Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Mihai Seplecan, a blocat plăţile către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) pe motiv că lucrările realizate de aceasta sunt de mântuială. Plombările şi modernizările de drumuri ar fi fost făcute pe baza unui acord cadru de către firme terţe, fără a fi însă verificate până acum. De altfel, preşedintele CJ vrea să desfiinţeze regia şi să o transforme în direcţie.

 

Gazeta de Cluj vă prezintă, în exclusivitate, sunt se huzurea la RAADPP în timp ce drumurile se plombau cu lopata, iar primarii nu mai ştiau pe unde să umble ca şoselele care le traversează localităţile să fie cât de cât practicabile.

 

Într-o conferinţă de presă organizată joi, conducerea Consiliului Judeţean Cluj a acuzat RAADPP de faptul că lucrările pe care le realizează sunt deficitare la capitolul calităţii. Plăţile vor fi sistate până când aceste probleme vor fi verificate. „De 25 de ani este situaţia asta, banii sunt semnaţi la Consiliul Judeţean şi transferaţi în sistem bancar către RAADPP. Eu nu mai vreau să semnez pentru nicio sumă de bani de acum înainte dacă nu avem un control, o fişă tehnică a drumurilor. Deşi am cerut diverse acte, nu ni le-a comunicat nimeni, iar eu sunt pus acum în faţa faptului împlinit. Banii mergeau până acum la RAADPP, iar ei fac lucrări când vor, cum vor, cu cine vor. Eu vreau să mă protejez şi pe mine, dar şi pe colegii din Consiliul Judeţean şi banul public, iar până nu am administrarea drumurilor, să pot controla totul, nu mai semnez pentru nimic.

 

Ghinion, asta e!

Ei trebuie să vină cu un tabel, cu declaraţie pe propria răspundere să vedem, pentru că se intervine pe multe drumuri doar pe calea de rulare, fără să se lucreze şi la infrastructură, iar după un an trebuie reintervenit pe acele drumuri. Eu acum ar trebui să dau bani fără să am vreun control al calităţii. Faptul că în ultimii 25 de ani nu le-a cerut nimeni asta, vorba preşedintelui, ghinion, asta e”, a spus Mihai Seplecan.

Arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, a declarat că drumurile la care a lucrat RAADPP şi pe care le-a vizitat recent sunt toate cu mari probleme de execuţie, printre care plombe care par puse cu lopata, marcaje făcute cu cretă sau vegetaţie care nu este îndepărtată de pe şanţuri şi rigole.

Directorul executiv al Consiliului Judeţean Cluj, Mariana Raţiu, a declarat că aceste lucrări se fac fără a exista proiectare, pe baza unor estimări de preţuri, de exemplu 100 de lei pentru un metru de plombă. ”RAADPP poate da lucrări unor firme, precum Napoca Construcţii, Diferit sau Regiei Drumurilor Judeţene, pe baza unui acord cadru. Sunt lucrări de întreţinere periodică sau curentă şi nu necesită proiectare. Se ştie numai cât trebuie să coste o plombă şi covorul asfaltic”, a explicat Mariana Raţiu în cadrul conferinţei.

 

Pa şi pusi, pălăria şi bastonul!

Mihai Seplecan a anunţat de mai mult timp administraţiile locale despre intenţia sa, făcută publică săptămâna trecută, de a desfiinţa Regia condusă de Mircea Avram. Aceasta ar urma să fie transformată în direcţie, pentru ca lucrările să poată fi controlate şi comandate direct de către administraţia judeţeană.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc luna aceasta la sediul Consiliului Judeţean Cluj, preşedintele CJ Cluj a anunţat primarii din judeţ că vrea să ia credit în acest an pentru a termina asfaltarea drumurilor, dat fiind că gradul de îndatorare al instituţiei este mic. Atunci când au aflat că pentru acest lucru trebuie desfiinţată regia şi înlocuită cu o direcţie edilii s-au bucurat, plângându-se de calitatea plombărilor efectuate de RAADPP în comunele şi oraşele pe care le conduc.

