Dosarul în care edilul suspendat al Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie continuă la Tribunalul Cluj. La ultimul termen, a fost audiat în calitate de martor denunţător, nimeni-altul decât Cristian Şpan. Acesta, timp de aproape şapte ore a relatat magistraţilor aspecte infracţionale derulate de el la îndemnul sau şantajul inculpatului Cherecheş.

 

Povestea cu trustul de succes din Baia Mare

Cristian Şpan şi-a început declaraţia prin a menţiona cum se desfăşura activitatea Trustului Mass-Media E Maramureş, al cărei societate era administrator. Potrivit lui Şpan, în aproape doi ani în care s-a aflat la conducerea trustului, Cătălin Cherecheş a cotizat cu sume de bani în cuantumul a aproximativ 200.000 de euro. Prin intermediul acestor bani, edilul se bucura de publicitate favorabilă prin materiale de presă, tv şi radio, propagandă a imaginii de om integru şi totodată atacuri la persoane ce pentru Cherecheş erau adversari.

Banii din cotizaţiile date de edil erau introduşi în contabilitate de către Şpan sub titlu de contribuţie proprie, iar ulterior erau folosiţi la plata salariilor angajaţilor trustului.

„În calitate de acţionar şi  partener la E Maramures Media SRL am primit de la inculpatul Cătălin Cherecheş bani pe care i-am introdus în contabilitate. Este vorba de un total de 200.000 euro primiţi în perioada februarie 2013-octombrie 2015, iar banii erau folosiţi la plata salariilor angajaţilor. În ultimele 3-4 luni din acea perioadă plata salariilor nu o mai făceam eu ci o altă angajată-colaboratoare: Anamaria Somay” arată Şpan.

 

Catalin Chereches 2017False contracte pentru acoperirea urmelor

Unul dintre aspectele enunţate de Cristian Şpan îl incriminează în totalitate. Numele său alături de cel al lui Cherecheş apare într-un dosar mai vechi tot instrumentat de DNA prin care era cercetat însuşi trustul media despre care se ştia că era controlat de edil.

În acest sens au existat percheziţii la sediile mass-media din cadrul firmei E Maramures Media SRL. La câteva săptămâni după aceasta, în 2012 Cătălin Cherecheş l-ar fi pus pe Şpan să semneze în calitate de administrator al firmei, două contracte de împrumut astfel: unul între Şpan şi Cherecheş, iar celălalt între Şpan şi naşul acestuia Liviu Bala. Primul contract era în valoare de 400.000 lei şi avea o clauză de tipul ”dacă nu returnează societatea comercială respectivii bani, se înscrie în obligaţia de a presta servicii de publicitate în cuantumul sumei”. Cel de-al doilea, încheiat cu Liviu Bala era de doar 40.000 de lei şi avea ca scop acoperirea în contabilitate a unor sponsorizări mai vechi date ”la negru”.

„DNA a efectuat percheziţii la sediul firmei, în iunie 2012. La două săptămâni după, Cătălin Cherecheş mi-a cerut să închei două contracte: unul cu el şi unul cu Liviu Bala. Respectivele documente serveau ca împrumut, însă de fapt erau fictive(…). Sumele trecute în contracte nu erau predate conform actului nici numerar, nici prin viramente bancare. Erau contracte fictive” mai arată Cristian Şpan.

 

S-a terminat cu binele…

Aparent conflictele pe care le avea Şpan cu pseudo-jurnalista Annamaria Somay, care în opinia denunţătorului îşi lua atribuţii ce nu i se cuveneau, a dus la divergenţe între acesta şi edilul Cherecheş.

Şpan motivează că Somay negocia articole defăimătoare şi delega echipe de jurnalişti pe teren fără a-l anunţa pe el, fiind administratorul societăţii. De asemenea anumiţi jurnalişti primeau salariile direct de la aceasta, fără act însoţitor(fluturaş de salar). La nivel comportamental, Şpan o descrie pe Somay ca fiind vulgară şi agresivă, deseori provocând conflicte în redacţie. Toate aceste aspecte l-au determinat pe Şpan să îi interzică accesul în sediul trustului, comunicând în scris celorlalţi angajaţi, faptul că respectiva nu mai activează în cadrul E Maramures Media SRL. Aceste evenimente se petreceau în toamna anului 2015, iar ca urmare a deciziei luată de Şpan, Cătălin Cherecheş l-a trimis pe Liviu Bala să îi comunice că doreşte ca el să renunţe la funcţia din trust. Un alt motiv al edilului de a-l revoca din firmă era şi refuzul recent al lui Cristian Şpan de a-i mai remite sume de bani din cele obţinute de la diferiţi afacerişti din Baia Mare,pentru funcţionarea trustului.

