Situație de criză la cel mai mare spital de boli infecțioase din țară

66

La cel mai mare spital de boli infecțioase din țară, Matei Balș, din Capitală, nu sunt medici de terapie intensivă, iar cazurile grave sunt trimise la alte unități sanitare.

Singurii doi specialiști ai spitalului au intrat în concediu. În doar patru zile, la camera de gardă a Institutului Matei Balş s-au prezentat peste nouă sute de pacienţi cu simptome de gripă, angină, varicelă sau scarlatină.

Deși posturile pentru terapie intensivă au fost scoase la concurs de anul trecut, nu s-a prezentat nimeni.

Medicii specialiști în anestezie și terapie intensivă ce au rolul de a monitoriza funcțiile vitale ale pacienților lipsesc.

“Nu s-a întâmplat nimic nemaipomenit. E o secție în care sunt 3 medici de terapie intensivă. Unul e în concediu, ca atare nu se pot asigura gărzi și tot ce înseamnă ventilație mecanică se redirecționează către alte spitale care pot asigura asta. În rest ce înseamnă pacient tipic e asistat, mai puțin ventilația mecanică, drept dovadă secția e plină.”, a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

În acest moment, în secția de terapie intensivă a spitalului Matei Balş sunt internați 10 pacienți cu diferite afecțiuni respiratorii. Ei sunt îngrijiți de 4 medici specialiști în boli infecțioase și abia din 8 ianuarie echipa medicală se va completă și cu cei 2 medici de terapie intensivă care sunt în concediu.

Criza de medici de la secția ATI a început în perioada Crăciunului. De atunci, cazurile grave sunt trimise la alte spitale cu secții de terapie intensivă. Neputința statului de a păstra medici în țară se revarsă asupra celor aflați deja în suferință.

“Instituția a scos la concurs 4 posturi de medici cu specialitate terapie intensivă, din păcate nu s-a prezentat nimeni. Vom relua concursul la Matei Balș în perioada următoare și noi îi vom sprijini să-și completeze personalul medical, astfel încât să funcționeze la capacitate optimă.”, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

În ultimele 4 zile la camera de gardă a Institutului Matei Balș s-au prezentat peste 900 de pacienți cu simptome de gripă, angină, varicelă și scarlatină, potrivit stirile protv.

LĂSAȚI UN MESAJ