Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru unele materiale care conţin „apeluri la încălcarea integrității teritoriale a statului”. Potrivit website-ului Serviciului de Securitate, este vorba de demonstrarea unei hărți a României Mari (unde este și nordul Bucovinei inclus) în timpul unui eveniment public din Cernăuți, scrie BucPress din Cernăuți.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul unei organizații românești din Cernăuți, care este bănuită de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean – a scris presa din Ucraina.

La 11 iunie au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES, că au existat discuţii între autorităţile române şi cele ucrainene cu privire la percheziţiile efectuate la Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, iar accentul a fost pus pe necesitatea respectării drepturilor minorităţii române în ţara vecină.

„În cadrul unei întrevederi avute luni, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat, au fost solicitate ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, elemente suplimentare referitoare la circumstanţele efectuării de percheziţii la Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi”, precizează MAE.

Cu acest prilej, arată sursa citată, „partea română a subliniat necesitatea ca autorităţile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi să evite orice acţiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare”.

De la ce a pornit totul:

Sâmbătă a avut loc colocviul ştiinţific internaţional „Bucovina în preajma Marii Uniri”, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, informează Agenţia BucPress din Cernăuţi. Colocviul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române.

La evenimentul ştiinţific a fost prezent şi ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuţi un mesaj de salut şi încurajare a unor acţiuni ştiinţifice de acest gen în regiunea Cernăuţi . El a menţionat că în pofida unor viziuni contradictorii în ceea ce priveşte trecutul istoric, prezentul ar trebuie să fie o perioadă a parteneriatelor, prieteniei şi alianţelor.

Intimidări şi deznaţionalizare

Dar numai de alianţe nu au parte românii din Cernăuţi în anii aceştia. După ce au fost numai buni de aliaţi şi trimişi în primele rânduri ale războiului din Donbass, li se închid, metodic, fără scrupule, şcolile. Abandonaţi pe Statul-Mamă, şi-au creat propriul Centru Cultural şi o Cafenea intitulată simbolic BUCUREŞTI.

În faţa acestei cafenele, pe 1 decembrie 2017, un grup de extremişti ucraineni au protestat faţă de drepturile românilor românilor în regiunea Cernăuţi.

Iar acum, pe siteul oficial al securităţii din ucraina(SBU) este scris negru pe alb că: Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului, pentru materiale care conţin apeluri pentru a încălca integritatea teritorială a ţării lor: în timpul unui eveniment public (colocviul menţionat anterior- n.a.) în imaginile regionale de cartografiere au arătat centrul din regiunea Cernăuţi parte a „României Mare”. Dar, dacă aşa este istoria, dragi vecini, dacă aceasta este harta României interbelice, ce vină au românii din Cernăuţi pentru asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.