Ziua Internaţionala a Varstnicilor a reuşit sa devina cel mai arzator subiect de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de luna aceasta. Primarul a propus alocarea sumei de 120.000 de lei pentru organizarea unei mese festive pentru pensionarii cu venituri mici din oraş, dar a avut nevoie de doua şedinţe şi de toţi consilierii PDL şi UDMR pentru aprobarea acestui proiect. USL-ul susţine ca este o masura electorala şi populista, şi ca banii ar trebui mai degraba sa fie alocaţi pentru un program de sanatate.

Consilierii locali s-au certat timp de o ora şi jumatate, in cadrul şedinţei ordinare din 27 septembrie, şi inc un sfert de ora la cea extraordinara de a doua zi, pe marginea bugetului alocat pentru organizarea unei mese festive cu ocazia Zilei internaţionale a Varstnicilor. A fost nevoie de doua şedinţe, pentru ca, avand consilieri absenţi, PDL nu a reuşit sa treaca de opoziţie acest proiect de hotarare la adunarea ordinara.
Votarea acestui proiect a fost considerata cu atat mai urgenta, cu cat evenimentul are loc in 1 octombrie, data declarata de Adunarea Generala a Naţiunilor Unite drept Ziua Internaţionala a Varstnicilor in intreaga lume. Invitaţiile fusesera deja trimise pensionarilor clujeni invitaţi la aceasta masa festiva, astfel ca Executivul Primariei „nu vrea sa-i dezamageasca” pe seniorii urbei.

Fara lautari

Primarul Emil Boc a propus, ca un prim amendament, renunţarea la suma de 25.000 de lei, care urma sa fie onorariul artiştilor, considerand ca evenimentul se poate desfaşura in bune conduceri şi numai cu muzica ambientala. Acesta a precizat ca au fost identificaţi şi invitaţi pensionarii cu cele mai mici venituri din Cluj-Napoca, aceştia urmand sa ia parte la o masa la Hotel Napoca organizata in cinstea lor de Direcţia de Asistenţa Sociala a Primariei.
Opoziţia, insa, a cerut adoptarea unui amendament care schimba complet proiectul de hotarare. Astfel, consilierul USL Cristina Borza a propus redirecţionarea intregii sume catre un program de screening, organizat sub egida Zilei Internaţionale a Varstnicilor, insa venind in intampinarea nevoilor lor intr-o mai mare masura decat o simpla masa festiva. Aceasta a subliniat ca cea mai mare problema cu care se confrunta populaţia oraşului este legata de sanatate, in special boli cardiovasculare, şi posibilitaţile reduse pentru analize şi plata medicamentelor. Borza considera ca este mai important sa fie iniţiat un program de medicina preventiva, in care varstnicii sa beneficieze de analize gratuite, astfel ca problemele de sanatate sa fie identificate intr-o faza incipienta, in care tratamentul este mai uşor şi mai puţin costisitor, atat pentru pacient, cat şi pentru sistem.
In acest sens, consilierul USL, susţinuta de colegii sai, a insistat ca cei 145.000 de lei care apar in proiectul de hotarare drept bani alocaţi evenimentului organizat la Hotel Napoca sa mearga in alta direcţie, catre un program de screening care sa fie desfaşurat de Spitalul Municipal Clujana, aflat in subordinea administraţiei locale clujene. Costurile estimate de directorul spitalului se ridica la 160 de lei per pacient şi cuprinde toate analizele de baza, printre care EKG-uri, ecografii sau analize de sange.

