Securitatea dacă vrea, n-o oprește nimenea!

2838
Liviu Man, directorul Gazeta de Cluj

Au trecut sărbătorile. Și instalarea guvernului Grindeanu. N-au trecut și nu vor trece curând efectele dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță. Singurul lucru care mă miră este cât de puțin sunt discutate și analizate în mass-media acestea. Dar n-ar trebui.

Infiltrarea presei românești de către serviciile secrete este aproape totală. În rest vorbim numai de crasă incompetență și de doar câteva excepții în firava noastră presă. Dar să începem cu începutul.

Sebastian Ghiță, ofițer acoperit al SRI, care a făcut o avere fabuloasă pentru el și pentru SRI, prin firmele care le-a condus primește misiune de la Laura Codruța Koveși să-l bage în pușcărie pe Sorin Ovidiu Vântu și să-i preia afacerea numită Realitatea TV pentru ca postul de televiziune să devină prietenos cu sistemul de forță. Ghiță mărturisește cum  s-a achitat de această sarcină și cum Sorin Ovidiu Vântu a ajuns condamnat definitiv pentru șantaj, iar ofițerul Sebastian Ghiță, unul dintre patronii Realitatea TV.

Dar, Ghiță nu dorea să împartă puterea cu nimeni, așa că și-a creat propria jucărie: România TV. Cu ce bani? Cu banii sistemului, adică cu banii SRI-ului. Potrivit lui Ion Cristoiu care citează jurnalul Elenei Udrea, însuși George Maior, în acea perioadă director al  SRI, s-a dus personal la președintele Traian Băsescu pentru a-i propune înființarea României TV cu Ghiță la timonă ca un post care să fie pro-băsist și și pro-pedist.

Zis și făcut. În plus, relatează Udrea că fostul ei bărbat Dorin Cocoș a fost ”rugat” să-i dea jumătate de milion de euro lui Sebastian Ghiță, banii de deschidere, să zicem așa pentru televiziune și jumătate de milion de euro patronului unei firme de sondare a opiniei publice.

Bun, a mai fost cineva care s-a opus tranzacției, generalul Coldea, care, tot potrivit Elenei Udrea, nu avea încredere în Sebastian Ghiță datorită relațiilor sale privilegiate  cu Victor Ponta.

Ce reiese de aici? Că numirea lui Maior în fruntea SRI, pentru două mandate, de către Băsescu n-a avut în vedere numirea unui pesedist, așa cum încerca să ne  înșele pe vremuri propaganda băsistă ci altcineva. Un securist. Un securist Traian Băsescu a numit un alt securist. Pe George Maior!

Băsescu își făcea echipă. De aceea nu trebuie să ne mire declarațiile lui Dragnea de dinainte și de după câștigarea alegerilor că este exclus să-l numească pe George Maior, premier al României. Doar nu era să și-l bage pe dracu în casă. E suficient că are dracul pe mână cea mai importantă ambasadă a României. Apropo de George Maior, nasul lui Victor Ponta, nu o sa o vedem prea curand nici un pesedist din Cluj in guvern pentru acelasi motiv, ca pana acum pesedistii clujeni de rang inalt sunt in primul rand securisti si apoi oameni de partid .

Dar să revenim la Sebastian Ghiță și al său SRI. Când s-a rupt lanțul de iubire dintre Ghiță și prietenii și protectorii săi din SRI-DNA, Koveși+ Coldea? Nu când a început să-l atace pe Băsescu pe R TV, ceea ce nu era în fișa postului?

Când s-a întâmplat asta, spune Udrea, a fost de  ajuns șantajul lui Băsescu care l-a informat pe Coldea că dacă atacurile la persoana sa vor continua, îl va deconspira pe Ghiță că este ofițer acoperit SRI. Și Ghiță s-a liniștit…Nu, pieirea lui |Ghiță vine de la ordinul dat pe unitate, în alegeri. România Tv trebuia, ca de altfel și capturata Realitatea TV, să-l susțină în campania electorală pe Klaus Iohannis și nu pe Victor Ponta. Aici, Sebastian Ghiță s-a crezut prea puternic și a fost de fapt prea prost. Doar banii de la R Tv și de la celelalte firme, pe hârtie ale lui, erau de fapt ale SRI-ului. Și asta l-a dus la pierzanie. L a susținut pe Ponta și a pierdut totul.

A urmat apoi răzbunarea sistemului – o avalanșă de dosare penale care să-l facă pe Sebastian Ghita pușcăriaș pentru mulți ani de acum încolo. Și mai trebuie rezolvată o problemă pentru sistem: recuperarea R TV.

Sebastian Ghiță a fugit și România TV îi toacă pe adevărații patroni ai postului de televiziune, adică  Serviciul Român de Informații. Ce se va întâmpla în viitor ? Mai rămân câteva variabile. Ce va face Elena Udrea când va fi condamnată cu executare? Va scoate atunci inventatorul sistemului ticălos, Traian Băsescu, anumite convorbiri pe care le-a avut cu liderii de forță ai sistemului? Sau își va negocia dosarele penale ale  celor din familie că pentru fratele său n-a făcut nimic.

Dar privind detașat, sau aproape detașat, această situație vedem că serviciile secrete au o putere mai mare în România democratică decât Securitatea în România comunistă.

Înainte de 1989 Securitatea era cenzurată și condusă de către Partidul Comunist Român. Acum în nesimțirea lor, serviciile secrete controlează, în bună măsură, viața politică arestând prin intermediul parchetelor pe cine vor și promovează în funcții de conducere acoperiți de-ai lor și domină presa prin crearea unor entități obediente dacă nu chiar finanțate de aceștia. Au o putere așa de mare încât cei mai mulți au renunțat să se mai opună. Nici chiar Liviu Dragnea cu un guvern susținut de 70% din Parlament încă nu a făcut nimic. Să vedem ce urmează…

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