Primăria a acceptat să fie parte din povestea Cetățuii. Primarul Emil Boc a declarat pentru Actualdecluj.ro că și-a pus specialiștii să caute soluții după ce Ordinul Arhitecților din România (OAR) a propus primăriei să intre în parteneriat pentru achiționarea unei clădiri monument istoric de pe dealul Cetățuii, care a fost scoasă la vânzare recent și pentru care autoritățile publice își pot exercita dreptul de preempțiune, conform actualdecluj.ro.

Am avut discuții și vineri după ce am aflat de situația vânzării clădirii de la Cetățuie. Și astăzi este dosarul pe masa mea. Am cerut Direcției de Patrimoniu să pregătească un proiect de hotărâre pentru ședința din 22 decembrie. Am solicitat în principal să facă niște calcule privind costurile de reabilitate. Nu prețul de vânzare al clădirii este problema ci cât va costa restaurarea acesteia. Noi vrem să ne asumă întreg procesul”, a subliniat primarul Emil Boc. Acesta a adăugat că, deși OAR a propus să se implice pe partea financiară și pe cea care ține de modernizarea clădirii, este vorba despre un parteneriat cu multe implicații juridice, deci dificil. „Dacă facem așa, trebuie să găsim tot felul de variante, cum se imparte utilizarea și beneficiile. Când ne-am apucat de asta, specialișrii noștri de la juridic și patrimoniu, și-au prin urechile. Trebuie să facă de la cap coadă primăria, așa este mai simplu. Este adevărat că nu prea ne-am implicat pe partea acesta de exercitarea a dreptului de preempțiune și nu s-a cumpărat nimic până acum. Nu exclud ca în acest caz să se schimbe situația. Ceea ce au propus arhitecții este logic și firesc pentru planurile orașului cu Cetățuia. Trebuie văzut în ce condiții de putem asuma o investiție la Cetățuie”, a spus primarul.

În 22 decembrie primarul a avansat pentru ședința programară a Consiliului Local să apară proiectul prin care primăria să-și exercite dreptul de preempțiune pentru achiționarea imobilului – monument istoric scos la vânzare de Unita Tursim. În ianuarie anul următor putem să intrăm și cu celelalte chestiuni, cu o negociere, după exercitarea dreptului de preempțiune. Acolo la Cetățuie este mai complicat. De fapt proprietarul este BT Leasing. Așa că am discutat și cu Ciorcilă (Horia, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania de care aparține divizia de Leasing – n.red.) care este deschis. Ne-am dus și ne-am întâlnit și cu specialișrii lui să căutăm o rezolvare”, a adăugat primarul.

Emil Boc a mai ținut să precizeze că este convins că „Mergem pe o direcție bună.

Cetățuia, vândută de bucăți. Administrația lăsată doar cu scările

Cetăţuia este unul dintre atu-urile naturale majore ale oraşului, în mare nevoie de reabilitare, dar încă uitată şi neglijată, cu toate că de mai bine de doi ani administraţia a promis iniţierea unui concurs pentru punerea locului în valoare. Până acum, primăria a rebilitat doar scările și a amenajat un loc de joacă la baza dealului. Scuza principală pentru a explica de ce asta nu s-a făcut încă nimic: Cetăţuia nu e a noastră. Acum primăriei i se oferă posibilitatea să preia o bucăţică din Cetăţuie: prin exercitarea dreptului de preemţiune şi implicarea OAR. Aceasta după ce anul trecut unul dintre imobilele din zonă a fost preluat și reamenajat de biroul de proiectare Arhimar, iar un altul a fost vândut unui privat, după ce proprietarul Unita Tursim a inițiat formalitățile de vânzare. Pentru aceste clădiri, nici Ministerul Culturii, nici Consiliul Județean, nici primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. „Ministerul a motivat că n-are fonduri, Consiliul Județean că n-are planuri de acest fel și că hârtiile de acest gen se refuză din start și nu stau nici o oră în instituție”, a explicat Szabolcs Guttmann, președintele OAR-filiala Transilvania.

„Cred că o instituţie cum e Primăria sau Consiliul Judeţean ar trebui să aibă o politică în ceea ce priveşte achiziţiile în interes public şi negociatori specializaţi şi performanţi. Iar dacă nu îi are în interior să apeleze la experţi din afara instituţiei. În Europa administraţiile publice achiziţionează imobile pentru prezervarea şi conservarea patrimoniului. Aceste achiziţii nu sunt consumatoare de bani publici, clădirile sunt luate, puse în valoare şi reintroduse în circuit”, sublinia președintele OAR, arhitetcul Șerban Ţigănaş.

1 COMENTARIU

  1. Pe ce bani vreți sa cumpărați acest imobil( sper ca nu pe banii fraierilor de contribuabili) domnule primar? Aveți terenuri in zona ale primăriei Cluj care le pierdeți intenționat in favoarea unor proprietari( verificați ultimele procese avute in zona si vedeți ca juristul primăriei Cluj nu a fost in stare dupa 3 ani de procese sa plătească un cacat de taxa de timbru pt a câștiga un teren in zona, astfel ( probabil cu șpăgi puternice) statul pierde proprietăți ca fraierul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.