Ginerele defunctului Ioan Radu a reuşit sa valorifice averea obținută de la  acesta. Gazeta de Cluj vă prezenta în urmă cu câteva luni cazul unui alt salariat al Academiei Române Filiala Cluj, şi desigur abonat şi la fluturaşul de salar marca Inceptus, care şi-a declarat nevasta instabilă psihic pentru a pune mâna pe averea socrului.

 

Socru la azil, nevasta decăzută din drepturi

Anul 2015 începuse sub cu totul alte semne. Pe 26 ianuarie 2015, Dorin Constanţin Domuţa a înregistrat o plângere împotriva lui Ioan Radu. Pe 9 iunie 2015, Curtea de Apel Cluj l-a pus sub interdicţie judecătorească pe Ioan Radu, internat între timp la Casa Greta, numindu-l ca tutore pe Dorin Constantin Domuţa. Pe 20 iulie, Ioan Radu a murit.

Număr unic dosar: 1168/211/2015. Înregistrat în data de 26/01/2015. Admite cererea de chemare in judecata, formulata de catre reclamantul DOMUTA DORIN CONSTANTIN, în contradictoriu cu pârâtul RADU IOAN, in prezent internat in Caminul pentru ingrijirea varstnicilor „Casa Greta”. In consecinta: Dispune punerea sub interdictie judecatoreasca a pârâtului RADU IOAN. Numeste ca tutore a paratului pus sub interdictie judecatoreasca RADU IOAN, pe reclamantul DOMUTA DORIN CONSTANTIN, incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari. In conformitate cu disp. art. 940 din Codul de Procedura Civila, dispune ca, la ramanerea definitiva a hotararii de punere sub interdictie judecatoreasca, sa se efectueze comunicarea dispozitivului acesteia, in copie legalizata: 1. Serviciului de Stare Civila din cadrul Primariei Comunei Band, jud. Mures, pentru a se face mentiune pe marginea actului de nastere al persoanei pusa sub interdictie judecatoreasca; 2. Directiei de Sanatate Publica a Judetului Cluj, pentru ca aceasta institutie sa instituie asupra celui pus sub interdictie judecatoreasca, potrivit legii, o supraveghere permanenta; 3. Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj, pentru notarea interdictiei judecatoresti, in cartea funciara, daca este cazul. In conformitate cu disp. art. 119 alin. 4 din Codul Civil, dispune comunicarea prezentei hotarari de instituire a tutelei catre tutorele DOMUTA DORIN CONSTANTIN, si catre Primaria Municipiului Cluj-Napoca, in vederea afisarii la sediul institutiei. In conformitate cu disp. art. 119 alin. 4 din Codul Civil, dispune afisarea prezentei hotarari de instituire a tutelei la sediul Judecatoriei Cluj-Napoca. Cu drept de apel întermen de 30 de zile de la comunicare. Cererea si motivele de apel se depun la Judecatoria Cluj-Napoca. Pronuntata în sedinta publica, azi, 09.06.2015.

Ioan Radu (1925-2015) fusese întemeietorul şcolii clujene de psihologie. Fusese socrul lui Dorin Constantin Domuţa.

Nu fiica, ci ginerele a fost numit tutore. În ianuarie 2015, ea fusese „relocată” cu domiciliu, deşi – în calitate de angajată Inceptus – avea venitul cel mai mare din familie, conform declaraţie de avere de la Academia Română a lui Dorin Domuţa pe anul 2014, declaraţie depusă pe 12 iunie 2015, la trei zile de la sentinţa Curţii de Apel Cluj.

 

Ne(bună) de fiică, bună de angajată Inceptus

Dorin Domuţa a ocupat poziţia soţiei sale în raporturile legale cu profesorul Radu, tatăl acesteia. Noul rol al lui Domuţa era posibil doar în urma decăderii din drepturi a soţiei sale/ fiicei profesorului Radu. Pe cale de consecinţă, ea trebuie declarată inaptă şi de muncă. Cu toate acestea, ea continuă să realizeze cel mai mare venit din familie (la fel ca în 2014). Tot în calitate de angajată Inceptus. Conform declaraţiei de avere a lui Dorin Domuţa, Marcela Domuţa a câştigat anul trecut 114,000 RON de la Inceptus. Soţul ei a primit de la Inceptus (al cărui vicepreşedinte a fost până în decembrie 2015) suma de 43,000 RON, iar de la Filiala Cluj a Academiei Române peste 99,000 RON.

