Unul dintre cei mai prolifici şi medaliaţi inventatori Cluj Napoca şi din România, Stefan Szocs este plimbat prin instanţe de sistemul clientelar din cadrul primăriei clujene şi de doctorul ginecolog clujean Ovidiu Braicu. În cadrul unei curţi comune unde Szocs are un apartament care se învecinează cu câteva apartamente cumpărate de ginecologul clujean, Braicu a construit un gard care a transformat curtea în proprietatea lui, interzicând accesul celorlalţi vecini la terenul care este cu drept de servitute în favoarea vecinilor. 

 

În 2006, Gelmereanu Sarolta primeşte de la Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediul unei dispoziţii de restituire şi acordare de despăgubiri, două apartamente cu cotele aferente din terenul de pe strada Dimitrie Comşa  nr 34 şi un teren în suprafaţă de 328 de mp, aflat la aceeaşi adresă, cu destinaţia de curte şi care este cu drept de servitute pentru ceilalţi vecini. Pe terenul respectiv există o serie de racorduri ale reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. Practic, Gelmereanu a primit un teren pe care nu putea edifica nici o construcţie din cauza dreptului de servitute.

În ianuarie 2009, Gelmereanu Sarolta le vinde soţilor Maria şi Genel Sur (cel din urmă fiind un cunoscut medic pediatru din Cluj Napoca) un apartament de 25 de mp şi un teren cu o suprafaţă de 512 mp aflat pe strada Dimitrie Comşa nr 34. De fapt, terenul este o curte comună pentru nouă apartamente aflate la aceeaşi adresă. Preţul tranzacţiei a fost de 30.000 de euro, iar contractul a fost încheiat la notarul Elena Mureşan. Chiar dacă la dosarul contractului de vânzare cumpărare ar fi trebuit să existe documentele care arată că vânzătorul avea doar o cotă parte din teren şi că terenul este cu drept de servitute în favoarea celorlalţi vecini, Gelmereanu a declarat că întreg terenul îi aparţine ca bun proprieu, cu titlul de ”restituire în natură”.

În mai 2011, soţii Sur vând terenul în suprafaţă de 512 mp soţilor Cornelia şi Ovidiu Braicu (cel din urmă fiind un cunoscut medic ginecolog din Cluj Napoca). Contractul a fost încheiat la acelaşi notar, preţul fiind de 179.200 de lei.


teren dimitrie comsa nr 34

Capitalismul de după gard

Fiind mai capitalişti din fire, soţii Braicu solicită o autorizaţie de construcţie a unui gard cu care să îşi înconjoare proprietatea şi obţin, potrivit documentelor de la Primăria Cluj Napoca, autorizaţia nr 331/10.04.2012 de ”împrejmuire proprietate privată în sistem provizoriu şi demontabil, durată de existenţă 10 ani”. Din punctul lor de vedere, soţii Braicu au considerat că turnarea unui soclu de beton şi ridicarea unui gard metalic cu o înălţime de aproximativ doi metri se înscrie în cadrul autorizaţiei obţinute. Problema este că gardul a fost construit la un metru distanţă de ferestrele vecinilor, chiar dacă terenul cumpărat de ei le asigura acestora din urmă dreptul de servitute.

După ce vecinii au văzut că Braicu le transformă curtea comună într-un ghetou s-au adresat municipalităţii clujene în mai multe rânduri. La data respectivă, Emil Boc le răspunde oamenilor că dreptul la proprietate trebuie respectat şi că, din loc în loc, gardul va avea o plasă de sârmă pentru a ”nu împiedica pătrunderii luminii naturale la apartamente”. Una peste alta, reprezentanţii municipalităţii îi îndeamnă pe vecinii nemulţumiţi să apeleze la instanţe. Însă, avocatul Emil Boc se pare că a uitat că potrivit prevederilor articolului 615 din Codului Civil, valabil în 2011, care spun că ”este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond”.

Însă, poate din aceste motive Boc este primar, şi nu profesează avocatura!

După ce gardul a fost terminat, soţii Braicu au vrut să se apuce de construit, însă în urma plângerilor venite din partea vecinilor, reprezentanţii municipalităţii au dispus sistarea lucrărilor şi l-au amendat pe medic.

Ovidiu Braicu a spus că nu doreşte să dea nici o declaraţie. ”Deci nu dau declaraţii decât în prezenţa avocatului”, a declarat medicul ginecolog Ovidiu Braicu reporterilor Gazeta de Cluj.


Şicanări în instanţe

Potrivit unei note (216961/43/23.09.2011) emise de Comisia Tehnică de amenajare a Teritoriului şi Urbanism, ”propunerea de împrejmuire a parcelei proprietate de 512 mp nu asigură condiţiile necesare din punct de vedere urbanistic pentru imobile clădiri din incinta respectivă, care nu vor mai avea acces auto, parcare în incintă, curte cu spaţiu verde. Deşi se afirma că pe parcelă nu există racorduri de utilităţi, din planul topo prezentat rezultă că tocmai pe această zonă sunt cămine de apă şi canal aferente locuinţelor existente. Poziţionarea împrejmuirii variind între 0,40 la 1,3 m faţă de casele existente pe parcela iniţială, nu mai asigură respectarea Codului civil privind vederea directă de la ferestrele şi uşile existente spre noua parcelă din mijloc. Având în vedere cele de mai sus se recomandă ca împrejmuirea să fie făcută numai în zona posterioară”, arată adresa municipalităţii clujene.

