Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată pe secretarul Primăriei comunei Iara din județul Cluj, Olimpiu Ioan Onacă, acuzat de luare de mită și fraude cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, Olimpiu Ioan Onacă a fost trimis în judecată pentru luare de mită, folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; fals intelectual în formă continuată; folosirea instrumentelor false în formă continuată; participație improprie la comiterea infracțiunii de falsificare de instrumente oficiale în formă continuată.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Vasile Constantin Stoian, consilier APIA la data faptei; Marius Emil Todor, consilier în comuna Iara; Veronica Todor, casieră la Primăria Iara; Rebeca Mădălina Mocan și Marius Adrian Pașca.

DNA susține că, în perioada 2009 — 2014, secretarul Primăriei Iara a semnat, întocmit și pus la dispoziție documente ce conțin date nereale referitoare la arendarea mai multor suprafețe de pășune inculpaților Marius Emil Todor, Marius Adrian Pașca, Rebeca Mădălina Mocan și altor persoane fizice, documente ce au fost folosite de aceștia pentru obținerea de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a sumei totale de 893.187 lei.

Concret, Olimpiu Ioan Onacă a falsificat mai multe contracte de arendă încheiate între diferite persoane, prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara și a consemnat date nereale în cazul adeverințelor „emise” de Primăria Iara și a contractelor de arendă, prin aplicarea „vizei de înregistrare” pe contractele de arendare (semnătură și ștampilă), semnarea în calitate de secretar al UAT Iara și/sau aplicarea ștampilei Consiliului Local Iara pe adeverințele emise de primărie.

De asemenea, în perioada noiembrie 2012 — martie 2013, Olimpiu Ioan Onacă a determinat, cu intenție, una sau mai multe persoane să falsifice, fără vinovăție, ștampila cu amprenta „Primar — județul Cluj — Comuna Iara” și cea cu amprenta semnăturii primarului din Iara.

Olimpiu Ioan Onacă a beneficiat de ajutorul consilierului APIA, Vasile Constantin Stoian, care a primit cererile unice de plată pe suprafață și anexele la cereri, fără a fi semnate de titulari, le-a completat și le-a înregistrat la APIA — Centrul local Turda.

Totodată, secretarul Primăriei Iara a mai fost ajutat și de Veronica Todor, Marius Adrian Pașca și Rebeca Mădălina Mocan. Ulterior virării sumelor de bani către beneficiarii fondurilor europene, Onacă a primit de la aceștia o parte din sumele de bani încasate de la APIA.

În cursul lunii mai 2014, Onacă a pretins și primit în două tranșe de la două persoane suma totală de 37.200 lei, cărora le-a pus la dispoziție documente false ce urmau să fie utilizate pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii mai susțin că, în perioada 2008 — 2012, Marius Emil Todor a depus la APIA mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține pe nedrept fonduri europene în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, documente în baza cărora a primit de la APIA suma totală de 889.711 lei.

Astfel, Marius Emil Todor l-a instigat pe Onacă să consemneze date nereale (prin semnarea și/sau ștampilarea acestora cu ștampila Consiliului Local Iara și prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara), pe mai multe documente încheiate de Comisia locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

De asemenea, Marius Emil Todor a falsificat un document care a fost utilizat în cazul cererii unice de plată pe suprafață pe anul 2012 înregistrată la APIA Centrul Județean Cluj.

În perioada 2009 — 2013, Veronica Todor, în calitate de casieră în cadrul Primăriei Iara, a completat cu date nereale mai multe documente ce au fost folosite ulterior de soțul ei, Marius Emil Todor.

În perioada 2013 — 2014, Marius Adrian Pașca a semnat și depus la APIA mai multe documente întocmite în fals, în vederea obținerii pe nedrept fonduri europene, suma totală fiind de 54.590 lei.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaților cu sumele reținute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului.

Procurorii DNA au pus sechestru pe mai multe bunuri ce aparțin inculpaților Olimpiu Ioan Onacă, Vasile Constantin Stoian și Marius Emil Todor, precum și asupra unui autoturism de lux deținut de Rebeca Mădălina Mocan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

3 COMENTARII

  1. Domnilor procurori de la DNA Cluj verificati si cercetati secretarii de la p[rimariile de pe D.N.1,E.60 si o sa gasiti o droaie de infractiuni comise de acesti infractori care inca nu au fost depistati.

  2. La comuna Margau e aceeasi problema. Primaria e monopolizata de cateva persoane din Margau. Primarul este un fost padurar, tot din Margau, care trage sforile cu padurile si cu subventii APIA. Cetatenii din comuna sunt inselati de un anume Roman, care se da masurator de terenuri si promite ca intabuleaza. Dupa ce isi incaseaza banii nu-l mai gasesti. Nici bani, nici intabulat. Totul se face fara chitante fiscale. Periodic isi schimba nr. de telef. ca sa nu fie gasit. Fiscul nu s-a sesizat pana acum. Sunt aproape zece ani de cand acest individ Roman escrocheaza lumea in com. Margau. Are birou in sediul primariei, deci totul se petrece cu acordul primariei. Adevarat ca aceasta escrochrie a avut succes pentru ca la inceput acest Roman i-a rezolvat pe angajatii primariei, rudele acestora, consilieri, pe cei implicati in política din comuna, iar marea majoritate din satele arondate com. Margau au au ramas cu banii dati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.