Potrivit unei ordonanţe emise de DIICOT Structura Centrală, o parte din şefii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), Cionca Andrei Valentin, Cionca Anghelof Andreea Lăcrămioara, Luca Oana Ionela, Lotrean Radu Lucian şi Godâncă Herlea Vasile, sunt urmăriţi penal într-un dosar instrumentat de procurorul George Nica. Alături de ei mai sunt vizaţi şi alţi oameni de afaceri din Cluj Napoca, cum ar fi  Ioan Brisc, care este şi cadru universitar în cadrul Universităţii Avram Iancu Cluj Napoca, care au calitatea de suspecţi în dosar. Procurorii au cerut de la mai multe firme care au fost în insolvenţă, iar de procedură s-a ocupat CITR, documente de evidenţă financiar-contabilă din care reiese o serie de decizii luate de reprezentanţii CITR. Infracţiunile vizate în dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, etc.

 

DIICOT Structura Centrală  are în lucru dosarul 348/D/P/2014 instrumentat de procurorul George Nica din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Structura centrală. Cercetările procurorului îi vizează pe şefii Casei de Insolvenţă Transilvania care sunt urmăriţi penal pentru ”infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat şi infracţiunea de delapidare în formă continuată, infracţiunea de spălare de bani în formă continuată, în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienţei, a dispoziţiei, a situării, a circulaţiei sau a proprietăţilor bunurilor ori a drepturilor acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni”. În cadrul acestui dosar, procurorul a emis o ordonanţă pe numele mai multor societăţi comerciale care au avut legături de afaceri cu Casa de Insolvenţă Transilvania. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obţină un punct de vedere din partea lui Andrei Cionca, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

”Examinând actele existente la dosarul penal cu numărul de mai sus, în care s-a început urmărirea penală faţă de suspecţii Cionca Andrei Valentin, Cionca Anghelof Andreea Lăcrămioara, Luca Oana Ionela, Lotrean Radu Lucian şi Godâncă Herlea Vasile, sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat şi infracţiunea de delapidare în formă continuată, infracţiunea de spălare de bani în formă continuată, în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a preovenienţei, a dispoziţiei, a situării, a circulaţiei sau a proprietăţilor bunurilor ori a drepturilor acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni, şi faţă de suspecţii Brisc Ioan Florin, Popa Sorin Anton şi Popa Vasile Sorin sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de delapidare în formă continuată, infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienţei, a dispoziţiei, a situării, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a dreptului asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni”, arată ordonanţa emisă de DIICOT.

Unul dintre suspecţii din acest dosar, Brisc Ioan Florin a fost contactat de reporterii Gazeta de Cluj pentru a i se lua un punct de vedere, dar a închis telefonul refuzând să ofere explicaţii.

 

Insolvenţa Romstrade le-a pus şefilor CITR penalul în spate

Potrivit documentului, reprezentanţii companiei Romstrade, care a intrat în insolvenţă după arestarea acţionarului majoritar Nelu Iordache, trebui să pună la dispoziţia procurorului o serie de documente financiar-contabile despre tranzacţiile realizate în cadrul companiei în perioada în care s-a aflat în procedura de insolvenţă sub supravegherea Casei de Insolvenţă Transilvania. SC Romstrade a intrat în insolvenţă (dosar 92/122/2012, n.red.) în 2012  însă până acum nu a scăpat de această procedură, următorul termen din dosar, care se află la Tribunalul Ilfov, fiind stabilit pentru ianuarie 2017. Procurorii suspectează de mai mult timp că şefii CITR au ”jonglat” cu infracţiunile enumerate anterior în cadrul acestui dosar de insolvenţă. Potrivit procurorului DIICOT care se ocupă de acest caz, ”având în vedere că, pentru soluţionarea cauzei, este necesar să se procedeze la completarea probatoriului administrat până în prezent, urmând să se transmită, pentru ataşarea la prezentul dosar penal, documentele de evidenţă financiar-contabilă (balanţele de verificare, jurnalele de vânzări – cumpărări, facturile fiscale, contractele comerciale, documentele de decontare, devize de lucrări, situaţii de lucrări, procese verbale de recepţie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piaţă sau orice alte materiale corespunzătoare) aferente relaţiilor comerciale desfăşurate cu unele persoane juridice ce fac obiectul cercetărilor, raportat la perioada ianuarie 2008 – iunie 2014. Dispun predarea  de către reprezentanţii Romstrade SRL a documentelor de evidenţă financiar – contabilă aferente tranzacţiilor comerciale (balanţele de verificare, jurnalele de vânzări – cumpărări, facturile fiscale, contractele comerciale, documentele de decontare, devize de lucrări, situaţii de lucrări, procese verbale de recepţie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piaţă sau orice alte materiale corespunzătoare) care să ateste operaţiuni efectuate şi înregistrate în contabilitatea societăţii mai sus menţionate în relaţiile derulate cu următoarele societăţi comerciale, pentru perioada ianuarie 2008 – iunie 2014 (vezi lista firmelor la finalul articolului, n.red.)”, arată ordonanţa.

nelu-iordache

Suveica CBAR

Printre firmele care au încheiat tranzacţii comerciale sub supravegherea Casei de Insolvenţă Transilvania se numără un grup de societăţi comerciale aflate sub titulara ”CBAR”, fiind vorba de SC CBAR Management, SC CBAR Retail Management, SC CBAR Property Management, Research&Valuation Advisor, SC CBAR Imobiliare Transilvania şi SC CBAR Real Estate Consultacy.

