Steluţa Racolţă, consilier judeţean al PNL, a fost declarată incompatibilă de către Agenţia Naţională de Integritate pentru că firma sa a primit bani de la firme subordonate instituţiei de stat unde lucrează, Consiliul Judeţean Cluj. Ea îşi încearcă norocul la Curtea de Apel Cluj şi din acest motiv a ”stors” patru amânări de la judecătorii clujeni. Oare cât mai poate amâna procesul acesta?

 

Steluţa Racolţă, consilier judeţean PDL, a avut contracte cu Compania de Apă Someş, cu Spitalul Clinic de Recuperare, cu Clujana şi alte instituţii în subordinea instituţiei la care lucrează. Ea a recunoscut aceste contracte în cererea ANI. Gazeta de Cluj v-a prezentat în exclusivitate noi detalii din dosarul de incompatibilitatea al consilierului judeţean,arătam anterior. Curios este faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj nu a primit nicio adresă de la ANI, mai ales că în cazul altor politicieni, precum Gheorghe Şurubaru, au trimis o astfel de adresă.

Preţul standard era de 4.000 de lei. Cam atâta primea consilierul judeţean Steluta Racolta de la o instituţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj. De la Clujana a primit un contract de 4.800 de lei şi ulterior un contract de 1.000 de lei, iar de la Spitalul Clinic de Recuperare este vorba de un contract de 4.000 de lei. După cum ştiţi prea bine consilierii judeţeni votează un buget al instituţiei, iar o parte din bani ajung la instituţiile subordonate. În imaginile alăturate acestui articol puteţi vedea două confirmări ale acestei chestiuni. Culmea este că, Steluta Racolta a confirmat existenţa acestor contracte chiar în interiorul chemării în judecată a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Steluta Racolta (PDL) va afla în luna septembrie când va primi termen la Curtea de Apel Cluj în procesul în care a contestat decizia ANI care a spus că este incompatibilă. Oficialii Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI) au arătat pe 2 iulie că Steluta Racolta se află în incompatibilitate având în vedere că firma acesteia a avut patru contracte cu instituţii subordonate Consiliului Judeţean(CJ) Cluj, for din care ea însăşi face parte. Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au declarat pentru Gazeta de Cluj că procesul în care Steluta Racolta a contestat decizia prin care ANI a spus că este incompatibila va avea în luna septembrie un termen de judecată. Mai precis, procesul se afla în momentul de faţă în procedură prealabilă. Conform jurisprudenţei contestaţiilor împotriva deciziilor ANI în cadrul acestui proces s-ar putea da un verdict din primul sau cel mult în al doilea termen. Astfel, la sfârşitul acestui an vom afla dacă o instanţă de judecată va menţine sau nu decizia de incompatibilitate care planează asupra consilierului judeţeanSteluta Racolta . Parchetul Tribunalului Cluj nu s-a autosesizat în ceea ce priveşte faptele consilierului judeţeanSteluta Racolta , care nu şi-a trecut pe declaraţia de interese contractele cu instituţiile statului. Mai mult, nici cei de la ANI nu au trimis o adresă Parchetului. Culmea este că în toate cazurile de acest gen de pe raza judeţului Cluj, oficialii ANI au trimis o adresă şi către Parchet. Un exemplu este cel al viceprimarului Gheorghe Şurubaru.

”Referitor la solicitarea dvs. transmisa prin email la 28.08.2014 ora 13.47, înregistrată sub nr. 6732/VIII/3/2014, vă comunicăm faptul că pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj nu se află în instrumentare dosare penale privind pe numita Steluta Racolta , în care aceasta să fie cercetată pentru aspectele semnalate de dvs”, arată oficialii Parchetului Tribunalului Cluj la răspunsul unei solicitări din Gazeta de Cluj.

 

Termen în maxim 60 de zile

”Procesul cu reclamantul Steluta Racolta a fost înregistrat pe 21 iulie şi este în procedura prealabilă. Conform noului cod de procedura civilă în acest moment se comunica cererea de chemare în judecată, se comunică întâmpinarea. Aceasta procedură poate să dureze o lună jumătate-două luni şi apoi se fixează un termen. În termen de maxim 60 de zile trebuie fixat primul termen de judecata”, a declarat anterior pentru Gazeta de Cluj magistratul Axente Irinel Andrei, vicepreşedintele Curţii de Apel Cluj care în acest moment are atribuţii de purtător de cuvânt al instituţiei.

 

Ce spune ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a arătat într-un comunicat din luna iunie că Steluţa Racolţa este în incompatibilitate alături de alţi 10 consilieri şi primari.

”S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, întrucât, societatea comercială la care aceasta deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator a încheiat patru contracte de formare profesională în valoare totală de 32.400 lei, cu instituţii sau regii autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliul judeţean, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI de la acea vreme.

 

Ce spunea Racolţa

În comunicatul ANI se arată că Steluţa Carmen Racolţa  a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. În schimb, Racolţa a declarat pentru Gazeta de Cluj că a aflat doar din presă despre comunicatul ANI referitor la starea de incompatibilitate în care instituţia de control spune că se află.

”ANI ar fi trebuit să mă anunţe pe mine despre faptul că ei consideră că aş fi în stare de incompatibilitate, dar eu am aflat acest lucru din presă. Inspectorii m-au sunat în luna aprilie, când mi-au cerut punctul de vedere, iar eu le-am trimis toate contractele pentru formare profesională.  Este ciudat că ei au ajuns la o concluzie abia acum”, spune Steluţa Racolţa. În legătură cu existenţa unei sări de incompatibilitatea, consilierul PDL arată că în 2009 a organizat anumite cursuri de formare profesională pentru manageri de proiect, dar că acestea nu intră sub incidenţa Legii 161/2003. Contractele la care ANI face referire nu apar în declaraţiile de interese la consilierului PDL, deoarece sunt aferente anului 2009, iar legea referitoare la Declaraţiile de interese a apărut în 2010.

De altfel, Steluţa Racolţa a spus anterior în apărarea sa că ea a făcut cursuri, iar că acestea ”nu reprezintă servicii” şi din acest motiv a acţionat legal. Dacă nu sunt servicii, le-o fi făcut benevol sau suma de 32.400 de lei pe care au primit-o firmele sale nu o fi provenit din bugetul Consiliului Judeţean Cluj pe care Racolţa l-a votat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.