Senatorul clujean Mihai Goţiu i-a cerut, printr-o interpelare, premierului Mihai Tudose să nu fie de acord cu retragerea României din litigiul cu Gabriel Resources legat de Roşia Montană. De asemenea, pe platforma de-click.ro se strâng semnături pentru campania „Nu cedăm Roşia Montană”.
„Domnule prim-ministru, vă cerem să nu distrugeţi Roşia Montană făcând blat cu Gabriel Resources.   Pentru a demonstra voinţa şi capacitatea Guvernului de a apăra corect România în litigiul cu firma canadiană, vă cerem de urgenţă să comunicaţi public angajamentul dvs. de a depune toate eforturile pentru câştigarea arbitrajului Gabriel Resources vs. România. Vă cerem să anunţati public că nu veţi accepta semnarea unui compromis care ar permite eliberarea de avize necesare începerii minei sau acordarea de sume de bani necuvenite companiei miniere.    Totodată, vă solicităm să nu permiteţi modificarea Legii Minelor în favorea pretenţiilor nelegitime ale acestui titular de licenţă minieră”, se arată în campania demarată pe platforma de-click.ro de senatorul clujean Mihai Goţiu.
„Roşia Montană este din nou în pericol! În procesul dintre statul român şi Gabriel Resources, urmează etapa în care canadienii îşi explică pretenţiile lor de peste 4 miliarde de dolari. Ei au depus deja un Memoriu în acest sens care ar putea fi publicat de Tribunal în jurul datei de 1 septembrie. Surse guvernamentale s-au grăbit să declare că firma canadiană ‘are documente prin care să-şi justifice pretenţiile’. În nici o clipă, oficialii noştri nu au ieşit public să pledeze pentru partea română.   La exact patru ani de la eşecul Legii speciale pentru Roşia Montană, autorităţile şi compania minieră au regăsit motivaţia pentru a bate palma. Teama că Memoriul companiei va deveni public îi îngrozeşte pe câţiva dintre politicienii care au susţinut de-a lungul timpului proiectul minier. Reacţiile din presă din ultimele zile arată cât de exploziv ar putea fi conţinutul Memoriului şi explică graba politicienilor de a încheia arbitrajul.   Printre cei vizaţi de expunerea GR s-ar putea regăsi şi Călin Popescu Tăriceanu sau Mihai Tudose , cei ce decid, în numele statului român, viitorul arbitrajului.   Dacă nu ne mobilizăm acum şi nu arătăm guvernului român că nu vom renunţa la Roşia Montană, atunci o vom pierde şi cu ea toate victoriile importante obţinute împotriva corupţiei. Compromisul odată semnat va avea valoare de lege pentru România”, se arată în campanie.

Goţiu a făcut o interpelare la adresa premierului Tudose în care-l întreba:  „În corespondenţa cu firma de avocatură care reprezintă România în arbitrajul cu Gabriel Resources vi s-a recomandat sau nu retragerea din litigiu şi avizarea proiectului de la Roşia Montană? Aţi discutat cu aceeaşi firmă de avocatură principiile apărării statului român? În ce măsură acestea vizează: a) ilegalităţile şi abuzurile pe care se bazează proiectul minier; b) justificarea sumei uriaşe pe care compania minieră pretinde că ar fi cheltuit-o în proiect; c) dreptul suveran al României de a-şi decide politicile de mediu, protecţia şi valorificarea patrimoniului cultural şi de dezvoltare sustenabilă?   Care sunt măsurile şi demersurile concrete pe care Ministerul Culturii le-a întreprins în acest an pentru susţinerea Dosarului Roşia Montană aflat în acest moment pe Lista tentativă a UNESCO? Care sunt măsurile şi acţiunile concrete demarate şi susţinute de Guvernul pe care îl conduceţi pentru dezvoltarea agriculturii (îndeosebi creşterea animalelor), turismului, industriilor sustenabile în zona Munţilor Apuseni?   În ce măsură sunteţi de acord cu prevederile din noul proiect al Legii Minelor prin care pentru anumite proiecte miniere se acceptă (şi se impun) excepţii şi derogări de la legile de protecţie ale proprietăţii, mediului, patrimoniului cultural ori de la cele privind regimul juridic al terenurilor agricole şi pădurilor, precum şi de la cele legate de procedurile administrative de avizare, autorizare etc.?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.