Simboluri și ritualuri oculte în catedrala greco-catolică Schimbarea la Față

2586

Prin acest articol dorim să arătăm una din numeroasele pângăriri ale ritului și tradițiilor Bisericii Greco-Catolice, pângăriri realizate de conducerea episcopiei de Cluj-Gherla. Dacă în alte articole am arătat cum se înlocuiește liturghia Bisericii noastre cu invenții liturgice necanonice, acest articol prezintă aspecte mult mai grave. Ne referim aici la folosirea unor obiecte de factură păgână, ezoterică și chiar satanistă în catedrala greco-catolică Schimbarea la Față din Cluj-Napoca. Responsabil pentru aceste lucruri este rectorul catedralei și vicar Anton Crișan (Toni), omul de bază al episcopului Crihălmeanu. La adorațiile (rugăciunile) organizate de acesta în catedrală, adorații făcute nu după regulile impuse de Biserica Catolică ci după propriile sale reguli, se folosește un obiect ciudat nemaiîntâlnit în creștinism, o heptagramă. Acest simbol este unul păgân ezoteric, prezent în Kaballah, fiind folosit la ghicitul în cărți, tarot, magie și vrăjitorie. Deși nu este pentagrama mult mai cunoscută, heptagrama (steaua în șapte colțuri) a fost simbolul folosit de ,,părintele” satanismului modern, bisexualul Edward Alexander Crowley, maestru al diferitelor organizații oculte care promovau mișcările de tip new age. Acest individ a și declarat că stăpânul său este Lucifer, influențând mișcările oculte și sataniste contemporane.

20171125_150852

Acest ciudat obiect care prezintă o heptagramă este folosit în catedrala Schimbarea la Față pe post de ostensoriu, adică pe post de obiect în care se ține ostia consacrată. Cum este permis acest sacrilegiu, ca trupul Mântuitorului să fie alăturat cu acest simbol ocult? Oare Iisus Cristos pe așa ceva a fost răstignit? Nu s-a găsit o cruce sau un ostensoriu adevărat, care are la partea superioară sfânta cruce? Și mai grav este că adoratorii de închină în catedrală la așa ceva iar rectorul Anton Crișan binecuvântează cu acest obiect. Simbolul creștinilor este crucea, nu stele în șapte colțuri folosite în vrăjitorie. Nu îl acuzăm aici pe rector de vrăjitorie, ci de lipsa totală de cultură teologică și generală. Cum un asemenea afacerist fără cultură teologică a ajuns să ne conducă eparhia și catedrala? Dar nu este singura distrugere a tradițiilor creștine care au început să fie înlocuite la noi în catedrală cu aceste apucături new age de tip carismatic. Sfânta liturghie este înlocuită de una inventată de acest Anton Crișan, la fel și slujba cununiei. Mai grav este că acest rector schimbă cuvinte din liturghie după bunul său plac, lucru care vedem că l-a preluat și un preot mai tânăr, lingușitorul acestui rector. Cu ce drept toate acestea? Nimic din liturghie și tradiție nu poate fi schimbat nici de episcop, acestea sunt legile Bisericii. Doar un sinod în care sunt prezenți toți episcopii și mitropolitul pot hotărâ schimbări.Noi credincioșii greco-catolici ne întrebăm: până când catedrala cardinalului martir Iuliu Hossu mai trebuie să suporte sacrilegiile și blasfemia acestor uzurpatori fără credință?

Vlad Nap

   

40 COMENTARII

 1. Un lucru este sigur: De ani de zile se stia de folosirea acestui obiect ciudat. Preasfintitul Crihalmeanu a fost informat, a vazut obiectul (ostensoriul se gaseste in Catedrala) si cu toate acestea nu a luat nici o masura. Pe langa ostensoriu mai apar si statui ciudate cum este una adusa de la Medjugorie cu o reprezentare a aparitiei de acolo (aparitie nerecunoscuta de Biserica si declarata ca periculoasa chiar de episcopul de Mostar, episcopul locului).

