În acest moment, la Consiliul Judeţean Cluj, postul de Şef al Serviciului de Urbanism nu are un titular. Interimatul este asigurat de doamna Sanda Rus, care va ocupa această funcţie până în momentul în care Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) va emite o decizie fermă pentru contestaţia depusă în urma concursului desfăşurat pentru ocuparea postului. Pentru postul respectiv au concurat Domşa Lucia şi Nonn Tibor Laszlo.
La concursul pentru postul de şef al serviciului de urbanism din cadrul Consiliului Judeţean s-au înscris doi candidaţi. Unul dintre ei este arhitecta Domşa Lucia, celălalt arhitectul Nonn Tibor Laszlo, cunoscut publicului clujean pentru contestarea, la un moment dat, a lucrărilor la Stadionul Cluj Arena. În urma concursului, comisia de examinare a desemnat-o câştigătoare pe Domşa Lucia. La scurt timp, Nonn Tibor a depus o contestaţie în care se susţinea că pregătirea lui Domşa nu este conformă cu cerinţele postului.
Atunci când Tibor Laszlo Nonn s-a înscris la concursul pentru postul de şef al Serviciului urbanism din cadrul Direcţiei de Urbanism a Consiliului Judeţean Cluj spera să câştige concursul, dar dădea şanse egale contracandidatei sale. Când a fost desemnată câştigătoare Domşa Lucia, Nonn s-a resemnat cu ideea, dar la puţină vreme, a apărut zvonul ca Domşa era pila unor lideri USL. Nonn a aflat că Lucia Domșa nu avea pregătirea profesională necesară pentru ocuparea acelei funcții, mai exact nu are pregătire în sistematizare și în arhitectură. Ca urmare, a depus imediat o contestaţie la Consiliul Judeţean. Răspunsul Consiliului Judeţean la contestaţia sa a fost că a depăşit termenul legal pentru depunerea ei, aşa încât arhitectului nu îi mai rămâne decât să aştepte răspunsul ANFP. Cu toate acestea, se pare că contestaţia lui Nonn a ajuns la ANFP, de la care toată lumea aşteaptă un răspuns.
Atunci când am solicitat informaţii despre acest caz, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, doamna Cornelia Trif, a spus că instituţia aşteaptă un răspuns din partea ANFP, singura în măsură să dea un răspuns în această problemă. Ea ne-a dat asigurări că acesta va respecta verdictul pe care îl va da ANFP. Rămâne însă fără răspuns o întrebare: cum este posibil ca o persoană să fie acceptată drept candidat într-un concurs, atunci când ea nu îndeplineşte cerinţele pentru acesta. După ştiinţa noastră, la orice examen te-ai prezenta, poţi deveni candidat examinabil doar în măsura în care dosarul este conform cu cerinţele examinatorului, indiferent că e vorba de un examen de intrare la facultate sau de un examen de titularizare pe un post. Există întotdeauna o comisie care verifică dosarul, înainte de a accepta candidatura. În acesta caz, din raportul ANFP pe marginea acestui caz reiese că: „Comisia de concurs a stabilit, pe baza dosarului depus de candidat în acest sens, că cei doi candidaţi îndeplinesc condiţiile pentru participarea la concursul pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă de şef serviciu Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, conform Fişelor individuale completate şi semnate de către toţi membrii comisiei de concurs. Rezultatul selecţiei dosarelor au fost afişate de către secretarul comisiei de concurs, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, în data de 23.04.2013, ora 15, conform Procesului verbal nr. 5169/2013.”
Potrivit „Raportului final al concursului de recrutare organizat în data de 08.05.2013 pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacante de Şef serviciu Serviciu Urbanism şi Amenajarea Teritoriului”, Domşa Lucia a promovat toate probele concursului şi a fost declarată „admis”, având un punctaj mai mare decât Nonn Tibor Laszlo. Acesta a obţinut punctajul minim necesar promovării concursului, dar, potrivit prevederilor art. 62 alin (4) din H.G. nr. 611/2008, se consideră admis la concursul pentru ocuparea unei funcţiei publice vacante candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj dintre candidaţii care au concurat pentru aceeaşi funcţie publică.
În paragraful referitor la Abateri şi încălcări ale reglementărilor privind funcţia publică a funcţionarilor publici, comisia de analiză a ANFP spune că, referitor activităţile premergătoare desfăşurării concursului pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă de şef serviciu Serviciul Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Cluj responsabilitatea revine Comisiei de concurs „în sensul că dosarul candidatului Domşa Lucia a fost selectat de către comisia de concurs, cu toate că aceasta nu îndeplinea condiţiile de studii aprobate prin Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 985/19.02.2013, modificat prin Ordinul nr. 1194/04.042013”.
Ca măsuri corective „va analiza oportunitatea folosirii prerogativelor oferite de dispoziţiile art. 22. aln. (3), lit, a) din Legea nr. 188/1999, şi anume sesizarea instanţelor de contencios administrativ competentă pentru anularea parţială a concursului din data de 08.05.2013”.
În cazul în care se va decide anularea parţială a concursului, arhitectul Nonn Tibor Laszlo va deveni automat titular al postului de şef al Serviciului de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Judeţean Cluj. Rămâne de văzut dacă va fi sancţionată în vreun fel comisia de examen care a accepta un dosar necorespunzător. Menţionăm că din comisia de examinare au făcut parte angajaţi ai prefecturii, ca reprezentanţi ai ANFP, şi angajaţi ai Consiliului Judeţean Cluj. Reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin că membrii comisiei nu aveau de unde să ştie că un concurent nu avea studiile necesare pentru a ocupa postul, dar aşa cum reiese din raportul ANFP, ei aveau responsabilitate de a verifica si de a accepta sau nu dosarele.
Crina Crainic