Hartă deşeuri

Conducerea Salprest Rampă, societatea care administrează rampa temporară de deşeuri, a anunţat printr-o adresă autorităţile despre închiderea acesteia şi a suspendat toate contractele de prestări servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj.

 

„Începând cu 25 iunie de la ora 24.00, platforma de stocare temporară de la Pata Rât îşi încetează activitatea de depozitare a deşeurilor. Începând de vineri se suspendă toate contractele de prestări servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca şi judeţul Cluj. Platforma de stocare temporară este încărcată la cantitatea maximă autorizată. Din data de 3 iulie nu mai avem acces la platforma de stocare temporară deoarece operatorul care a câştigat licitaţia de închidere ne-a somat că accesul la platformă va fi închis”, se arată în adresă.

Directorul uneia dintre cele două societăţi de salubritate din Cluj-Napoca – Rosal – Ioan Mureşan a declarat, joi, că, teoretic, începând de vineri, deşeurile menajere vor fi depozitate pe rampa din Alba Iulia, până în 14 iulie, scrie Monitorul de Cluj.

„De vineri, teoretic, şi noi şi cealaltă societatea de salubrizare, Brantner Vereş, vom transporta deşeurile pe rampa din Alba Iulia şi le vom depozita acolo până în 14 iulie. Ne vor primi acolo. Am discutat cu ei şi putem depozita doar deşeurile menajere, fără gunoiul stradal, vegetal sau deşeurile voluminoase. Mai trebuie să rezolvăm problema transbordării deşeurilor, chestiune pe care sperăm să o rezolvăm în cursul zilei de joi, în urma unei întâlniri cu o firmă de transport, care are maşini mari. Dacă nu reuşim cu Alba Iulia, avem varianta B, să depozităm la Satu Mare, dar şi acolo mai e nevoie de nişte aprobări”, a spunea Mureşan.

 

Unde duc primarii ”gozul”

Unul dintre politicienii ce reprezintă clujenii în primărie a anunţat că Emil Boc s-a aflat la negocieri cu cei de la Satu-Mare şi că şi în cazul municipiului Cluj-Napoca, şi al altor localităţi din judeţ se vorbeşte de o majorare a taxei de ridicare a gunoaielor.

Rampa din judeţul Alba şi-a dat acordul pentru depozitare de gunoaie pentru Turda şi Câmpia Turzii. Din  nefericire pentru comunele de pe valea Arieşului rampa de depozitare de la Alba nu  mai are spaţiu disponibil.

Cei din comuna Mihai Viteazu sunt  nevoiţi să  majoreze considerabil taxa de ridicare a gunoaielor deoarece singura rampă de depozitare a gunoaielor ce i-a acceptat a fost cea de la Deva.

”Săptămâna trecută am  discutat în  şedinţa de Consiliul Local această problemă importantă. Cei de la Alba nu  ne primesc să  depozităm gunoaiele la aceştia că nu  mai au  loc. Aşa că singura soluţie ce ne-a rămas a fost să  ajungem  la o  înţelegere cu cei din Deva”, declară pentru Gazeta de Cluj, consilierul local PNL, Laurenţiu Roman.

În ceea ce prieşte situaţia comunelor Moldoveneşti, Iara, şi Băişoara şi a satului Buru singura soluţie posibilă rămâne tot rampa din Deva. Cele mai mari creşteri pentru ridicarea deşeurilor deoarece se vor  parcurge mai mulţi kilometri până la rampa de depozitare.

Administraţia din comuna Floreşti negociază să transporte deşeurile la Aleşd, dar totodată au  obţinut un contract parţial cu cei de la Alba. Administraţia din municipiul Turda a declarat oficial că vor duce şi ei gunoaiele la Alba, însă există dovezi că depozitează deşeuri, în special vegetaţie uscată, în ograda stadionului.

Gazeta de Cluj a scris şi despre situaţia din Mociu, unde nu există un contract între administraţia locală şi o firmă de salubrizare, dar gunoiul este ridicat de o societate privată, care îl duce la Arad.

 

În responsabilităţi să ne batem!

Primarul Emil Boc a dat vina pe Consiliul Judeţean Cluj pentru faptul că în Cluj-Napoca şi în tot judeţul Cluj nu mai este o rampă de depozitare a gunoaielor. ”Criza actuală este determinată de faptul că cei de la Consiliul Judeţean Cluj nu au terminat noul depozit de deşeuri şi au tot amânat finalizarea. Consiliul Judeţean trebuie să finalizeze această rampă până când termină depozitul ecologic”, a spus Boc.

Preşedintele CJ Cluj a explicat, însă, că a făcut tot posibilul pentru a realiza această rampă temporară. ”Deşi nu Consiliul Judeţean Cluj este răspunzător de problema depozitării deşeurilor, din dorinţa de a acţiona în interesul general al comunităţii şi pentru a evita consecinţe ce ar putea lua proporţiile unui dezastru, vom sprijini în continuare orice demers legal şi care depinde de noi, dar totul în mod transparent şi legal”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.