Răspunsul primit de la Primăria Cluj-Napoca în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor la abonamentele anuale de parcare, care trebuie achitate până la sfârşitul lunii martie, este cel puţin vag şi repetă informaţii pe care le aveam deja. Întrebarea cea mai importantă, însă, şi-a primit răspunsul prin omisiune: Serviciul Parcări nu are o bază legală clară pentru a taxa o persoană fizică la tarif de persoană juridică.

 

Am menţionat în articolul de săptămâna trecută (referitor la modalitatea de facturare a parcărilor din cartierele municipiului Cluj-Napoca pentru persoane fizice riverani care au în utilizare maşini proprietate a unor persoane juridice) că aşteptăm un răspuns în scris de la Serviciul Parcări al primăriei în care să fim informaţi cu mai mare precizie în legătură cu actul normativ care stă la baza taxării acestor persoane. În speţă, este vorba despre taxarea lor ca persoane juridice, deşi factura este emisă pe persoană fizică şi maşina respectivă este în utilizare personală în momentul în care este parcată lângă locuinţa clujenilor, aceasta fiind folosită pentru activitatea firmei numai în timpul orelor de program.

 

Lecţii de legislaţie la parcări

Răspunsurile primite de la domnul Florin Bugnar sunt chiar mai vagi decât explicaţiile sale verbale, pentru că, aşa cum am arătat, o simplă lectură a Hotărârilor de Consiliu Local la care se face referire în mod repetat nu face clar distincţia între utilizator şi proprietar în momentul emiterii facturii. Astfel, dacă regula este că se taxează proprietarul, factura ar trebui emisă pe firmă. Dacă se taxează utilizatorul, abonamentul ar trebui să fie la preţ de persoană fizică.

Dar să reluăm problema punctual. Întrebat în baza cărei Hotărâri de Consiliu Local se calculează tarifele pentru abonamentele anuale pentru riverani – persoane fizice, solicitând clar precizarea articolului care să ne lămurească odată pentru totdeauna, directorul serviciului parcări, prin biroul mass-media al Primăriei, precizează:

 

”Tarifele administrate de serviciul parcări sunt aprobate anual prin hotărâri ale consiliului local, pentru anul 2014 acestea au fost stabilite prin HCL 550/2013, secţiunea VI.”

Hotărârea Consiliului Local cu numărul 550 din 2013 stabileşte nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale începând cu anul 2014. În anexa cu numărul VI, regăsim tarifele la parcări pentru anul acesta, aşa cum apar ele şi pe e-primariaclujnapoca.ro, şa secţiunea dedicată Serviciului Parcări. Astfel, în cazul ridicat de noi, există două elemente relevante: tarifele pentru parcări, copertine şi garaje situate în cartierele municipiului Cluj-Napoca, atât pentru persoane fizice, cât şi juridice. În cazul celor fără abonament tariful este 5 lei/mp/an, respectiv 18 lei/mp/an, pentru persoanele juridice. În cazul în care există un contract de închiriere, tariful este de 4, respectiv 16 lei/mp/an. Aşa cum am arătat în materialul anterior, persoanele fizice riverani sunt cele care au prioritate la alocarea locurilor de parcare, persoanele juridice primind locuri în funcţie de numărul celor rămase disponibile în zonă. Nicăieri în anexă nu scrie daca distincţia persoană fizică/persoană juridică se face pentru utilizatori sau pentru proprietari, iar trimiterea se face din nou la HCL 25/2010.

 

Utilizator, proprietar, tot o apă şi-un pământ

În ceea ce priveşte regula aplicată de Serviciul Parcări la taxarea persoanelor fizice care au în utilizare un autoturism proprietatea unei persoane juridice, pentru abonamentul anual tip riveran, unde am cerut clar baza legală pentru această măsură, cu textul exact al actului normativ, răspunsul primit este următorul:

 

”Atât pentru abonamentele anuale din cartierele municipiului, cât şi pentru cele lunare din zona centrală, tariful se percepe în funcţie de utilizatorul din talon.

Încă din momentul atribuirii locului de parcare, viitorul beneficiar este cel care decide dacă solicită un loc de parcare pe persoană fizică sau juridică”.

