Curtea de Apel Cluj ar trebui să emită azi o sentință într-un dosar de corupție trimis de DNA în judecată în urmă cu 11 ani. În cadrul instanței clujene se judecă apelul la procesul de corupție în care mai multe persoane de la Primăria Suceava sunt acuzate de mită.

Potrivit DNA, ”1. BUJOR NECULAI, directorul Direcţiei Economice din Primăria Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice

2. BÎTĂ CONSTANTIN, şeful Serviciului Administrativ din Primăria Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la înşelăciune

3. SVEICA MARICICA EMILIA, funcţionar în cadrul Primăriei Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune

4. CHIRIBUCĂ TAMARA, administrator al societăţilor comerciale Rigola Serv Com SRL, Protman Service SRL, Luis Imbiss SRL şi Alexa Psc SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, evaziune fiscală, instigare la fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu, înşelăciune

5. SPATARIU VIOLETA, contabilă , pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la înşelăciune

6. UNGUREANU IOANA, contabilă, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi complicitate la înşelăciune

7. BUTA DUMITRU, comisar şef divizie în cadrul Gărzii Financiare Suceava, pentru luare de mită şi complicitate la evaziune fiscală;

8. IONESI GABRIEL-EUGEN, comisar în cadrul Gărzii Financiare Suceava pentru luare de mită

9. TEODORESCU DUMITRU, director al publicaţiei „Crai Nou” din Suceava pentru trafic de influenţă.

Din probele administrate de procurori a reieşit că în perioada 2001-iunie 2004, inculpatul BUJOR NECULAI, în calitate de director Direcţiei Economice din Primăria Municipiului Suceava, a primit de la inculpata Chiribucă Tamara, administrator al unor societăţi din municipiul Suceava mită de peste un miliard de ROL, după cum urmează: mai multe bunuri în valoare de 225.735.914 ROL, servicii turistice în valoare de 588.198.931 ROL şi suma de 300.630.178 ROL cu titlu de avans pentru cumpărarea unui autoturism marca Volskwagen Pasat, 1,9 TDI 4 motion. În schimb, BUJOR NECULAI a înlesnit încheierea a 49 contracte de furnizare de produse şi servicii între firmele administrate de Chiribucă Tamara şi Primăria Suceava, cu încălcarea flagrantă a legii privind achiziţiile publice, precum şi plata preferenţială a facturilor.

Sumele de bani, bunuri şi servicii turistice care au făcut obiectul mitei au fost achitate de Chiribucă Tamara din bani viraţi de Primăria Suceava în contul firmelor administrate de inculpată.

Pentru a obţine încheierea celor 49 de contracte economice, Chiribucă Tamara a prezentat la Primăria Suceava oferte de preţ întocmite în fals în numele mai multor agenţi economici, precum şi în numele societăţilor pe care le administra, inducând în eroare o parte din membrii comisiilor de examinare a ofertelor.

În calitate de şef al Serviciului Administrativ din cadrul Primăriei Suceavainculpatul BÎTĂ CONSTANTIN a acceptat în mod ilegal ca majoritatea produselor necesare Primăriei Suceava să fie furnizate de firmele învinuitei Chiribucă Tamara, întocmind cereri de oferte numai către firmele reprezentate de aceasta sau din sfera ei de influenţă. În plus, a aprobat cheltuieli de protocol pentru delegaţii oficiale străine la care ar fi luat parte peste 14 000 de persoane, în condiţiile în care Primăria Suceava nu a primit delegaţii oficiale din străinătate. Împreună cu inculpata SVEICA MARICICA EMILIA, funcţionară în cadrul primăriei, a semnat documente de intrare-recepţie a unor bunuri fără ca acestea să fi fost livrate.

Prin raporturile comerciale angajate cu firmele administrate de Chiribucă Tamara, Primăriei Suceava i-a fost adus un prejudiciu de 36.267.436.113 ROL, reprezentând adaosuri comerciale şi sume necuvenite, plăţi nelegale şi valoarea lucrărilor de reparaţii achitate către S.C. Alexa P.S.C. S.R.L. dar neexecutate. La prejudiciu se adaugă şi suma de 28.321.743.138 ROL, reprezentând facturi fiscale pentru care nu au existat contracte ori s-a depăşit valoarea contractată.

Infracţiunea de evaziune fiscală a constat în aceea că, în perioada ianuarie 2001-august 2003, Chiribucă Tamara a dispus înregistrarea în contabilitatea firmelor sale a mai multor facturi fiscale fictive, majorând cheltuielile acestora cu peste 7 miliarde ROL şi s-a sustras de la plata impozitului pe profit în sumă suma de peste 1,7 miliarde ROL şi a TVA în valoare de aproape 4,5 miliarde ROL. De asemenea, în calitate de administrator la SC Alexa PSC Suceava a încasat de la Primăria Suceava suma de peste jumătate de miliard ROL sub formă de TVA, deşi agentul economic nu era declarat plătitor de TVA. Facturile fiscale fictive şi actele contabile false au fost întocmite de contabila Spatariu Violeta şi de contabila Ungureanu Ioana, din dispoziţia lui Chiribucă Tamara, sau chiar de către aceasta din urmă.

În acelaşi timp, Chiribucă Tamara a ridicat în mod nejustificat din conturile a doua dintre societăţile pe care le administra suma de peste 11,5 miliarde ROL, bani pe care i-a folosit in interes personal.

Pentru a ocoli organele de control, inculpata Chiribucă Tamara a oferit următoarele sume de bani şi bunuri:

– suma de 5.000.000 lei învinuitului Ionesi Gabriel-Eugen, comisar la Garda Financiară Suceava, pentru ca acesta să facă un control superficial la una din firmele pe care le administra inculpata şi pentru ca în perioada următoare, respectiva firmă să figureze ca fiind verificată, în evidenţa informatizată a Gărzii Financiare Suceava.

– un telefon mobil marca Samsung V 200 în valoare de 22.882.000 lei şi un bilet de tratament în staţiunea Vatra Dornei, în valoare de 1.700.000 lei învinuitului Buta Dumitru – comisar şef divizie din cadrul Gărzii Financiare Suceava pentru ca acesta să dispună şi să efectueze controale superficiale la firmele administrate de inculpată şi pentru a o anunţa despre alte posibile ale Gărzii Financiare

– un telefon mobil marca Samsung V 200, în valoare de 22.882.000 lei inculpatului Teodorescu Dumitru, director al publicaţiei Crai Nou-Suceava, pentru ca acesta să îi faciliteze o audienţă la Mârza Gavril , preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi al organizaţiei judeţene a P.S.D., în încercarea de a-şi rezolva problemele litigioase. În luna decembrie 2003, Chiribucă Tamara i-a solicitat sprijin lui Teodorescu Dumitru să intervină la judecătoria Suceava pentru a i se soluţiona favorabil un dosar aflat pe rolul instanţei.

În luna februarie 2006, procurorii au dispus indisponibilizarea tuturor bunurilor (terenuri, casă, autovehicule, apartamente) aflate în proprietatea inculpaţilor Chiribucă Tamara şi Bujor Neculai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.