judeţean, cu Şcoala de Arte Cluj. Pe parcursul desfăşurării “Serii Artelor” şefii instituţiilor expozante au prezentat autorii şi temele lucrărilor ce pot fi admirate mai multe zile la Şcoala de Arte Cluj, şi la fel s-a întâmplat şi în cazul revistelor, ce au fost oferite publicului spre lectură.

P2093753

În ordinea urcării pe scenă conducătorii instituţiilor din ţară şi din judeţul Cluj sunt următorii: Marian Boboia, manager, Şcoala de Arte “Francisc Hubic” din Oradea; Gabriela Pendiuc, manager, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti; Mariana Dănescu,  Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ion Românu” Reşiţa; Robert Abkorovitz, şef de secţie, Şcoala de Arte Satu Mare; Gáj Nándor, manager, Şcoala Populară de Arte Sfântu-Gheorghe; Alexandru Bratu, manager, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu; Vasile Corpodean, manager, Şcoala Populară de Arte Cluj; Marinela Popa, şef de secţie, Centrul Cultural “Augustin Bena” Alba-Iulia, Şcoala de Arte şi Meşteşuguri; Rozalia Fuca-Tomescu, şef de secţie Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Şcoala de Arte şi Meserii;  Iulian Praja, manager, Centrul pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, Şcoala Populară de Arte; Robert Laszlo, manager, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare; Daniel Săuca, manager şi şef secţie Marcela Domnuţa, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Şcoala de Arte şi Meserii; Sabin Mircea Rus, preşedinte, Asociaţia Artiştilor Plastici Cluj; Iuliana Pop, preşedinte, Asociaţia Artiştilor Plastici Câmpia Turzii; Manole Ciui, preşedinte, Asociaţia Culturală “Filarmonia”, Turda; Geregely Csaba, Asociaţia Artiştilor Plastici Satu-Mare; Carmen Ştefănescu, secretar general, Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România.

P2093805

Prezentările expozanţilor au fost urmărite cu interes de publicul prezent, iar între două reprize de artă plastică sau de prezentare de reviste culturale sau de tabere de creaţie  a avut loc şi un miniprorgam artistic, realizat de către Denisa Perde şi Andrei Perde, cursanţi ai secţiei canto muzică populară, instruiţi de expert Ana Strâmturean, acompaniaţi de un grup din Taraful “Vatră de Dor” al Şcolii de Arte, dirijat de dl. Marius Moldovan, directorul adjunct al şcolii. Menţionăm, că revistele de artă lansate cuacest prilej au fost  cele mai noi numere ale revistelor, ARTE, nr. 13, conţinând cronicile acţiunilor culturale ale Şcolii de Arte Cluj pe parcursul anului trecut şi “Catalogul Artelor”, dar şi “Caiete Silvane, revista Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi revista “Ecouri Plastice” editată de Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ion Românu” – Reşiţa.

P2093800

După încheierea acestor momente, întreaga asistenţă a fost invitată la mansarda instituţiei pentru a vizita şi cele trei noi săli inaugurate cu prilejul “Zilei Porţilor Deschise la Şcoala de Arte Cluj”: cele de grafică, pictură şi foto. Prilej nici că se poate mai potrivit pentru managerul instituţiei organizatoare, dl. Vasile Corpodeancare  i-a felicitat pentru calitatea lucrărilor efectuate pe autorii lor: arhitectul Paul Moldovan, dirigintele de şantier Augustin Munteanu şi antreprenorul general Cosmin Feneşan. “Ziua Porţilor Deschise la Şcoala de Arte Cluj” s-a încheiat târziu, în noapte, la orele 22.00, întrunind satisfacţia tuturor – organizatori şi oaspeţi, deopotrivă.  Dar şi o certitudine: anume că la Şcoala de Arte Cluj se face o muncă excelentă, urmând ca în scurt timp să fie definitivate şi celelalte generoase spaţii educaţionale sau de expunere ale instituţiei.

P2093670