Sfântul Gheorghe, rupt în bătaie: „Medicii mi-au spus că nu-s poliţist sau pompier ca să mă opereze de urgenţă”!

511

Sorin Szentgyorgyi, un cioban în vârstă de 28 de ani din localitatea clujeană Ghirişu-Român, comuna Mociu, are origini ungureşti deşi nu înţelege o boabă în această limbă. Ba, mai mult, are un nume care, tradus pe româneşte, înseamnă Sfântul Gheorghe. Necazul său cel mare este însă acela că săptămâna trecută un sătean care-i purta sâmbetele demult  l-a distrus în bătaie, totul după ce un prieten al său l-a atras pe Sfântul Gheorghe într-o capcană, invitându-l la priveghiul unui vecin. Acum familia victimei cere arestarea agresorului, până-n Paşti, iar poliţia a preluat deja cazul.

 

Szentgyorgyi – Sfântul Gheorghe este un tânăr blând şi cumsecate din localitatea Ghirişu Român, cioban de profesie. Acesta, chircit de durere, având clavicula imobilizată păşeşte cu greu, însoţit de fratele său, Nicu, în incinta I.M.L. Cluj, cu intenţia să-şi scoată certificat medico-legal. Povesteşte că la începutul săptămânii trecute a fost atras într-o capcană de un consătean de aceeaşi vârstă cu el, un anume Cristian, tocmai pentru ca duşmanul său Simion, un bărbat în vârstă de 45 de ani să-l prindă şi să-l „bumbăcească”.  „După ce-am venit de la oi, încă din sat – când ne-am întâlnit la barul din centru – îmi tot spunea că trebuie să mă bată. Eu îl întrebam de ce, iar el îmi răspundea acelaşi lucru, că e nevoit să facă acest lucru. Ajuns acasă, m-am trezit cu Cristian, care m-a chemat la priveghiul unui vecin, iar eu m-am dus. Însă, după ce am trecut strada am fost luat la bătaie, rău de tot, de către Simion. Apoi, după ce s-a săturat să mă bată l-a pus pe Cristian şi încă unul, Mihai, să mă treacă strada ca să nu mă calce vreo maşină când mă întorc spre casă”. În timp ce Sorin este poftit în cabinetul de consultaţii al I.M.L., Nicu, fratele victimei povesteşte mai departe că s-a dat telefon de urgenţă la poliţie şi ambulanţă, iar Sorin a fost adus la U.P.U. Cluj-Napoca, pe la miezul nopţii, după care a fost transferat la Clinica de Ortopedie. Acolo a fost reţinut pentru îngrijiri, însă după trei zile de îngrijiri medicii şi-au dat seama că omul nu deţine asigurare de sănătate, fiind angajat fără acte în regulă, aşa că l-au trimis pe Nicu să-i rezolve problema. Dar, după ce omul s-a executat, medicii încă şovăiau dacă să-i opereze fratele sau nu. Între timp a revenit din cabinet şi Sorin – Sfântu Nicolae, cu un certificat medico-legal în care i s-au recomandat între 30 şi 35 de zile de îngrijiri.  Povesteşte acesta mai departe: „Joi dimineaţă nu mi-au dat de mâncare zicând că urmează să fiu operat – am clavicula ruptă şi două-trei coaste zdrobite – şi mă pregăteau deja: îmi puseseră halat, m-au schimbat. Brusc, a venit alt medic, rezident, şi mi-a spus că mă trimite doua zi acasă (n.n. – vineri, 7 aprilie) şi mă operează doar peste trei săptămâni. Când l-am întrebat de ce, mi-a spus că nu-s pompier sau poliţist ca să mă opereze de urgenţă şi numai aceştia beneficiază de un asemenea regim”. Concluzionează, tremurând de furie, fratele său: „Am făcut plângere penală chiar în noaptea respectivă, la poliţie împotriva bătăuşului – dar acum ducem şi certificatul. Nu-mi doresc altceva decât să-l văd pe acest Simion după gratii, repede, de Paşte, fiindcă mi-a mai bătut fratele şi-n alte rânduri”… După care, luându-şi rămas bun, cei doi părăsesc incinta instituţiei medicale clujene.

“Un bărbat din Ghirişu Român a depus o plângere la unitatea de poliţie prin care a sesizat faptul că, la data de 3 aprilie, în timp ce se deplasa pe raza localităţii, a fost agresat de către o persoană. În cauză a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevazută de Codul penal”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