Unul dintre numitorii comuni al firmelor CBAR este avocata Savin Alina Corina, parteneră de afaceri, la rândul ei, cu fostul şef al ANAF-ului, Şerban Pop, în cadrul unei societăţi civile de avocatură (Savin&Asociaţii, n.red.).

Pop este judecat pentru corupţie într-un dosar care săptămâna aceasta a avut ultimul termen la ÎCCJ împreună cu fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi Horia Simu. Pop şi Bica sunt acuzaţi de luare de mită, respectiv complicitate la dare de mită pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind şi el acuzat în cauză. Magistraţii instanţei supreme vor pronunţa o primă decizie în acest caz pe data de 5 ianuarie.

Potrivit rechizitoriului, în 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

„La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu şi a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluţie de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluţie de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acţionat fără vinovăţie.

Procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile ale lui Şerban Pop şi ale Alinei Bica şi le-au pus poprire pe conturi.

Alina Bica este judecată şi în alte cauze, având o condamnare în primă instanţă de patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videan. Fostul ministru al Economiei a fost achitat.

Savin Alina Corina a declarat pentru reporterii Gazeta de Cluj că nu ştie de ancheta procurorilor DIICOT referitoare la Casa de Insolvenţă Transilvania. ”Nu ştiu despre ce poate vorba în ancheta respectivă şi ce vizează procurorii cu documentele respective. Oricum, eu sunt în structura acestor societăţi din 2015”, a declarat Savin.

 

La Iaşi le-a şuierat penalul pe la urechi

Unul dintre suspecţii din acest dosar, Popa Anton Sorin, colaborator cu Casa de Insolvenţă Transilvania, administrator şi acţionar la CS Invest Consulting din Cluj Napoca a fost implicat în afacerea ieşeană a Combinatului de Utilaj Greu Fortus Iaşi din care reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania au ieşit cam ciufuliţi.

Popa spune că acum nu mai colaborează la fel de des ca înainte cu Casa de Insolvenţă Transilvania.

”Am făcut cererea pentru că aveam de luat de la ei (SVF Management Prod Serv, n.red.) foarte mulţi bani. Nu ştiu de ce au respins judecătorii cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă înaintată de noi, poate pentru că cei de la SVF au făcut-o primii. Noi nu aveam nici o legătură cu Casa de Insolvenţă Transilvania, înainte aveam mai multe colaborări, dar în ultimul timp nu prea mai aveam”, explică administratorul CS Invest Consulting.

În 2012, reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania S.P.R.L. Cluj, Sigma I.P.U.R.L. Iaşi, şi fostul director general al SC Fortus SA, Marinela Cheluau fost în atenţia procurorilor. În această afacere a fost implicat şi Sorin Popa de la CS Invest Consulting.

Radu-Lucian Lotrean şi Simona-Silvana-Georgeta Sermer, în calitate de reprezentanţi ai Casei de insolvenţă Transilvania S.P.R.L. Cluj şi Sigma I.P.U.R.L. Iaşi, au fost acuzaţi de subevaluarea, cu intenţie a mijloacelor fixe ale combinatului ieşean care au fost vândute în 2010 la licitaţie. Cei doi au stabilit sume diminuate faţă de valoarea reală a bunurilor, în complicitate cu Anton-Sorin Popa, reprezentant al SC Invest Consulting SRL. El a realizat evaluarea respectivelor mijloace fixe, iar în urma licitaţiilor, Fortus SA a fost prejudiciată cu suma totală de peste 1,5 milioane de euro.

Administratorii judiciari au prejudiciat combinatul cu 150.000 euro, sumă rezultată de pe urmă unor plăţi pentru două rapoarte de evaluare. S-a dovedit însă că beneficiarul banilor, Anton-Sorin Popă, făcea parte din echipa Casei de Insolvenţă Transilvania şi nu trebuia să primească nimic pentru muncă prestată. Ulterior, Tribunalul Iaşi a stabilit ca onorariul lui să fie 0 lei, iar onorariul de succes de 5% din vânzarea bunurilor.