Văzând cum soţii Braicu au construit un gard la un metru distanţă de ferestrele lor, oamenii au formulat o plângere penală împotriva funcţionarilor de la Primăria Cluj Napoca care au emis autorizaţia de construcţie nr 331/10.04.2012 şi a soţilor Braicu. Bineînţeles că procurorii au aruncat peste gard un NUP.

Însă, în contrapartidă, soţii Braicu i-au notificat, prin intermediul avocatului Viorelia Negrea, pe vecini că au un termen de 3 luni să îşi mute conductele de alimentare cu apă şi canalizare din subsolul curţii comune!

După aceea, doctorul Ovidiu Braicu şi soţia lui, Cornelia, au făcut o plângere penală împotriva proprietarilor de pe terenul respectiv în care îi acuză de fals în declaraţii în sensul că oamenii şi-ar fi construit ilegal reţeaua de apă şi canal la care le sunt racordate apartamentele. Plângerea a fost clasată, mai mult, o adresă a Companiei de Apă Someş SA arată reţeaua de alimentare cu apă şi cea de canalizare au fost puse în funcţiune la adresa respectivă în anul 1929, respectiv 1939.

De asemenea, în 1976 Grupul Întreprinderilor de Gospodărie Comunală şi Locativă a Judeţului Cluj a emis o decizie conform căreia terenul de 512 mp îngrădit de Braicu a fost declarat curte comună, fiecare apartament primind o cotă parte.


A ”încălecat” terenurile vecinilor cu un gard

Potrivit unei expertize extrajudiciare făcută de inginerul Vulea Ovidiu Daniel, ”terenurile pe care sunt edificate corpurile de clădire din care fac parte apartamentele 1 şi 9 se suprapun peste imobilul cu nr cad. 271962 şi nr topo. 5385 înregistrat în baza de date a OCPI Cluj. Gardul care delimitează perimetrul imobilului cu nr. Cad. 271962 şi nr. Topo. 5385 nu este amplasat pe coordonatele avizate. Conform coordonatelor avizate conturul imobilului cu nr. Cad. 271962 şi nr topo. 5385 se suprapun cu construcţiile şi terenul aferent acestora, din vecinătatea sa. (…) terenurile aflate în proprietatea beneficiarilor ar trebui să beneficieze de servitute de trecere peste întreg imobilul cu nr topo 5385, fapt care nu se realizează deoarece imobilul este împrejmuit, beneficiarii neavând acces peste terenul amintit înainte. Comparând documentele care au stat la baza înscrierii în cartea funciară cu situaţia din teren se concluzionează că gardul existent la faţa locului este amplasat peste terenurile aflate în proprietatea beneficiarilor”, arată raportul. El mai arată că Braicu a construit un gard la un metru de geamurile apartamentelor expertizate.


Academicianul Szocs plimbat prin instanţe de ginecologul Braicu

Inventatorul clujean academicianul Stefan Szocs, o figură respectabilă din Cluj Napoca, care a activat zeci de ani în domeniul fizicii aducând o serie de invenţii premiate în toate ţările europene şi în America, a avut ghinionul să se învecineze cu doctorul ginecolog Ovidiu Braicu.

Szocs deţine un apartament de câteva zeci de metri pătraţi la adresa Dimitrie Comşa nr 34 şi din curtea comună cu o suprafaţă de 512 mp are o cotă parte. De asemenea, Szocs, împreună cu ceilalţi vecini, au drept de servitute pe terenul respectiv, ţinând cont şi de faptul că în subteranul terenul se află racordurile de utilităţi ale reţelei de alimentare cu apă potabilă şi canalizare.

În 2012, medicul ginecolog Ovidiu Braicu a cumpărat terenul respectiv şi l-a îngrădit, construind un gard de beton şi fier la un metru distanţă de ferestrele vecinilor. El a intenţionat să edifice un corp de clădire la adresa respectivă, din sursele Gazeta de Cluj, o clinică de ginecologie, însă după plângerile vecinilor, reprezentanţii municipalităţii au oprit lucrările care, oricum, nu aveau autorizaţie de construcţie.

4 COMENTARII

  1. dreptul la replica:
    pentru ca acest articol este plin de declaratii neadevarate din partea lui Szocs Stefan, doresc sa aduc la cunostinta publicului existenta dosarului penal numarul 2770/211/2016 in care Szocs Stefan este cercetat pentru infractiunea de Fals in declaratii.
    Pentru detalii vizualizati linkul de mai jos:

    https://termene.ro/detalii_dosar/18554940

    Ovidiu Braicu

  2. Doctorul afacerist de la Cluj, Braicu are apucăturile lui Oprescu de la București…pai de ce faci gardul la un metru de geamului vecinilor, mai ales că este curte comună, iar dumneata te autointitulezi stapanul întregii curți ?

  3. Indiferent de opinii, vă felicit sincer pe cei de la Gazeta. Rămâneți slujitorii adevărului, cetății. Cu prețuire,din vestul României!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.