Ministrul Sănătății a efectuat recent mai multe controale în spitale din întreaga țară și a ajuns la o concluzie dramatică: aproape toate unităţile medicale din România sunt neconforme. Sunt probleme de toate felurile: de la dezinfectanți și infecții până la secții care au fost închise din cauză că lipsesc medici.

Până când vor fi renovate, saloanele trebuie să strălucească de curăţenie. Ministrul Sănătăţii promite şi aparatură nouă pentru aceste unităţi sanitare. Toate spitalele publice au fost verificate în ultima lună, iar oficialii spun că au descoperit nereguli peste tot. „Sunt foarte multe probleme legate de circuite, de utilizare a biocidelor, mai sunt probleme de raportare a infecțiilor asociate actului medical, parti pris-uri între oameni: «Las’ că merge și așa». Și uite că nu mai merge și așa“, spune Sorina Pintea.

Probleme grave

Toate spitalele publice au fost verificate în ultima lună, iar oficialii spun că au descoperit nereguli peste tot. Semn că directorii de spitale nu au învăţat nimic din cazul Colectiv, unde zeci de răniţi s-au infectat în camerele de la terapie intensivă, în unităţile sanitare nu au fost luate nici acum măsuri pentru ca saloanele să fie curate, iar pacientul să nu mai treacă după operaţie prin sala de aşteptare.
O altă problemă majoră a sistemului sanitar este lipsa de medici şi asistente. De pildă, Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean din Slobozia funcţionează doar cu doi doctori pensionari, care nu şi-au mai luat concediu de 10 ani. Gabriela Dumitru și Gheorghe Hoinaru sunt medici neonatologi. Au 64, respectiv, 74 de ani și sunt pensionari. Totuși, vin zilnic la spital și fac chiar și 14 gărzi pe lună. „Ultimul concediu pe care l-am luat a fost când m-am internat câteva zile. Acum patru ani. Iar doamna doctor s-a sacrificat“, spune medicul Gheorghe Hoinaru. Gabriela Dumitru a îngrijit până acum în jur de 20.000 de bebeluşi. Medicul s-a accidentat acum câteva luni, dar nu şi-a permis să ia pauză: secţia pentru nou-născuţi s-ar închide. „Chiar ne-ar părea rău să punem lacăt pe ușă. Așteptăm de mulți ani și deja suntem foarte, foarte, foarte obosiți. Stresul este extraordinar de mare. De obicei, 12-13 gărzi pe lună asigurăm noi doi. Dacă pleacă unul în concediu, celălalt rămâne singur şi e imposibil să se descurce“, spune Gabriela Dumitru.

Situaţie gravă la Urziceni

15 din cei 78 de medici care lucrează în Spitalul Judeţean din Slobozia sunt pensionari, unii dintre ei chiar şi de 10 ani. Grav e că, în vară, alţi doctori se vor pensiona. De exemplu, în Secţia de Cardiologie va mai lucra doar un medic. Spitalul are nevoie de încă 32 de medici. Dar nimeni nu se înghesuie să vină la Slobozia, deşi autorităţile locale le oferă în plus câte 3.000 lei, dacă au venituri sub 5.000 lei.
Sunt şi spitale renovate, aşa cum este cel din Urziceni, judeţul Ialomiţa, dar lipsesc specialiştii. „Cel mai greu este la Camera de Primiri Urgențe, unde nu avem absolut niciun medic“, spune Daniela Ianuș, managerul Spitalului din Urziceni. „Suprapopulăm centrele universitare, din zonele, hai să spunem, mai la modă, doar pentru că cineva îţi permite să fii medic în București și să faci doar gărzi. Aș putea să limitez numărul acesta de gărzi“, spune Sorina Pintea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.