 

Acelaşi modus operandi şi la Blueair

Gazeta de Cluj a prezentat cum Casa de Insolvenţă Transilvania CITR este acuzată de afaceristul Nelu Iordache de devalizarea Romstrade şi Bluair, două dintre companiile omului de afaceri care au intrat în insolvenţă. Iordache spune că şefii casei de insolvenţă au întrerupt/încheiat contracte preferenţial şi au vândut activele Blueair cu scopul de a-l ruina. În urmă cu doi ani, Iordache spunea că ”în legătură cu administrarea frauduloasă şi păgubitoare pentru Debitoare (Romstrade – n.r.) derulată de CITR prin reprezentanţii acesteia Cionca Andrei şi Anghelof Andreea, precizăm încă de la început, că în prezent administrarea derulată de CITR în legătură cu activitatea de reorganizare a Debitoarei face obiectul urmăririi penale in rem în cadrul Dosarului 171/P/2013 / Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, aşa cum rezultă din Adresa de Înaintare transmisă de Parchet, din care rezultă începerea urmăririi penale in rem, existând suspiciunea plauzibilă că au fost efectuate operaţiuni comerciale şi financiare de natură a aduce foloase necuvenite unor persoane din cadrul CITR şi unor creditori ai Romstrade SRL”. Reporterii Gazeta de Cluj au prezentat cum Cionca s-a implicat în dosarul de insolvenţă al Blue Air. Din acest motiv oficialii CITR şi Andrei Cionca au un dosar penal la DNA, pe lângă dosarul penal de la DIICOT Cluj. În dosarul aflat pe rolul DNA structura centrală Andrei Cionca este cercetat pentru insolvenţa Romstrade, unde statul român a fost prejudiciat cu cel puţin 39 de milioane de lei, arătam într-un articol anterior. Mai precis, Romstrade avea o datorie la stat de 42 de milioane de lei, iar cei de la ANAF în frunte cu directorul Ionuţ Mişa au aprobat vânzarea din portofoliul Romstrade a companiei Blue Air. Vânzarea s-a făcut printr-o altă firmă a lui Andrei Cionca, Consultanta Andrei&Andrei, deşi el controla insolvenţa prin Casa de Insolvenţă Transilvania. Cionca a primit pentru vânzare 500.000 de euro, iar statul a ”primit” o ţeapă de 39 de milioane de lei. Culmea, firma lui Cionca nu avea în 2013 decât cifră de afaceri de 500.000 de euro.

 

Suveica din jurul Tower

Un alt personaj interesant care apare în mai multe societăţi comerciale care au avut legătură cu insolvenţa Romstrade este Diţă Ramona Valerică. Ea figurează în acţionariatul SC CONSULTANTA ANDREI & ANDREI SRL, unde este şi administrator, are aceleaşi calităţi în cadrul firmei CIT RESOURCES SA, şi este unul dintre acţionarii SILVER DEVELOPMENT, companie cu care politicianul clujean Daniel Buda a încheiat o serie de tranzacţii imobiliare. De altfel, SC Silver Development a fost implicată în în ”tunul” imobiliar Tower unde principalul vinovat, Mihai Chezan este judecat în instanţele clujene. De altfel, lichidatorul judiciar al firmei Mox Construction, constructorul care ar fi trebuit să termine proiectul imobiliar, a fost Casa de Insolvenţă Transilvania, firma Mox construction fiind controlată de aceeaşi suveică care a stat în spatele proiectului Tower, unde ”ţapul ispăşitor” este Mihai Chezan.

 

Lista tranzacţiilor comerciale cerută de DIICOT

SC Bronze Business Center,  SC Consultanţă Andrei&Andrei, SC Insolv Center, SC Legal Consulting, SC Silver Business Center, SC Savron Center, SC Inspire Center, SC Real Estate Specialist,  SC Business Club, SC Euroconsult Lichidări, SC Euroconsult Smart S Partner, SC Euroconsult, SC Omnia Expert, SC Lorad Consult, SC Admincons, SC Dynamic Law, SC Eurocount&Audit, SC Von Rental Assets, SC Assets Admin, SC AV Intermedia, SC Qual Consulting, SC CS Invest Consulting, SC Expo Events Partner, SC Intel Trade, SC Intelvest, SC Pedro Invest, SC BCK International, SC Compact S grup, Sc Eco Market Trading, SC Expert PC, Sc Stein & Brown, Sc Termorom, SC Big Consulting, SC B&C Technology, Sc Florina Impex, SC Asociaţia Ecologică de Mediu, Asociaţia Ecologică Pădurea Verde, Asociaţia Organizaţia de Promovare a tinerilor cu dizabilităţi, Sc Arcvia Minerva, SC Vizental&Vizental, SC Asco, SC CIT Restructuring, SC MHPP Energy Someş, mai multe filiale ale Casei de Insolvenţă Transilvania, SC Globe Construct, SC Presa Zece, SC Silver Development, SC Eda Consult (patroni şi administratori filomenia şi Ion Brisc), SC Coldwell Banker Affiliates of Romania, SC CBAR (Management, Retail Management, Property Management, Research&Valuation advisor, Imobiliare Transilvania şi Real Estate Consultacy) şi SC Maximos Pithas.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

  1. APS ROMANIA SI APS HOLDING AU ALES SA LUCREZE CU SCPA SAVIN SI ASOCIATII INTRUCAT ALINA CORINA SAVIN SE LAUDA CU INFLUENTA SA LA DIICOT SI A PROMIS SA II PROTEJEZE PE CEI DE LA APS FATA DE DIICOT, OBTURAND ASTFEL LEGEA PENALA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.