Soacra cu o noră (cât trei!): Omorâtă cu zile şi bătută crunt pentru că nu acceptă să-i lase acesteia şefia casei!

378

Rola Sas este o femeie din Aghireş-Fabrici, în vârstă de 53 de ani, aflată de câţiva ani în pensie de boală. Povesteşte, pe culoarele I.M.L. Cluj că luni, 25 februarie, a încasat o nouă repriză de bătaie, dintr-un lung şir, de la nora ei – şi doar intervenţia soţului a salvat-o de la un tratament mult mai crunt. De altfel, Rola trăieşte de circa doi ani cu permanenta ameninţare cu moartea, din partea tinerei sale nore şi mărturiseşte că nu mai are alt scop în viaţă decât să o vadă plecată pe aceasta din casa ei şi, totodată, ca autorităţile să-şi facă datoria…

 

Basm modern

Povestea „Soacra cu trei nurori”, a lui Ion Creangă, poate fi adaptată sau reloadată, în tonul zilei de azi. Asta, în cazul acestei femei de 53 de ani din Aghireş-Fabrici mai ales datorită „calităţilor” norei sale, o adevărată eroină de film de groază, care – pe baza îmbunătăţirilor genului – face cât cele trei femei din basmul lui Creangă. Aceasta, deşi tânără mămică, pare dispusă de orice pentru a-şi vedea socara „terminată” şi a-i prelua „gestiunea”- iar obiectivul nu pare foarte irealizabil şi îndepărtat. Şi acum, dragi copii, povestea contemporană, cea reală – calchiată din cea clasică: până să se îmbolnăvească şi să intre apoi, în pensie, pe motive de sănătate, Rola a muncit ani de zile la Cluj-Napoca, în alimentaţia publică. S-a întors acasă, la Aghireş-Fabrici şi de atunci trăieşte, cu o pensie modică lângă soţul, fiul ei şi – de mai bine de doi ani de zile – de nora Persida, care li s-a alăurat. Între timp, în sânul familiei a apărut şi o fetiţă, iar clipele ce trebuiau să fie din ce în ce mai frumoase în compania acelui înger au început să fie înveninate de ura Persidei, o tânără năbădăioasă şi ambiţioasă în vârstă de 21 de ani. Rememorează, Rola, în sala de aşteptare a I.M.L., cum au decurs cele mai recente „ostilităţi” cu nora ei, care au silit-o să se prezinte la instituţia medicală clujeană: „Stă la mine-n casă şi vrea tot timpul să fie ea şefa. Nu-i prima dată când mă bate, altă dată mi-a aruncat o cană cu cafea fierbinte în faţă, iar de Crăciunul trecut mi-a sucit atât de tare mâna încât n-am mai fost în stare nici să coc cozonacii şi nici să mai gătesc ceva pentru sărbători. Culmea, ştiţi, de ce s-a enervat atunci? Pentru că i-am spălat o haină cu maşina, nu cu mâna – cum dorea – şi i-am pus “Lenor” în loc de “Tide”, fapt care a scos-o, realmente, din minţi”! Arată aceasta, mai departe, că între ele au sărit scântei chiar la două luni după venirea Persidei în casă: „În ciuda faptului că am încercat, de la început – mai ales de dragul fiului meu – să fiu împăciuitoare, ea sărea pe mine cu înjurături şi blesteme, iar apoi cu pumnii. Ultima bătaie încasată, cea de luni a început din nimic, în special pentru că nu i-am permis să mă bată –  iar eu am îndrăznit să mă apăr.

femei-bataie

Am fost lovită cu piciorul în burtă, tare de tot şi m-a salvat doar intervenţia soţului, că altminteri mai mult ca sigur că de data asta mă omora”. Rola mărturiseşte în continuare că după ce-a scăpat din ghearele norei s-a deplasat la poliţie, unde oamenii legii au trimis-o la I.M.L.Cluj pentru a-şi scoate certificat. Însă, înainte de a ajunge la I.M.L., femeia, covârşită de durere, a fost nevoită să se oprească la Unitatea pentru Preluarea Uregenţelor, unde medicii i-au acordat primul ajutor şi i-au administrat două injecţii, calmante, intravenos. „Am şi acum urme pe burtă de la lovitura încasată luni”, arată victima, după care – poftită de medici – intră în cabinetul de consultaţii. Se întoarce după câteva minute cu un certificat în care i-au fost recomandate câteva zile de îngrijiri. Şi-l împătureşte cu grijă, după care conchide: „Am o viaţă atât de grea cu femeia asta încât nici nu vă puteţi închipui, complicată şi de faptul că băiatul meu e de partea ei, lucru normal, până la urmă – că doar au un copil şi trăiesc împreună. Dar, totuşi, ar putea să-mi dea un respect, că-s mama lui. Dar n-o face fiindcă nevastă-sa îl învârte pe degete şi el o crede, orice i-ar spune… Oricum, la ora aceasta nu mai îmi doresc nimic altceva decât s-o scoată odată justiţia de la mine din casă – şi să n-o mai văd cât oi trăi. Deşi, vă spun, acest lucru pare irealizabil fiindcă ea nu-mi spune altceva decât că de mâna ei voi muri. Aşa că de aici mă întorc direct la secţia de poliţie din comună şi depun, imediat, plângere pe numele ei”!


soacra-cu-trei-nurori-ion-creangc483 

„Soacra cu trei nurori”, de Ion Creangă (Rezumatul poveştii, făcut de un elev, pe internet – sau un posibil/probabil final pentru „Soacra-cu-o-noră–cât-trei” din Aghireş-Fabrici)

“În această poveste este vorba despre o babă lacomă care avea trei feciori. Când a venit timpul ca băiatul cel mare să își caute o mireasă, baba avea deja una pentru el. Băiatul o acceptă. Baba o punea să facă tot felul de treburi și îi spunea că are un ochi la ceafă și vede tot ce se întâmplă. Situația s-a repetat și cu fratele mijlociu. Numai cel mic și-a ales singur nevasta.

Fata cea mică le-a întors pe cele două împotriva babei. Acestea au plănuit să scape de ea. Au izbit-o cu capul de toți pereții. Baba era pe moarte. Chiar atunci au venit dintr-o călătorie cei trei soți. Înainte să moară, soacra a arătat cu degetul către cele trei nurori și spre răsărit, apoi spre apus, pe urmă în mijlocul casei, locurile unde fusese lovită de ele. Fiii plângeau și nu puteau înțelege semnele mamei lor. Atunci nora cea tânără le-a spus că fiul cel mijlociu să ia casa din miazăzi, cel mare casa din miazănoapte, iar cel mic să rămână aici. Așa a murit soacra cu trei nurori.

Mi-a plăcut această poveste datorită istețimii fetei mici”.

LĂSAȚI UN MESAJ