Bani pentru sanatate, mai tarziu

Primarul Emil Boc a confirmat ca a primit şi el propunerea directorului spitalului Clujana şi ca va lua in considerare aceasta propunere, care, de altfel, trebuie discutata la o rectificare bugetara. Edilul a cerut consilierilor sa aiba rabdare pana se poate elabora o hotarare in acest sens, cu un studiu al costurilor şi al surselor de finanţare.
Consilierii opoziţiei i-au acuzat pe membrii PDL de populism, subliniind ca masa organizata pentru 1500 de persoane este o masura electorala, prin care Emil Boc vrea sa cumpere voturi pentru partidul sau la alegerile care vor avea loc in luna decembrie. Mulţi dintre consilieri, susţinatori ai ideii Cristinei Borza, au ridicat intrebarea de ce nu s-a organizat nimic in 2010 şi 2011, care nu erau ani electorali. In anul 2009 Primaria a alocat inca 150.000 de lei pentru Ziua Varstnicilor, bugetul fiind imparţit intr-un mod similar: 120.000 pentru masa, 25.000 pentru lautari şi inca 5.000, ca sa fie suma rotunda, pentru cheltuieli suplimentare.
Radu Moisin a fost foarte iritat de aceste afirmaţii, intreband-o pe Steluţa Cataniciu de ce, in aceşti doi ani, nu a propus opoziţia organizarea unui asemenea eveniment. Potrivit lui Moisin, 2010 şi 2011 au fost ani de recesiune şi administraţia locala nu şi-a permis alocarea unor asemenea sume, insa evenimente de Ziua Internaţionala a Varstnicilor au avut loc şi atunci. In plus, evenimentul de anul acesta a fost cuprins in bugetul Direcţiei de Asistenţa Sociala votat la inceputul anului, cand nimeni nu a avut nicio reacţie la sumele alocate. Intre timp, Direcţia, impreuna cu Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania, a demarat organizarea mesei festive, in ideea ca banii au fost deja bugetaţi pentru acest eveniment.
Emil Boc a declarat ca el a aflat despre acesta abia cand a primit invitaţia de la Uniunea Pensionarilor, moment in care a atras atenţia celor de la Direcţia de Asistenţa Sociala ca alocarea expresa a banilor pentru masa varstnicilor trebuie aprobata in Consiliul Local. Acesta s-a aratat surprins ca opoziţia este atat de vehementa in protestul sau faţa de acest proiect, dat fiind ca exista un precedent, iar masa este un gest de respect faţa de seniorii cetaţii, care s-au bucurat cand au primit invitaţiile. O doamna de la Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania, prezenta la şedinţa Consiliului Local, a cerut cuvantul pentru a le arata consilierilor cat de incantaţi au fost aceştia de invitaţii şi au mers in numar mare pentru a le ridica de la sediul uniunii.

Pensionarii se distreaza

Şi consilierul local PDL Ionica Pop a povestit ca mama sa, in varsta de 89 de ani, şi avand pensie mica, şi-a manifestat interesul in acest eveniment dupa ce a citit despre el in presa. Acesta a aratat ca pentru varstnici aceasta adunare este o buna ocazie de a fi impreuna, de a socializa, de a se simţi importanţi pentru societate, astfel ca nu exista doar componenta economica, ci şi una psiho-sociala pentru motivaţia organizarii unui astfel de eveniment.
Opoziţia a cerut insistent relocarea banilor catre programul de sanatate, alocand o suma mai mica pentru un eveniment de dimensiuni mai reduse. Aceştia au aratat ca, alegand cele mai scumpe mancaruri de la Memo 10, se ajunge la maxim 35 de lei de persoana, şi ca 80 de lei pentru un meniu se apropie de pretenţiile unei nunţi. Datorita opoziţiei USL, proiectul a fost amanat pana cand Emil Boc ar fi prezentat un deviz pentru cheltuirea acestor bani.
A doua zi, primarul a convocat o şedinţa de indata, in care avea in sfarşit majoritatea necesara pentru a trece proiectul, la limita, pentru organizarea evenimentului in urmatoare zi lucratoare. La şedinţa au lipsit 7 din consilierii opoziţiei, deşi colegii lor au cerut o amanare de 10 minute pentru a-i aştepta, care a fost respinsa de majoritatea PDL-UDMR, care de data aceasta şi-a facut pofta nestingherita. Consilierii USL au cerut insistent sa li se prezinte criteriile de alegere a pensionarilor care vor participa, precum şi cele pentru alegerea locaţiei.
Emil Boc a aratat ca toate aceste subiecte s-au discutat cu o zi inainte, astfel ca se poate trece peste aceste explicaţii. Edilul a anunţat ca s-a redus suma platita pentru un meniu la 70 de lei, astfel ca la eveniment vor fi invitaţi 1700 de varstnici, suma achitata de administraţia clujeana fiind de 119.000 de lei. Trecand peste protestele opoziţiei, şi fara a da cuvantul tuturor celor inscrişi sa vorbeasca, Radu Moisin, in calitate de preşedinte de şedinţa pentru urmatoarele trei luni, a supus proiectul la vot, care a trecut cu majoritatea puterii.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.