Consilierul judeţean Rareş Rusu a reluat problema terenului din incinta spitalului Leon Daniello în plenul şedinţei de lunea trecută, cerând detalii secretarului judeţului, Simona Gaci. Gazeta de Cluj v-a prezentat în exclusivitate un istoric al proceselor care vizează acest teren, informare care nu a ajuns şi pe masa consilierilor judeţeni, deşi a fost solicitată de cel puţin două luni.

 

Drept răspuns la interpelarea lui Rusu, Simona Gaci a insistat asupra faptului că terenul nu este blocat de creditor şi că de fapt gajul a fost pus numai pe construcţia care îl ocupă. Cu toate acestea, până când administraţia judeţeană se va adresa instanţei, încercările de a rezolva situaţia pe cale amiabilă se dovedesc inutile.

Tot Rareş Rusu a precizat că a discutat cu Emil Boc despre acest teren, Primăria fiind dispusă, într-un parteneriat cu CJ, să investească în amenajarea acestuia. Primarul Emil Boc a declarat pentru Gazeta de Cluj că, într-adevăr, a fost abordat de Rareș Rusu cu această temă de discuție și că, din punctul de vedere al administrației locale, cea mai bună opțiune pentru valorificarea terenului ar fi construirea unui parking, care este extrem de necesar în zonă. ”Așteptăm să vedem cum se rezolvă situația acestui teren, și, dacă va fi disponibilitate, vom purta un dialog în acest sens cu reprezentanții Consiliului Județean”, a declarat edilul.

 

CJ trebuie să meargă în instanță

Terenul din apropierea campusului Hașdeu pe care urma să fie construit un mall în urmă cu opt ani a rămas în continuare ”de neatins” pentru Consiliul Județean, care este proprietarul său de drept. Aceasta pentru că firma concesionară a intrat în insolvență după ce a construit o fundație cu probleme, din bani împrumutați, iar lichidatorul financiar al acesteia nu consideră terenul a fi ”liber”, dat fiind că există o ipotecă pe clădirea a cărei fundație a fost edificată acolo. Singura soluție pentru a recupera terenul este ca administrația județeană să se adreseze instanței.

În anul 2006, Consiliul Județean Cluj a concesionat, în urma unei licitații, terenul din incinta Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello“, de lângă campusul Hașdeu, către Societatea Nisco Invest. Terenul, în suprafață de 4000 mp, majorată ulterior cu încă aproape 3000 mp, urma să găzduiască un centru comercial, numit Akademia Center, dar lucrările s-au oprit în faza de fundație, iar în 2011 Nisco a intrat în insolvență.

 

Dintr-o ipotecă în alta

Și de aici a început un lung șir de procese în care Consiliul Județean încerca să-și recupereze prejudiciul și terenul, care nici astăzi nu poate fi folosit, fiind blocat de un lichidator.

Construcția care urma să fie realizată pe terenul concesionat de la administrația județeană de către Nisco Invest a fost finanțată printr-un credit ipotecar acordat de Banca Comercială Română. Nisco a primit 25.500.000 de euro și s-a obligat să garanteze împrumutul, plus dobânzile aferente şi alte costuri şi comisioane, precum şi cheltuielile de orice fel legate de recuperarea sumelor datorate şi cheltuielilor de judecată, inclusiv cele legate de executarea silită, prin constituirea în favoarea Băncii a unei ipoteci de rangul I, asupra imobilului care urma a fi edificată pe terenurile concesionate, până la data rambursării complete a sumei.

În urma unor demersuri efectuate de către administrația județeană la BCR, aceștia au aflat că ipoteca a fost transferată de la această bancă spre S.C. KRUK INTERNAŢIONAL S.R.L.

Consiliul Județean ia în considerare inclusiv posibilitatea formulării unei acţiuni în instanţă împotriva  S.C. KRUK INTERNAŢIONAL S.R.L, înscrierile şi radierile efectuate în cărţile funciare neputând fi rectificate decât pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile sau pe cale amiabilă.

 

Parkingul studenților, în faza de studiu

În vara acestui an, Primăria Cluj-Napoca a scos la mezat pentru a doua oară contractul pentru Planul Urbanistic de Detaliu, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, proiectul pentru autorizaţia de construire, detaliile tehnice de execuţie şi caietul de sarcini pentru un parking suprateran pe strada Păstorului nr. 67-69. Este vorba despre mult-aşteptatul parking din campusul Hașdeu, unde la 5.200 de locuri de cazare şi numai 76 de locuri de parcare.

În primă fază, contractul, scos la licitaţie în luna martie 2013 pentru 278.660 de lei a fost câştigat de societatea Avensa Consulting, cu o ofertă de 98.000 de lei. Aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, astfel că primăria a reziliat înţelegerea.

 

Repetent în 2014

La a doua strigare, Primăria a oferit 13.000 de lei pentru aceleaşi servicii. Motivul ar ţine de ofertele de la prima licitaţie, care au determinat scăderea drastică a valorii contractului de proiectarea. De această dată, o firmă din Iaşi, Plot Plan, a luat potul. Aceştia au subcontractat Geoconstruct Craiova, Topo Cenan Cluj şi Biroul Individual de arhitectura – Ramona Cristescu Bucureşti pentru a-i ajuta la finalizarea proiectului pe care s-au angajat să îl furnizeze Primăriei contra unei sume de 66.562 de lei.

Terenul pe care va fi realizată investiţia este al Universităţii Babeş-Bolyai, potrivit directorului tehnic din primărie, Virgil Poruţiu. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu se poate estima un număr al locurilor de parcare până la predarea proiectului, dar că se doreşte ca acesta să fie în jur de 2-300. După adjudecarea lucrărilor de construcţie, acesta ar trebui să fie gata într-un an.

 

Doi ani de negocieri

Primăria Cluj-Napoca a semnat un protocol cu Universitatea Babeş Bolyai în aprilie 2012 pentru a amenaja un parking suprateran în campusul Hașdeu, la iniţiativa primarului interimar de atunci, Radu Moisin. Demersurile pentru realizarea parkingului au fost prelungite din cauză că protocolul de colaborare a suferit mai multe modificări de conţinut şi a trecut prin Consiliul Local de două ori.

Prin acest protocol, UBB a oferit terenul pe care îl are în administrare, iar primăria s-a angajat să suporte costurile proiectului şi amenajării parcării supraterane. Parkingul va fi ridicat pe un teren în pantă de 1.500 de mp şi va funcţiona, cel mai probabil, ca un parking de cartier, cu plata unui abonament anual de parcare. Primăria speră ca în urma inaugurării acestui proiect campusul să fie mai aerisit, în prezent acesta fiind sufocat de maşinile parcate pe fiecare străduţă.

nisco 1 net

1 COMENTARIU

  1. Asta este subminare a economiei Clujului. Sa stea acest teren atâta vreme, liber si nefolosit ,chiar doar cu acordul hoților,a autorităților si a șpăgarilor s-a reușit. Auzi, reprezentantul Consiliului Județean se ocupa de problema asta? Parca pana acum cine e vinovatul acestei mârșăvii? Sa garantezi un împrumut doar cu viitoarea construcție, ăștia ori sant vechea securitate, ori restul sant fraieri ( inclusiv DNA-ul).are cumva legătura si cu terenul de pe Turzii, blocat tot asa vreo 3 ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.