Omul de afaceri Stefan Vuza va depune oferta pentru preluarea combinatului Oltchim la finele lunii viitoare. El vrea să facă această tranzacţie prin intermediul Chimcomplex care, în ultimul timp, a suferit mai multe majorări de capital. Omul de afaceri a contractat un împrumut de 95 de milioane de euro cu care vrea să cumpere Oltchim SPV SRL, o entitate juridică asupra căreia nu au fost transferate şi datoriile combinatului. Cu alte cuvinte, dacă ”schema” patronului SCR ar reuşi, Vuza ar reuşi să cumpere Oltchimul fără datorii.

 

În ultima şedinţă a acţionarilor de la Chimcomplex, companie prinsă în ”suveica” omului de afaceri Stefan Vuza, a fost aprobat planul de majorare cu 170 de milioane de lei a capitalului social, prin emiterea a 135 de milioane de acţiuni.

Scopul majorării capitalului social este de a asigură o parte din fondurile necesare achiziţiei unor Grupe de Active viabile economic ale Oltchim SĂ Râmnicu Vâlcea. ”Finanţarea achiziţiei Oltchim se va face din fonduri proprii existenţe, din capitalul obţinut în urmă acestei majorări a capitalului social al Chimcomplex, precum şi din credite contractate de la instituţii bancare şi nebancare. Aceasta decizie a AGEA Chimcomplex reprezintă  un pas important, printre ultimii aş zice, în demersurile noastre de constituire a Companiei Naţionale de Chimie. Odată cu finalizarea auditului pe care îl efectuam la Oltchim, vom putea spune că suntem 100% pregătiţi să depunem pe 26 iunie o ofertă realistă de preluare a activelor viabile ale combinatului din Râmnicu Vâlcea. Mai departe, în cazul în care vom fi desemnaţi câştigători, alături de specialiştii noştri şi de partenerii comerciali, tehnici şi financiari, rămâne să ne apucăm de treabă şi să aplicăm planul nostru de măsuri al cărui scop final este revitalizarea industriei chimice din Romania” a declarat Virgiliu Băncilă, preşedintele consiliului de administraţie al Chimcomplex.

Ştefan Vuza urmăreşte o schemă prin care încearcă să cumpere combinatul Oltchim, dar fără datorii. Din comunicatului prin care s-a anunţat faptul că a obţinut un împrumut de 95 de milioane de euro transpare faptul că banii sunt destinaţi cumpărării Oltchim SPV SRL, şi nu neapărat Oltchim SA. Concret, Oltchim SPV a fost departajat de Oltchim SA astfel că un posibil investitor ar putea cumpăra activele combinatului vâlcean, trecute pe Oltchim SPV, iar statul ar rămâne cu datoriile acumulate.

”În cazul Oltchim, nu vorbim despre privatizare, ci de reorganizare judiciară în vederea salvării combinatului. Acest proces al reorganizării judiciare este controlat de creditori, nu de statul român şi, cu votul creditorilor, activele bune ale Oltchim sunt trecute pe un SPV (special purpose vehicle) pentru a fi vândute investitorilor interesaţi”, explică avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.

 

Vuza vrea să facă o schemă financiară la nivel naţional

În 2013, Vuza plănuia să cumpere Oltchimul împreună cu SIF Moldova, iar susţinătorul acestui demers era Viorel Hrebenciuc, care îşi ”plantase” fiul, pe Andrei, în consiliul de administraţie al SIF-ului. Propunerea pentru ca Andrei Hrebenciuc să facă parte din CA-ul SIF-ului a venit din partea Dianei Le Bomin, persoană fizică care deţine circa 3% din acţiuni la SIF Moldova. Cea din urmă este ora omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre cei mai mari sponsori ai PSD la nivel naţional.

Împreună cu SIF Moldova, Vuza a înfiinţase  “Compania Naţională de Chimie”. Din acest proiect o parte este deţinută şi de compania de audit Deloitte. Conform unui comunicat, prin acest proiect va fi preluată întreaga activitate a Oltchim, va fi asigurat un capital de 50 milioane de euro, un capital tehnic de investiţii urgente de 25 milioane de euro şi un capital pentru investiţiile de mediu şi contravaloarea părţilor sociale ale combinatului. În cadrul unei conferinţe de presă, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova a declarat că 70% din producţia Oltchim este de produse clorosodice. Oltchim le vinde la 300 de euro tona, Chimcomplex, la 700 de euro, iar pe bursă sunt cotate la peste 800 de euro. Acesta sugerează ideea integrării într-un consorţiu a Oltchim, deţinut majoritar de stat, cu Chimcomplex, care face de parte din grupul SCR al omului de afaceri Ştefan Vuza, dar şi cu alte societăţi apropiate, precum Prodchim şi Mentchim, sau, de exemplu, cu Sinterom Cluj, Contactoare Buzău, Someş Dej, toate fiind afaceri din “suveica” lui Vuza. Preşedintele SIF-ului a amintit şi că Salrom este furnizor şi pentru Oltchim, şi pentru Chimcomplex, şi că ar putea fi gândită şi integrarea acestei companii.


Majorările lui Vuza elimină statul din acţionariatul Chimcomplex

Ultima majorare de capital de la Chimcomplex a venit din partea firmei A6 Impex – S.A. Dej care face parte din suveica SCR. Suma cu care a fost majorat capitalul a fost de 8 milioane de lei, numerar.

Însă, Vuza urmăreşte prin această majorare de capital diminuarea acţiunilor pe care statul român le deţine la Chimcomplex în situaţia în care Guvernul nu va aproba alocarea acestor bani. Chiar dacă intenţiile de ştergere a datoriilor Oltchim au fost anunţate de mai mult timp, anul trecut Comisia Europeană a anunţat a deschis o investigaţie prin care verifică dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acestuia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.


Vuza prins în off-side de olteni

Gazeta de Cluj a prezentat modul în care Vuza a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, şeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.