„În 25 octombrie 2015, Liviu Bala ce îmi este naş de cununie, mi-a cerut la solicitarea lui Cherecheş să predau tot ce înseamnă administrarea E Maramureş Media SRL(inclusiv trei licenţe radio, una tv şi tot ce ţinea de ziarul online) în favoarea unei alte persoane: Florescu Claudiu. Eu nu am fost de acord cu acest lucru şi i-am spus lui Bala că vreau să vorbesc faţă-n faţă cu Cătălin Cherecheş despre aceste schimbări. Bala mi-a transmis să fac întocmai şi să nu-l supăr pe Cherecheş. Tot atunci, naşul meu de cununie m-a avertizat că nu e bine să colaborez cu organele de anchetă(procurorii DNA) pentru că mă auto-denunţ şi mi-a reamintit că dat fiind faptul că aveam  o condamnare cu suspendare pentru conducere fără permis, o nouă răspundere penală mi-ar fi atras cu siguranţă o condamnare cu executare” mai arată acesta.

În continuare, Şpan susţine că a fost invitat la audieri de către DNA şi în primele două dăţi a refuzat să facă declaraţii. Cu toate acestea în prezentul dosar, el reprezintă unul dintre pilonii principali ai rechizitoriului şi are calitatea de martor denunţător.

 

Destrămarea trustului şi implicit: insolvenţa

Cum Cherecheş nu s-a răzgândit în privinţa plecării lui Şpan de la trustul media, iar cel din urmă părea de neclintit împotriva doleanţelor edilului, s-au recurs la alte metode.

Jurnaliştii din TV, ziarul online şi radioul ce aparţineau E Maramures Meda SRL au fost convocaţi de Cherecheş la un restaurant din Baia Mare. La acea întâlnire edilul le-a cerut jurnaliştilor să demisioneze sub promisiunea că îi va angaja el pe o altă firmă. După aceasta, unii au plecat de la trust imediat, alţii au rămas, însă pentru scurt timp.

Văzând că a rămas fără angajaţi, Şpan a făcut demersuri pentru suspendarea activităţii trustului şi intrarea în inslovenţă în vederea acoperirii datoriilor pe care firma le avea. Financiar, fără cotizaţiile la negru ale anumitor politicieni şi afacerişti, în frunte cu Cătălin Cherecheş, trustul nu se putea auto-susţine.

Cristian Span

Fără cotizaţii, datoriile erau de peste şase milioane de lei

Pe 26 noiembrie 2015, EMARAMUREŞ MEDIA SRL Baia Mare (CUI: 24618271) s-a cerut în insolvenţă, iar în documentaţia depusă la Dosarul 3751/100/2015 se precizează: “datorită situaţiei economice dificile existente, a dificultăţilor întâmpinate în realizarea obiectului de activitate si a altor probleme, societatea debitoare nu mai face faţă datoriilor exigibile faţă de creditorii săi, datorii care în prezent depăşesc pragul limită prevăzut de lege, astfel, debitele sunt în sumă de 6.872.682 lei“. Din suma menţionată, 4.807.937 lei reprezintă datoriile ajunse la scadenţă. Tribunalul Maramureş a admis cererea pe 3 decembrie 2015.

Dacă doar ne aruncăm ochii pe indicatorii financiari ai societăţii, se observă că aceasta este în incapacitate de plată încă din primul an de funcţionare, iar situaţia s-a înrăutăţit permanent, în perioada 2009-2014 înregistrând pierderi mai mari decât cifra de afaceri şi datorii în creştere continuă.

S-ar putea crede că cererea de intrare în insolvenţă a fost determinată de demisia în bloc a jurnaliştilor, numai că o mişcare efectuată de societate demonstrează că moartea acestei firme a fost cel puţin anticipată, dacă nu chiar premeditată. Astfel, EMARAMUREŞ MEDIA SRL Baia Mare a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) încă din iunie 2015, cedarea licenţei pentru posturile radio şi TV către CENTRUL REGIONAL MEDIA SRL Baia Mare (CUI: 34161303), societate înfiinţată în februarie 2015, care NU AVEA atunci şi NU ARE nici acum angajaţi.

Deşi EMARAMUREŞ MEDIA SRL avea şi are datorii mari la bugetele de stat (în valoare de peste două miliarde lei vechi la 30 septembrie 2015, conform site-ului ANAF), deşi înregistra “pe rolul CNA” mai multe reclamaţii, care ulterior s-au soldat cu o amendă de 15.000 lei, instituţia care reglementează audiovizualul din România a fost de acord cu cedarea licenţei.

Acestea au fost doar o parte din informaţiile prezentate de Şpan la proces. În ediţia următoare vă prezentăm ce implicaţii avea edilul băimărean în activităţile sportive ”bănoase” prin intermediul sponsorizărilor  externe sau din banul public, precum şi cum s-a derulat flagrantul prin care DNA Cluj a reuşit arestarea lui Cătălin Cherecheş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.