 

Valorificarea averii

În calitate de moştenitor, conform declaraţiei de avere, Dorin Domuţa a vândut apartamentul lui Ioan Radu cu suma de aproximativ 110,000 Euro. Cumpărătorii au fost soţii Daniel şi Manuela Rusea. Aceştia dețin un magazin de antichități în Piața Unirii, Cluj-Napoca. Însă SRL-ul lor nu este unul atât de productiv încât să îşi permită achiziționarea cu banii cash a apartamentului respectiv. Nu excludem ca aceştia să fi apelat la un împrumut în bancă.

 

Prof. univ. dr. IOAN RADU, fostul promotor al psihologiei clujene

Cu toate că acțiunile soților Domuța au vorbi de la sine, considerăm de cuviință să reamintim cine a fost Ioan Radu înainte ca Dorin să îl interneze la azil.

Născut la 15 august 1925, în localitatea Petea de Cîmpie, judeţul Mureş, profesorul universitar doctor Ioan Radu, licenţiat al Facultăţii de Litere şi Filosofie din Cluj, şi-a petrecut ucenicia în preajma unor mari dascăli ai Universităţii clujene, avîndu-i ca profesori pe Lucian Blaga, D. D. Roşca, Eugeniu Speranţia, Florian Ştefănescu-Goangă ş.a. O experienţă deosebită, în acest sens, a constituit-o succesul repurtat, ca student, la cursurile şi seminariile lui Lucian Blaga.

Pilon de bază al Psihologiei clujene, pe parcursul carierei didactice, regretatul profesor universitar dr. Ioan Radu a colaborat cu personalităţi de marcă în specialitate, printre care amintim, din ţară, pe Florian Ştefănescu-Goangă, pe Alexandru Roşca, pe Nicolae Mărgineanu (în cercetarea elementelor de psihometrie, în analiza factorilor psihici etc.), pe Vasile Pavelcu (Universitatea din Iaşi), pe Dumitru Salade (în probleme de psihologie şi pedagogie şcolară şi educaţională) ş.a.

Promotor fervent al psihologiei clujene şi, în sens larg, al psihologiei româneşti, cunoscut şi apreciat şi peste hotare, profesorul universitar Ioan Radu a colaborat cu psihologi din Franţa, Polonia, Belgia (avîndu-l ca mentor ştiinţific de peste hotare pe profesorul Faverge, matematician şi psiholog, specialist în ergonomie, din Bruxelles), fiind în acelaşi timp membru activ al Academiei din New York (din anul 1994), precum şi membru al International Association of Applied Psychology.

Autor a nenumărate cărţi de specialitate şi studii de profil, şef al Catedrei de Psihologie, între anii 1975-1977, reluînd această funcţie după anul de graţie 1990, cînd a reînfiinţat catedra şi secţia de Psihologie a Facultăţii clujene, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, profesorul doctor Ioan Radu a fost şi redactor-şef al Revistei de Psihologie, editată de Academia Română şi al versiunii acesteia în limbi străine („Revue Roumaine des Sciences Sociales, Série de Psychologie”, 1981-1991). Totodată, a fost şi redactor principal al Revistei „Studia Universitatis Babeş-Bolyai” (1990-1995), „Seria Psychologia-Paedagogia”, precum şi expert UNESCO, avînd numeroase participări la congrese internaţionale, conferinţe, simpozioane, forumuri, seminarii de profil, care i-au amplificat aria de relaţionare profesională, realizînd astfel colaborări de prestigiu în domeniul psihologiei teoretice şi aplicate. Astfel, a avut o amplă colaborare de specialitate cu psihologi şi matematicieni de la Catedra de Psihologie a Universităţii din Bruxelles etc.

Activitatea profesorului universitar doctor Ioan Radu reprezintă şi rămîne pentru totdeauna ca o punte de legătură între vechea generaţie de psihologi şi psihologii tineri. Mentor de şcoală, după Revoluţia din decembrie 1989, profesorul Ioan Radu a înălţat, ca un autentic Prometeu, flacăra reînvierii ca ştiinţă a psihologiei în Universitatea clujeană; a format noi cadre de înaltă ţinută ştiinţifică, a deschis porţile unor noi specializări în domeniu, pe bazele aceleiaşi seriozităţi în cercetare care l-a caracterizat întotdeauna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.