Utilizatorul din talon poate fi altă persoană decât proprietarul maşinii, aşa cum se poate observa şi dintr-o practică încetăţenită la firmele de asigurări. Astfel, de exemplu, în cazul unei familii în care unul din utilizatorii maşinii poate beneficia de un tarif mai mic la asigurări, dar nu este proprietarul autovehiculului, acesta poate să apară ca utilizator în talon, iar asigurarea se poate face pe numele său. La fel se întâmplă în cazul firmelor care dau maşina prin contract de comodat sau o oferă pentru utilizare persoană angajaţilor, aceştia fiind menţionaţi ca utilizatori în talon, dar nu proprietari.

Cazul semnalat de noi este similar, iar răspunsul de la serviciul parcări dă de înţeles că aceasta este practica şi la Primărie. Sursele noastre au arătat, însă, cu factura în mână, că deşi apar ca utilizatori în talon, pentru că maşina este proprietatea unei firme, au fost facturaţi pe persoană juridică, deşi solicitarea la care face referire domnul Bugnar a fost pe persoană fizică.

 

Softuri inteligente cum numai Primăria are

Şi pentru că am ajuns la acest din urmă aspect, am întrebat la Primăria Cluj-Napoca şi despre cum se facturează plata acestui abonament, dacă factura se emite pe numele persoanei fizice, cum se poate aplica tariful de persoană juridică.

 

”După atribuire, abonamentul este eliberat titularului de abonament, factura şi chitanţa fiind generate de soft pe numele aceluiaşi abonat.

Din punct de vedere legal, nu putem factura decât în condiţiile în care există o relaţie contractuală, de aceea factura şi chitanţa sunt generate pe numele abonatului”, precizează Serviciul Parcări.

Softul de la Primăria Cluj-Napoca pare să fie unul foarte sofisticat, care înţelege relaţiile contractuale atât dintre angajat şi angajator, cât şi dintre cetăţean şi administraţia locală. De pildă, softul face diferenţa între persoană fizică şi persoană juridică când vine vorba să evalueze tipul de riveran, dar înţelege şi diferenţa dintre cele două când vine vorba despre proprietarul maşinii. Şi mai ales, performanţă notabilă, ştie cum, atunci când cele două categorii nu corespund, să ceară banii cetăţeanului, dar să taxeze firma.

 

Bine că le plac adeverinţele

Deci, din punct de vedere legal, dacă serviciul parcări nu poate factura persoana juridică căreia îi aparţine maşina pentru că nu are o relaţie contractuală cu ea în speţa respectivului loc de parcare, apare întrebarea cum de ştie să-i ia banii? Şi dacă i-ar lua direct firmei, nu ar fi nici un bai, dar îi ia direct omului, care nu poate deconta nimic.

Problema cea mai mare rămâne faptul că baza legală invocată de Primărie este inexistentă. Articolul din HCL 26/2010 pe care ni-l tot bagă pe gât domnul Bugnar spune numai ce acte trebuie prezentate odată cu cererea, nu şi cine dă banul dacă solicitantul şi proprietarul maşinii nu sunt una şi aceeaşi persoană. Şi, cel mai interesant, o scurtă vizită la ghişeele instituţiei ne informează că lista actelor nu se rezumă la cele precizate în HCL (cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare), ci, dacă este cazul, cuprinde şi adeverinţa de utilizator în cazul maşinilor de firmă. Ca să ştie soft-ul mai bine cum să ceară bani firmei, dar să-i încaseze de la cetăţean!

2 COMENTARII

  1. Este incredibila lipsa de profesionalism al angajatilor Primariei Cluj!
    Ma aflu in exact aceiasi situatie, am cerut raspuns din Decembrie 2013 la intrebrarea privind „transferul” tarfele pentr persoane juridice vs. persoane fizice iar in 25 Aprilie (!!!) am primit un raspuns halucinant!
    Nu mi s-a raspuns concret de ce avand abonament pe persoana fizica sunt facturat cu tarif de persoana juridica. NU am contestat tariful, doar am cerut sa mi se citeze concret paragraful de HCL care spune ca avand contract emis de Primaria Cluj pe persoana fizica se aplica tarifele de persoana juridica pentru ca talonul este pe firma (care are sediul la aceiasi adresa). Pur si simplu nu au putut sa imi explice de ce fac ilegalitatea asta!
    Cred ca ultima solutie este instanta.
    Daca doriti mai multe amanunte, incluzsiv corespondenta cu Primaria Cluj, va rog sa ma contatctati, aveti e-mail-ul meu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.