  • Mie nu mi se pare deloc amuzant ca un preot (care are si functii de conducere pe deasuprasa) sa comande icoana de femeie sfanta cu chipul sau, mi se pare nu doar narcisism si nesimtire, ci blasfemie pe fata si batjocura la adresa credinciosilor (care au si platit pictarea icoanei).

 2. Cri cri cri, excomunicare cri
  Nu credeam c-o sa mai vii,
  Icoana degeaba am,
  Nu m-am spovedit de-un an.
  De cat am vandut macris,
  Am ramas cat o tufa de agris,
  In biserica-m intrat,
  Sa fac bani usor din stat.
  Sunt mai bun ca Bivolaru,
  Spal creieru ca si geamu
  Ceterasi si adoratii,
  Ca la iehovisti tentatii,
  Pe epicop l-am sapat
  Ca e doar un cap patrat.
  Nici de papa nu mi-e frica
  Ca sunt un hopa-mitica,
  Doar mascatii ma-nspaimanta
  Dar ma i-au cu ei la tranta.

 3. Credinciosii greco-catolici ar face bine sa se reintoarca ACASA ,adica la ORTODOXIE,pe care au parasit-o mai mult sau mai putin fortati de imprejurarile vitrege ale istoriei,refacand unitatea de credinta a poporului
  roman!Acum se vadeste greseala pe care au facut-o!

  • Ortodoxia adevarata e in Biserica Catolica. Indiferent cat de nevrednici sunt slujitorii sai, ORTODOXIA se poate gasi doar in unire cu Roma eterna. Ereziile lui Fotie nu pot sa justifice unitatea poporului.

  • @agapis.Adica sa se intoarca la cei care i-au torturat in inchispri, sau sa se intoarca la fratii Pomohaci, Spagoveanu sau sa mearga toti la Husi….ca e mai bine acolo, acolo este adevarata credinta fara greseala.

 4. Atacurile acestea nerusinate (indirecte) la adresa episcopului Crihalmeanu au rolul de a-i subrezi imaginea pozitiva, in contextul viitoarei alegeri de mitropolit. Ele sunt orchestrate de episcopul „muian” ( dupa ce l-a invitat pe „artistul” gay sa-si lanseze o expozitie tocmai in palatul episcopal) si penal ( trimis in judecata pentru dare de mita), Virgil Bercea, care isi doreste cu ardoare scaunul de mitropolit. Episcopul Florentin merita toate felicitarile pentru continuarea lucrarilor la catedrala din Cipariu si pentru bunele relatii cu autoritatile si cu celelalte culte( inclusiv cu BOR, ceea ce in alte eparhii nu se intampla). Stati linistiti baieti ca nu peste mult timp o sa plece la Blaj si va lasa in plata Domnului….

  • Sa inteleg ca va place „ostensoriul”? Bineinteles ca PS Bercea nu poate fi laudat pentru ca a facut casa buna cu ereziile in momentul cand a afirmat ca „eu cred ca iadul este gol”, dar totusi nu poti gasi in Oradea nici un obiect cu implicatii satanice. Astept domnule Victor sa raspunzi: esti de acord cu folosirea ostensoriului cu heptagrama de la Schimbarea la Fata?

