Steluţa Cătăniciu şi-a croit drumul prin politică dincolo de sfera legală. După ce aceasta a pierdut procesul în instanţele din România pentru incompatibilitate a ignorat principiile unei politici de minimă decenţă. A candidat pe un loc eligibil din partea formaţiunii ALDE Cluj şi a obţinut, ca prim minune, validarea unui nou mandat de deputat.

 

Avocatul clujean Steluţa Gustica Cătăniciu se află într-un caz tipic de sfidare de politician care consideră că totul i se cuvine. Chiar dacă ea a pierdut procesul în instanţele din România pentru incompatibilitate şi figurează pe ”lista neagră” a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ca având interdicţia de a mai candida la alegerile parlamentare, Cătăniciu sfidează aceste instituţii şi a figureat pe listele parlamentare din partea ALDE. Mai mult, Cătăniciu a fost desemnată să ocupe una dintre funcţiile de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Uite speranţa, nu-i speranţa…

Marţi, 20 decembrie, noii senatori şi deputaţi au fost convocaţi la Parlamentul României pentru a le fi validate mandatele pentru următorii trei ani.

Din totalul de peste 400 de senatori, trei au rămas codaşi.

Însă, în următoarea zi, cei din Camera Deputaţilor au ignorat raportul ANI ce preciza că cei trei indivizi nu trebuie validaţi ca parlamentari, astfel că Gustica a reuşit să depună jurământul şi să re-obţină imunitatea de deputat.

raport-cataniciu

USR: Oameni ca Steluţa nu trebuie să facă parte din Parlamentul României

Singura formaţiune care a votat împotriva validării mandatului clujencei Cătăniciu, au fost cei de la Uniţi Salvăm România. Plenul Camerei Deputaţilor a validat, miercuri, 21 decembrie, mandatele a 326 de deputaţi din 329, inclusiv cel al lui Liviu Dragnea. Însă, liderul USR, Nicuşor Dan a ţinut să explice public de ce formaţiunea a votat împotriva anumitor politicieni.

„Primul motiv este validarea domnului Dragnea. Art. 7 alin. 3 spune: Comisia de validare nu validează persoane care au hotărâre judecătorească de condamnare rămasa definitiva pentru infracţiuni legate de desfăşurarea procesului electoral. De asemenea, exista trei persoane – domnul Roman, doamna Cătăniciu si doamna Furtuna – pentru care exista chestiuni legate de incompatibilitate”, a spus Nicuşor Dan de la tribuna.

Un alt coleg de-al lui Nicuşor Dan acuză administraţia parlamentară de încălcare a legii. Cristian Ghinea, susţine că raportul comisiei de validare nu menţiona nimic despre documentul ANI ce preciza că Steluţa Cătăniciu are interdicţie la un nou mandat, deşi acesta(documentul ANI) avea data de intrare anterioară întrunirii comisiei, prin urmare trebuia prezentat.

“Ulterior, miercuri, spre finalul şedinţei când s-a depus jurământul, preşedintele comisiei de validare a venit şi a spus că e un raport suplimentar care privea pe reprezentantul minorităţii slovace şi ni s-a cerut să-l votăm în plen. Nu s-a spus că raportul suplimentar privea şi respingerea documentului ANI. Am aflat asta după ce s-a votat, oricum USR s-a abţinut. Este o tactică premeditată de a stârni confuzie, adică amestecarea subiectului ANI. Deci PSD a folosit tertipuri ruşinoase pentru a valida mandatele celor doi şi sper că ANI să atace în instanţă decizia”, a explicat Cristian Ghinea.

 

Nici liberalii nu o suportă

Validarea Steluţei Cătăniciu a stârnit reacţii şi din partea deputatului PNL Tinel Gheorghe, care la rândul său a precizat că Gustica a fost privilegiată şi că toată acţiunea de validare a fost o strategie ca aceasta să îşi obţină imunitatea pe ascuns.

Contactat de Gazeta de Cluj, liberalul Tinel Gheorghe a menţionat că atât PSD cât şi ALDE au ascuns raportul ANI.

A venit raportul de la Agenţia Naţională de Integritate în care se cerea nevalidarea mandatului Steluţei Cătăniciu cu o zi înainte ca aceştia să fie validaţi. Acea hârtie a fost dosită şi ascunsă până la inevitabil. S-a efectuat întâlnirea grupurilor de lucru pentru rapoarte de validare, unde nu a fost prezentat acest document de la ANI. Miercuri au suspus votului plenului Camerei Deputaţilor raportul  redactat înainte cu o zi de Comisia de Validare. După ce Cătăniciu şi Roman au depus jurământul, s-a convocat o şedinţă extraordinară a Comisiei de Validare unde s-a cerut explicit respingerea raportului ANI. Desigur că legislaţia actuală nu prevede ca după confirmarea unui deputat să se poată interveni direct în baza unui astfel de raport. Astfel că nu s-a mai putut face nimic.

Practic Steluţa Cătăniciu a devenit din nou deputat cu imunitate. Comisia de Validare a respins raportul ANI şi au trimis tot dosarul către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Cu alte cuvinte: ”Pa”. Reamintesc că cei de la Camera Deputaţilor ştiau de document. Adresa are dată de înregistrare pe ziua de marţi 20 decembrie.

 

Gustica făcea bani din piatră seacă

Steluţa Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situaţie de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administraţiilor judeţene şi locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal şi vicepreşedintele comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj Napoca.

“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu”, arată raportul inspectorilor ANI. Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispoziţiilor art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.