Şi atunci, la fel ca săptămâna trecută, Mihai Seplecan a explicat că motivele pentru această modificare ţin şi de considerente practice: ”Noi nu putem, legal, să luăm un credit şi să îl dăm RAADPP, pentru că ar fi ajutor de stat. Trebuie să devină direcţie şi atunci putem controla aceste lucrări şi banii vor veni din acest credit”, a spus liderul CJ Cluj la conferinţa de presă de joi.

 

Bani unşi cu smoală

Potrivit unor surse din cadrul administraţiei judeţene, banii alocaţi din buget pentru întreţinerea drumurilor au fost folosiţi pentru alte cheltuieli de conducerea RAADPP, de exemplu pentru achiziţia unor utilaje, lucru care s-ar fi făcut fără licitaţie. Există de asemenea dovezi că o mare parte din acele plombări de mântuială s-au făcut ilegal, fără aprobarea Consiliului Judeţean, dar din banii judeţului.

Amintim că la o şedinţă anterioară a CJ Cluj, când Mircea Avram a prezentat master planul privind strategia de dezvoltare a drumurilor judeţene în perioada 2015-2020, primarii prezenţi au început să râdă când acesta a afirmat că ”din 2015 până în 2020 dacă ne daţi bani la RAADPP vom asfalta TOATE drumurile din judeţul Cluj”. Atunci, primăriţa din Chinteni, Lucica Suciu, i-a dat cu tifla: „În fiecare zi vin cetăţenii la mine la primărie nemulţumiţi de proasta dumneavoastră activitate. Aşa că vreau să vă întreb, domnule director RAADPP, câţi km de drum judeţean la nivelul comunei Chinteni sunt întăbulaţi?”, întrebare la care, evident, Avram a considerat că nu e treaba lui să ştie răspunsul.

 

S-a ascuns de Seplecan

Să nu uităm că nici salariile nu sunt de neglijat. Aşa cum a arătat Gazeta de Cluj, aici se câştigă bine şi se merge în vacanţă pe banii contribuabililor. Chiar Mihai Seplecan a afirmat că instituţia trebuie reorganizată pentru că ”este o regie cu cinci directori. Sunt mai mulţi decât avem la Consiliul Judeţean Cluj. Au serviciu de fonduri europene şi se pare că ei nu pot accesa fonduri europene”.

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor de la RAADPP cuprinde mai multe beneficii de nerefuzat, iar salariul directorului ar fi de peste două ori cât cel al preşedintelui Iohannis (care primeşte aproximativ 6.500 de lei lunar): nici mai mult nici mai puţin decât 14.000 de lei lunar, potrivit surselor din cadrul administraţiei judeţene.

Cu toate acestea, Mircea Avram nu se perpeleşte de recunoştinţă. Mihai Seplecan a povestit că după ce i-a spus acestuia că vrea să desfiinţeze regia şi să o transforme în direcţie, ”nu mi-a mai răspuns la telefon. Atunci a plecat din birou şi acum mă evită”.

 

Transparenţă până la capăt

Declaraţia de avere a lui Avram este de negăsit. Pe site-ul nou al Regiei, potrivit inginerului de sistem, încă se lucrează, iar declaraţiile nu sunt încă disponibile, deficit care ar urma să fie remediat în câteva zile. Curios este că deşi angajaţii susţin că pe vechiul site erau postate declaraţiile de avere, în luna martie nici colegii noştri de la Ziua de Cluj, care au verificat paginile regiilor, nu au găsit aceste documente pe pagina RAADPP.

Directorul RAADPP ne-a promis telefonic că personal ne va pune la dispoziţie declaraţia sa de avere, dar a spus să revenim mai târziu, pentru că este ocupat pe teren. La insistenţele noastre ulterioare nu a mai răspuns, nici pentru a confirma informaţia pe surse privind venitul său de la regie, nici pentru a comenta declaraţiile de la conferinţa de presă a lui Mihai Seplecan.

Amintim că la RAADPP contractul colectiv de muncă din anul 2013 prevede sporuri de 10% pentru cumul de funcţii, premii din fondul de premiere (care reprezintă 15% din fondul de salarizare), cote părţi din profit, o primă de vacanţă în cuantum de 100% din salariu (cu tot cu sporuri). În plus, se dau diurne, se plăteşte transportul pentru salariaţii trimişi la tratament, dar şi jumătate din biletele din staţiuni.

lucrari raadpp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.