  • @Victoras. Nu impresioneaza pe nimeni aceste povesti de ,,autoaparare,, trimise de la episcopia Clujului. De ce nu aveti curajul sa va aratati numele, sa va aparati episcopul ca un crestin(ceea ce vedem ca nu sunteti), nu sa va ascundeti sub pseudonime. Se vede ca nu ati citit Biblia. Incercati acum sa-l atacati prin acest comentariu pe alt episcop, ,,concurentul,, lui Crihalmeanu la mitropolie. Nu cunosc personal pe niciun episcop al BRU si nici nu-mi doresc, avand in vedere ce a ajuns Biserica noastra iar episcopii nu fac mai nimic pentru ea. Si aveti dreptate, episcopul de Cluj-Gherla e in relatii extraordinare cu BOR care ne-a furat,distrus si o face in continuare. Nu ne e retrocedata Nicula….nu conteaza, episopia de Cluj-Gherla tace, sa fie in relatii bune. Sunt batjocoriti preotii care se ocupa de retrocedari, episcopia noastra tace, sa nu supere BOR. Astea sunt bunele relatii cu celelalte culte de care scrieti. Ati pomenit de treburi ,,gay,,? Uitati-va la scrisoarea parintelui martir Boila si la ce a aparut si va mai aparea din dosare. Da, Crihalmeanu merita toate felicitarile pentru continuarea monstrului de beton din Cipariu, era necera o asemenea constructie megalomanica la marele numar de credinciosi care suntem.Si majoritatea batrani. De saraci si bolnavi fara posibilitati ati auzit , tovarase Victor? Nu acei oameni trebuiau ajutati? Pntru voi vedem ca nu, ci cumpararea de betoane. Dar vad ca-mi racesc gura de pomana cu indivizi care nu striu ce inseamna crestinismul.

  • Are bune relatii Crihalmeanu cu autoritatile reprezentate de spagarul UIOREANU, xxx(cu asiatice) NICOARA, DRAGNEA, PONTA. Cu autoritatile de pe TRAIAN(nu e vorba de imparatul de la Roma), tot bune sunt?

 5. @ nonucanum: Nu ma refeream neaparat la articolul de fata ci la intreaga serie de articole defaimatoare, care au devenit saptamanale si se vede ca au un scop precis si imediat. Daca problema e veche de ce v-ati scandalizat tocmai acum in preajma alegerii unui nou mitropolit?? @ Vladut… Nu sunt pus de nicio episcopie, spun doar ce stiu si cred. In legatura cu relatiile cu BOR: bisericile nu mai pot fi retrocedate intrucat CEDO a dat anul trecut o decizie prin care majoritarii pot pastra sau lua bisericile. Asa ca procesele ar fi pierdere de vreme si bani, ar fi bine sa fii informat cand scrii un articol ! In schimb episcopul Crihalmeanu s-a straduit sa construiasca multe biserici noi. Ti-ar placea sa vezi batai intre credinciosii greco-catolici si ortodocsi pentru biserica ca in unele sate din Bihor?

  • Tot nu ati raspuns la intrebare: ce parere aveti despre „ostensoriu”? Legat de moment pot sa va asigur ca s-a incercat (cel putin la nivel de discutii intre patru ochi) cu mult timp inainte. Da aveti dreptate, ar fi trebuit incepute demersurile cu mult timp inainte. Nu ar fi trebuit lasat Anton Crisan sa-si aduca monstruozitatile in Catedrala, dar mai bine mai tarziu, decat niciodata. Nu ar fi trebuit lasati niciodata gosparii medjugorieni sa-si aduca falsele mesaje in Biserica lui Cristos!

  • @Victor. De ani de zile a inceput ,,actiunea,, doar ca nu am vrut sa facem nimic public. Insa, in urma totalei indiferente, a neprimirii in audiente a celor batrani care au luptat pt biserica, nu am mai avut ce face. Dar cu unii din conducere am reusit sa vb, printre care si acest Crisan, care trage toate sforile pe aici. Rezultatul a fost cel care se vede, nimic, nu l-a interesat, ba m-a si mintit ca la usa cortului. Mi-a spus ca eu nu am dreptul decat sa ascult si sa ma rog, altfel nu am smerenie.Si i-am spus ca vom incepe sa scriem inainte cu un an de a o face. Domnule Victor, oare scrisoarea parintelui Boila nu va spune nimic? In 2014 a fost trimisa la Blaj, din nefericire degeaba. Blajul este mitropolie doar de forma, nu are nicio autoritate. Si de aproape jumatate de an am inceput sa scriu, sunteti prost informat ca doar acum am inceput. Oare e defaimator ca am aratat vinderea averii bisericii noastre? Sau ca se folosesc simboluri sataniste in catedrala? E defaimare ca nu se respecta ultima dorinta e cardinalului Hossu? Sau ca nu e normal ca o episcopie sa sustina reclame si sa inchirieze unei clinici care face avorturi? Toate astea sunt defaimare? Nu cei care ne conduc in batjocura ne defaimeaza pe noi? Nu ei ne defaimeaza Biserica? Dar e mai usor sa ne dam cu pumnul in piept ca suntem greco-catolici si sa nu facem nimic, sa stam si sa vedem cum biserica noastra dispare, asa cum faceti dumneavoastra.

