Miercuri, 4 mai, Curtea Consituțională a României va discuta unul dintre cele două articole care vizează algerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Mai exact, excepţia înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 şi art. 101 alin. 2 şi 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

Astfel, la art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că „pentru funcţia de primar candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti”.

Pe de altă parte, la art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, “în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”.

Liviu Avram, de profesie jurnalist, este cel care a depus sesizările, fiind unul dintre candidații la Primăria Generală a Bucureștiului. El a mai spus că şi-a depus în mod deliberat candidatura fără lista de semnături impusă de lege și a cerut, cu această ocazie, să se analizeze şi articolul de lege prin care s-a stabilit că localele se desfăşoară într-un singur tur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.