Una dintre cele mai recente și mari realizări ale administrației locale din Cluj-Napoca o constituie „Sala Polivalentă”. Inaugurată la sfârșitul anului trecut, în luna octombrie, după 6 luni de funcționare, aceasta a găzduit evenimente sportive importante și anunță un calendar plin de evenimente culturale sau concerte.

 

În ședința Consiliului Local Cluj de la începutul lunii aprilie au avut  loc discuții tensionate cu privire la managementul Sălii Polivalente. Prezenți la ședință, directorul economic și directorul adjunct al Polivalentei au fost luați la rost de consilierii locali cu privire la activitatea precedentă și administrarea banilor primiți de la Primărie.

Ediția anterioară a Gazetei de Cluj a avut un material prin care erau redate replicile tensionate între consilieri. Conducerea Sălii Polivalente a cerut din bugetul orașului Cluj-Napoca suma de 2 milioane de lei. Lucru care a stârnit reacții în rândul aleșilor locali. Principalul argument al celor de la Sala Polivalentă a fost că din acei două milioane de lei vor trebui să dea înapoi Primăriei 600 de mii pentru plata impozitului pe clădire. Hilar este faptul că Sala Polivalentă este deținută de Primărie și nu s-a găsit o metodă pentru a o scuti de plata impozitului. Practic, este vorba de a lua bani din Primărie și a-i trece prin Sala Polivalentă pentru ca aceștia să se întoarcă înapoi prin ghișeul de taxe și impozite.

 

Aripi din bani de la Primărie pentru ca Sala Polivalentă să-și ia zborul

Conducerea Sălii Polivalente ne-a pus la dispoziție bilanțul contabil intern și situația economică a acesteia de la deschiderea oficială până în prezent.

Astfel, Sala Polivalentă a beneficiat de 1,9 milioane de lei. Din această sumă, 1,5 milioane au fost primiți de la Consiliul Local, iar restul de 400 de mii de lei au fost încasați din evenimente. În prezent, în conturile Polivalentei există suma de 720 de mii de lei. Această sumă scade pe zi ce trece pentru cheltuieli de întreținere a clădirii. În prezent, aceștia au de plătit 600 de mii de lei  la impozitul pe clădire și din neant a apărut o factură uriașă emisă de Electrica primăriei, pe care tot Sala Polivalentă trebuie să o plătească. Factura este în valoare de 250 de mii de lei și, conform conducerii, este o factură exagerată, ce nu are justificare în consumul de kw al clădirii. De asemenea, directorul Constantin Răduță a anunțat că va prezenta un raport detaliat cu cheltuielile la zi ale Sălii Polivalente consilierilor locali în perioada imediat următoare.

 

Directorul Polivalentei: „Electrica ne pune să plătim o sumă aberantă”

„Încă suntem în discuții cu cei de la Electrica. Factura este emisă primăriei și tot ea este și titularul. Valoarea este exagerată pentru că noi nu aveam cu să consumăm atâta curent. În primele luni de deschidere nu au fost aproape deloc evenimente. Doar din ianuarie 2015 am început să facem închirieri de sală și să găzduim evenimente. În ianuarie ne-a venit o factură de câteva zeci de mii de lei dar era complet justificată și am achitat-o imediat. Acum am primit această factură, un fel de regularizare pe lunile din 2014, luni în care am plătit tot câte 800 de lei factură. Dar această regularizare nu este una corectă. Deoarece nu am folosit atâția kw trecuți pe factură. Au fost săptămâni întregi în care contoarele stăteau fără siguranță. Energia electrică a Sălii Polivalente nu depinde în totalitate de un contract cu un furnizor de curent. Avem panouri fotovoltaice și un generator pe motorină. Era imposibil să facem așa costuri”, explică, directorul Sălii Polivalente, Constantin Răduță.

 

Costurile de funcționare ale Sălii Polivalente acoperite cu ajutorul primăriei Cluj-Napoca

Din bugetul de start al Polivalentei aceștia au făcut o asigurare pe clădire în valoare de 12 mii de lei. Pentru achiziționarea de laptopuri și calculatoare au plătit 84 de mii de lei la două firme : MADD (laptopuri) și Blad (calculatoare și monitoare pentru supraveghere video). Costurile pentru curățenia sălii s-au ridicat la peste nouă mii de lei iar la generatorul pe motorină au cumpărat combustibil în valoare de șase mii de lei. La secțiunea „alte cheltuieli” suma totală era de aproximativ 50 de mii de lei. În acest capitol sunt incluse achiziții de papetărie, produse de curățenie și consumabile.

Salariile angajaților de la Polivalentă, din luna octombrie 2014 până în luna martie a acestui an au valorat peste 530 de mii de lei. În această categorie intră și acționarii și impozitele la stat pentru fiecare salariat.

La un prim calcul, valoarea totală a sumelor mai sus menționate este de peste 700 de mi de lei. La această sumă se adaugă 720 de mii de lei, bani existenți în contul Sălii Polivalente. Astfel, se ajunge la justificarea celor 1,5 milioane de lei, bani primiți de la primărie. Din profitul obținut de aceasta s-au plătit facturi de gaz, lumină, apă și alte utilități.

 

Cine poate recupera TVA-ul în valoare de 18 milioane de lei de pe construcția Sălii?

Valoarea totală a construcției clădirii s-a ridicat la 88 mil. lei (aproximativ 20 mil. euro), cu TVA. Din totalul valorii s-ar fi putut recupera TVA-ul , adică 18 milioane de lei. Aceeași procedură s-a efectuat și la construirea Cluj Arena, unde Consiliul Județean, de pe construcție, a recuperat TVA-ul în valoare de 14 milioane de lei. Însă răspunsul din partea conducerii Polivalentei confirmă un alt lucru.

„Am întrebat și noi la primărie despre această sumă ce am putea-o recupera, acest TVA pe construcție. Ni s-a spus că Sala Polivalentă nu poate să recupereze banii pentru că această clădire este trecută pe primărie. Un alt răspuns ce l-am primit de la aceștia e că nici primăria nu poate recupera cei 18 milioane deoarece, ca instituție, este neplătitoare de TVA. Cei de la administrația locală au zis că doar constructorul ar avea șanse să recupereze acei bani. Potrivit acestora, singurul ce ar putea să obțină banii este CONA, firma ce a construit clădirea”, ne-a explicat directorul economic al Sălii Polivalente.

Cei 18 milioane de lei ar fi acoperit bugetul pentru cheltuieli al Sălii Polivalente în întregime pe 10 ani. Astfel, aceasta ar fi continuat doar pe profit, fără a avea nevoie de ajutor de la bugetul clujean, ba mai mult, ar fi contribuit la acesta. Începând cu luna aprilie, în prezent, Sala Polivalentă va găzdui 35 de evenimente, printre care concertul lui Julio Iglesias, ceremonii de absolvire a facultăților din Cluj-Napoca și evenimente sportive.

sala_polivalenta_top

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.