   • Are dreptate parintele: Biserica e organizata pe principiul ascultarii, iar episcopul are ultimul cuvant in luarea deciziilor. Nu laicii decid de capul lor ca la protestanti. Chiar si la ei exista niste organisme statutare de conducere, care iau decizii, nu e anarhie ! Nu stiu despre ce e vorba in scrisoarea respectiva, dar sa nu uitam ca parintele Boila a fost in Parlament si cu ai sai colegi taranisti, nu numai ca nu au facut nimic pentru Biserica, nici macar casa lui Maniu n-au reabilitat-o, dar au pus si economia tarii pe butuci. Asa ca… Dumnezeu sa-l ierte ! Episcopia trebuie sa se intretina din ceva, de aceea se mai vand, inchiriaza terenuri. Talantul trebuie inmultit, nu ascuns in pamant !

    • Domnule Victor nu stii despre ce vorbesti. Parintele Boila a facut ani de grea puscarie in perioada comunista, iar despre perioada din parlament nu-l puteti acuza pe Parintele Boila pentru infiltratii lui Iliescu, infiltrati care au distrus partidul lui Maniu si care distrug acum Biserica.

 6. Nap asta cauta nod in papura, in loc sa isi vada de treaba. Credinta nu sta in caracterul canonic sa mai putin canonic al unui banal obiect de cult. Nici becul electric nu e canonic, si totusi e folosit pentru iluminat bisericile, in locul canonicelor lumanari.
  Sper ca Nap e suficient de batran incat sa pun pe seama senilitatii obsesiile lui de gica contra. Si suficient de batran incat sa se preocupe mai mult de propria mantuire, decat de forme fara fond in practicarea unei religii si asa desuete.

   • @nonunacum Va rog, va rog din suflet nu va coborati la nivelul acestui individ. Insusi numele ales, „Emanuel” este p blastfemie. Dumnezeu sa binecuvanteze Sfanta Noastra Biserica Greco-Catolica!

    • Aveti dreptate doamna Maria T, dar e cumplit ce se intampla: Biserica lui Cristos e atacata din exterior, dar e atacata mult mai grav din interior de catre netrebnicii care s-au infiltrat.
     Ceea ce se intampla aici la nivel local este nimic pe langa ceea ce se intampla in intreaga Biserica Universala mai ales in ultimii 50 de ani.
     Important este ca avem promisiunea in care credem cu tarie: PORTILE IADULUI NU O VOR BIRUI!

 7. Numarul sapte este simbolul perfectiunii in traditia crestina. Faptul ca unii descreierati l au folosit cu alte scopuri si i au deturnat semnificatia nu inseamna ca simbolul de veacuri isi pierde din valoarea intrinseca.
  Sfanta fecioara cu pruncul resfintesc acest simbol.
  Haideti sa nu ne pierdem vremea cu lucruri insignifiante….. Tema aleasa de acest articol pune in umbra gravitatea altor subiecte mult mai importante…
  Haideti sa fim constructivi.

