Ultimele alegeri pentru instituția județeană au avut loc în 2012, în același an cu alegerile pentru Parlamentul României. Gazeta de Cluj a aflat cum se reflectă activitatea din ultimi trei ani a Consiliului Județean prin proiectele câștigate sau pierdute pe fonduri europene.

 

Proiectele implementate și finalizate în perioada de referință 

Din 2012 până în prezent, CJC a reușit îndeplinirea a 7 proiecte prin fonduri POS MEDIU, POR sau prin Program de Cooperare internațională INTERREG IV.

Centru Comunitar Județean – Complex de servicii comunitare pentru copii este un proiect ce s-a finalizat în vara anului trecut și a primit cele mai multe fonduri. Suma totală obținută de la Programul Operațional Regional (POR) pentru acest proiect a fost de 9,26 de milioane de lei. Durata lucrărilor a fost de 3 ani, iar proiectul s-a finalizat în iunie 2014. Centrul a fost amenajat în imobilul de pe strada Einstein, nr 14, construcție care a necesitat ample lucrări de reabilitare. Acesta a fost primul contract încheiat în cadrul proiectului, în urma unei licitații organizate în 2012.

Printre proiectele realizate de CJC în ultimi trei ani se numără: „Clujul – peisaj Cultural”- un proiect ce a costat 853.796,71 de lei, „Smarti+ Mini- Program pentru inovarea IMM-urilor și promovarea cercetării și dezvoltării tehnologice” – proiect ce a obținut prin programul de Cooperare internațională INTERREG IV, 450.000 de euro la care s-a adăugat buget aferent din CJC. Scopul proiectului este acela de a analiza, transfera şi disemina bune practici pentru promovarea inovării, cercetării şi dezvoltării tehnologice a IMM-urilor. Obiectivele proiectului SMART+ s-au referit în principal la: facilitarea participării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) în cadrul reţelelor şi clusterelor; asigurarea unui mai bun acces la cercetare şi dezvoltare tehnologică şi la partenerii de afaceri; dezvoltarea strategiilor pentru comercializarea ideilor inovative; îmbunătăţirea capacităţilor angajaţilor din cadrul IMM-urilor pentru activităţile de cercetare, dezvoltare tehnologică şi gestionarea inovării prin instruire şi cu sprijinul experţilor.

Pentru realizarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, CJC a obținut fonduri în valoare de 524.108,32 de lei și au finalizat proiectul în iunie 2014. Tot în acea perioadă au mai  realizat un proiect cu ajutorul fondurilor europene și anume Proiectul de modernizare și dotare complex de servicii pentru recuperarea și reabilitarea copiilor cu handicap sever „Pinocchio”, proiect ce a costat peste un milion de lei noi

Cheile Turzii și Cheile Turenilor au beneficiat și ele de un proiect depus, obținut și implementat pe fonduri de către CJC. Acest proiect viza managementul conservativ și participativ în siturile Natura 2000 din cele două rezervații naturale. Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS MEDIU) a alocat 1,6 milioane de lei pentru realizarea obiectivelor propuse în documentație.

 

Consiliul județean are 10 proiecte ce încă nu s-au finalizat

Trecând de la proiectele implementate și realizate la cele neterminate aflate în stadiu de implementare CJC are 10 proiecte pe fonduri europene în valoare totală de 114,418,588.491 de euro.

Cel mai valoros proiect aflat în curs de implementare este cel cu deșeurile din județ. Proiectul a început în iulie 2011 și ar trebui finalizat în decembrie 2015. Fondurile alocate de POS MEDIU pentru acest proiect se ridica la aproape 300 milioane de lei noi. Acest proiect a fost și încă în centrul presei clujene deoarece s-au iscat scandaluri între CJC și primari din județ pentru sumele ce le-au fost cerute din bugetele locale.

Început din 2008 și urmând a se finaliza în august 2015, Proiectul de modernizare a infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele Prislop Ic Ponor. Valoarea totală estimată a contractului de achiziție publică, pe ambele etape, este de 18.211.662 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată atât din bugetul județului Cluj, pentru cheltuielile neeligibile aferente primei etape, cât și din fonduri nerambursabile (Fondul European de Dezvoltare Regională/POR) pentru execuția lucrărilor din etapa a doua. Durata de implementare a contractului este de șase luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

“Femeia în viziunea mass media – factor de echilibru şi egalitate” are un buget total/proiect de 1.640.070 lei, din care 1.607.268 lei sunt nerambursabili și 32.802 lei reprezintă contribuția solicitantului. Realizat în parteneriat cu Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și SIVECO România SA, acest proiect urmărește implicarea directă a mass mediei în deconstrucția stereotipurilor, în acțiuni educative și în campanii de conștientizare în rândul femeilor şi sprijinirea directă a acestora pentru asigurarea unui acces egal la construirea unei cariere profesionale.

Două proiecte, unul de construire și altul de dezvoltare a Parcului Industrial Tetarom sunt în curs de dezvoltare și  primesc fonduri prin POR în valoare de peste 110 milioane de lei. Cele două proiecte au fost începute în 2013 și au termen de realizare în iulie 2015, însă este puțin probabil că se va întâmpla acest lucru.

Din celelalte cinci proiecte rămase, „Dizabilitatea este o șansă, nu un handicap!”(val.1,3 milioane lei) și „Modernizare și dotare centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Jucu”(val.5,3 milioane lei) trebuiesc finalizate până în toamna anului în curs. Rămân proiectele „Inovare prin acțiuni de integrarea a tinerilor cu nevoi speciale” (948 de mii de lei), „O lume nouă veselă pentru fiecare copil cu nevoi speciale” (1,7 milioane de lei) și Conservarea și restaurarea bisericilor din lemn Petrindu și Cizer” – proiect ce are costuri de aproape 4 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.