Președintele Asociației Pro Infrastructură Paul Bărăbaș și vicepreședintele acesteia, Cătălin Drulă au înaintat o solicitare către Ministerul Mediului pentru a le cere acestora urgentarea de acordare a avizelor necesare pentru demararea lucrărilor. Conform acestora, autostrada A3 Transilvania se confruntă cu blocaje la mai multe proiecte.

Aceeași situație se regăsește și  la autostrada Sebeș-Turda și la Centura București-Domnești. Întârzierea acestor proiecte în sine se traduce într-un impact negativ asupra mediului având în vedere poluarea generată de ambuteiajele care ar fi eliminate odată cu terminarea respectivelor autostrăzi. Demararea lucrărilor de infrastructură fără avizele de mediu nu se pot realiza legal. De asemenea, fără acordul de mediu, cei ce realizeaza lucrarile vor suporta penalități de întârziere a acestora ajungându-se la riscul de a pierde finanțări. 

„Vă aducem în atenție, în continuare, o parte din proiectele majore care sunt în momentul de față blocate din cauza procedurilor de mediu:

• autostrada Sebeș-Turda: este vorba de revizuirea acordului de mediu existent pentru o serie de schimbări în proiect care nu generează un impact semnificativ asupra mediului (conform Deciziei Etapei de Încadrare). În cazul acestui proiect, blocajul cauzat de procedura de revizuire se traduce în nerealizarea unui volum de lucrări estimat la 1 milion €/zi de întîrziere.

• pasajul suprateran pe DJ 602 Centura București – Domnești: este vorba de neemiterea acordului de mediu, în ciuda faptului că Comisia de Analiză Tehnică a luat deja în data de 02.07.2015 decizia de a emite acest acord. Avem așadar de-a face cu întîrzieri interne ale ANPM care au dus la amânarea repetată a procedurii de achiziție publică pentru acest proiect.

• autostrada A3 „Transilvania”: în acest caz este vorba de expirarea acordului de mediu anterior emis în anul 2004 astfel că se confruntă cu blocaje proiectele Gilău-Nădășelu, Ogra- Cîmpia Turzii și Suplacu de Barcău-Borș. Vă solicităm, doamnă ministru, să luați de urgență măsurile ce se impun la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pentru responsabilizarea decidenților și pentru eficientizarea activității de avizare a proiectelor majore de infrastructură.” precizează cei de la infrastrucutră către cei de la mediu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.