  • Este vorba de o heptagrama intoarsa. La fel ca in cazul pentagramei, pozitia simbolului ii da acestuia semnificatia. In acest caz semnificatia e malefica. Se putea folosi foarte bine un ostensoriu clasic. Este foarte importanta cinstea datorata lui Cristos prezent in Euharistie. Folosirea ostensoriului in cauza e un sacrilegiu.
   Nu este un fapt izolat, nu sunt intamplatoare nici celelalte sacrilegii pe care le fac unii slujitori ai Bisericii din intreaga lume: statuia lui Luther in Vatican, scena neagra a nativitatii cu figuri zombie din Fatima, proiectia de fiare salbatice (serpi, lei, maimute etc.) pe fatada Bazilicii Sf Petru, Calea Crucii cu tenta homoerotica la ZMT Cracovia 2016, si multe multe altele….

 8. Pentru Victor: Dreptul la proprietate este imprescriptibil, nu se stinge niciodata. Chiar credeti ca CEDO a dat o hotarare care legitimeaza majoritatea (BOR) sa puna mana pe bunul contruit si avut in proprietate de altul (biserica greco-catolica) doar pentru ca acesta este minoritar? FARA DESPAGUBIRI SAU RESTITUTIE? Sunteti rau intentionat si ii prostiti si pe altii. Ii legitimati pe comunisti (majoritari), care au nationalizat bunurile celor mai instariti? Legitimati populatia majoritara care ii extermina pe cei minoritari?

 9. tot pentru Victor.
  Aveti dreptate, biserica este organizata pe principiul ascultarii. Cum ramane cu Medugorje, care nu este inca recunoscut ca loc de revelatie si pelerinaj la Vatican? Propria dvs logica va da error.

  • Da, asa e, suntem homofobi, pentru ca avem oroare de faptele abominabile pe care le comit acesti sarmani bolnavi. Nu e oroare fata de persoana, ci fata de faptele cumplite pe care le comit. Pentru ei ca persoane exista totusi o speranta atata timp cat sunt in viata, pentru ca au posibilitatea sa renunte si sa revina la adevar. Ceea ce trebuie sa retina aceste persoane este ca noi suntem crestini si doar le aratam calea gresita pe care au pornit, dar vin islamistii care o sa-i arunce de pe cladiri. Noi suntem crestini si suntem pregatiti sa murim pentru credinta, dar ei sunt pregatiti sa moara pentru a-si satisface niste porniri animalice?

 10. EU STIU CRE ESTE ADEVARUL. AVEM AICI CLAR O PROBLEMA INTERGALACTICA. SEMNUL ASTA ESTE SEMNUL LUI BAFOMETOS ANDROGINUL PRIN INFILTRATUL AESTUIA LA SCHIMBAREA LE FATA RESPECTIV ACEST ANDROGIN PITIC ALB DIN SPECIA REPTILIAN MEDJUGORIAN GORILIAN. CIVILIZATIA ARAHNIDICA TARANTULARA PINTELIANA ALIATA CU CEA GORILIANA MEDJUGORIANA DEMOCRATA ALBA NE INDUCE PRIN HEPTAGRAME MEDJUGORIENE IN MINTEA LUI BAFOMETOS. PENTRU MAI MULTE DETALII CONTACTATI PERSONALUL DE LA SCHIMBAREA LA FATA SAU DIRECT BARICADA TV

 11. habar naveti ce scrieti domn’ reporteru. E tare valoros hostensoriu ala cu heptugrama. e neferoase sefu. dati la noi sal topim sa facem frumoz inel pentru neviitorul nostru hepiscop de cluj si neviitorul mnytropolit si hardinal de blaju.

 12. Cunosc bine acest individ! In facultate mi-a făcut viața nu prea ușoară,intuiam atunci că tipul ăsta nu-i grâu curat cică in 14 ani nu a făcut un păcat de moarte…..așa se lauda seminariștilor in capela institutului,dar ce poți aștepta de la un bișnițar crescut și scolit in hale la Mihai Viteazul!

LĂSAȚI UN MESAJ