Consiliul Judeţean Cluj caută spaţii pentru relocarea tuturor secţiilor de urgenţă ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, constituite acum în sistem pavilionar, într-o unitate medicală de tip monobloc, în care secţiile să funcţioneze în regim integrat.

„Ne dorim să relocăm absolut toate spaţiile existente, de la laboratoare şi cabinete la amfiteatre şi săli de curs, astfel încât toate cele trei procese, respectiv cel de asistenţă medicală, de învăţământ universitar şi de cercetare ştiinţifică medicală, să nu aibă de suferit. Important este că nu se va pierde nimic şi fiecare spaţiu existent acum va fi atent conservat şi va avea un corespondent în noul spital monobloc. De asemenea, un aspect notabil în tot acest demers îl reprezintă modul transparent de luare a deciziei construirii spitalului, în acest proces fiind consultat, cu predilecţie, personalul medical direct implicat în actul medical. Procedând în acest fel, vor reuşi să scădem rata mortalităţii în urgenţă, preîntâmpinând astfel multe dintre decesele survenite în rândul pacienţilor noştri pe parcursul ultimilor ani”, a declarat domnul Mihai Seplecan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte.

Această nouă investiţie, finanţată din surse proprii, urmăreşte relocarea tuturor secţiilor de urgenţă – medicale şi chirurgicale, aparţinând Spitalului Clinic de Urgenţă Cluj, care, în acest moment, sunt dispersate în mai multe clădiri răspândite pe întregul teritoriu al municipiul Cluj-Napoca.

Conducerea CJ Cluj susţine că beneficiile acestei relocări constau în eficientizarea actului medical, maximizarea şanselor de supravieţuire ale pacientului critic politraumatizat, reducerea timpului de aşteptare pentru pacienţi, creşterea capacităţii de tratament prin reconfigurarea spaţiilor existente, asigurarea de condiţii moderne de tratament în concordanţă cu necesarul de servicii medicale al populaţiei etc. Pe deasupra, spun reprezentantii CJC, se vor diminuae cheltuielile necesare întreţinerii tuturor secţiilor de urgenţă pavilionare. În ultimii 10 ani, CJ a alocat în acest sens nu mai puţin de 50.980 lei, din care 6.600 de lei doar în acest an, pentru finanţarea cheltuielilor de modernizare şi recompartimentare a unui număr de 16 unităţi medicale clujene.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, înfiinţat în anul 1948, este una dintre cele mai mari unităţi sanitare cu paturi din România şi are o structură complexă, cu 1592 de paturi organizate în 34 secţii clinice în aproape toate specialităţile medico-chirurgicale. Spitalul este structurat pavilionar şi îşi desfăşoară activitatea în peste 20 clădiri, majoritatea situate în centrul Clujului, pe strada Clinicilor nr. 3-5 şi pe strada Victor Babeş nr. 43. Tot în structura spitalului funcţionează singura Unitate de Primire Urgenţe adulţi din municipiul Cluj-Napoca, precum şi un Ambulatoriu Integrat compus din cabinete în toate specialităţile corespunzătoare secţiilor clinice. În prezent, spitalul are peste 3000 angajaţi, din care circa 1450 sunt cu studii superioare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.