Statul Islamic se reorganizează și se concentrează asupra atacurilor în Europa

118

În pofida eşecurilor militare în Irak şi Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) s-a reorganizat şi „se concentrează mai mult ca niciodată” asupra atacurilor în afara acestor zone de conflict, în special în Europa, a subliniat joi un înalt responsabil al ONU, potrivit agerpres.ro

Potrivit lui Jeffrey Feltman, secretar general adjunct pentru probleme politice, „continuând să reziste, în special la Mosul şi Raqqa, Statul Islamic şi-a reorganizat structura militară, dând mai multă putere comandanţilor militari şi se concentrează mai mult ca niciodată asupra pregătirii şi inspirării atacurilor în afara zonelor de conflict”.

În acest sens, el a evocat recentele atacuri comise în Belgia, Franţa, Regatul Unit, Suedia, Rusia, Turcia şi Germania.

Volumul mesajelor grupării prin reţelele de socializare a scăzut în ultimele 16 luni, dar „ameninţarea persistă pentru că susţinători ai Statului Islamic în afara Siriei şi Irakului recepţionează şi redistribuie această propagandă”.

Numărul total al combatanţilor Statului Islamic, precum şi veniturile grupării jihadiste au scăzut de asemenea în ultimele 16 luni, a notat Feltman, care a vorbit în faţa Consiliului de Securitate.

Dar Statul Islamic poate conta în continuare „pe zeci de milioane de dolari lunar” provenind între altele din vânzări de petrol, extorcări de fonduri şi din răpiri pentru răscumpărării, din trafic de antichităţi şi din exploatarea resurselor miniere în teritoriile pe care le controlează, precum fosfaţii.

Chiar dacă numărul combatanţilor străini recrutaţi de Statul Islamic s-a diminuat de asemenea în ultimele 16 luni, „revenirea şi instalarea acestor combatanţi sosiţi din zone de conflict în alte regiuni reprezintă o ameninţare considerabilă pentru securitatea naţională”, a subliniat Feltman.

Evocând Sahelul, el a pledat pentru „întărirea parteneriatului între sistemul ONU şi actorii regionali cu scopul de a susţine ţările din G5 Sahel în lupta lor antiterorism”.

Franţa a prezentat marţi un proiect de rezoluţie Consiliului de Securitate al ONU prin care se autorizează desfăşurarea unei forţe militare africane constituite de G5 şi având misiunea de a-i combate pe jihadiştii şi traficanţii de droguri în Sahel.

Mali, Mauritania, Niger, Ciad şi Burkina Faso, care compun G5 Sahel, au acceptat în martie să constituie o forţă de 5.000 de persoane având această misiune.

Ambasadorul francez Francois Delattre a subliniat joi în faţa presei necesitatea ca „Consiliul de Securitate să fie unit pentru a susţine acest proiect de rezoluţie”. „În materie de terorism, nu este loc pentru lipsă de unitate”, a pledat el.

Potrivit unor surse diplomatice, SUA şi-au exprimat reticenţa în a finanţa această forţă în cursul primelor discuţii asupra textului.

LĂSAȚI UN MESAJ